Президентът Румен Радев е издал указ за назначаването на Янаки Стоилов за конституционен съдия. На позицията служебен министър на правосъдието ще го наследи сегашният му заместник във ведомството Иван Демерджиев.

Това заяви държавният глава пред журналисти в петък. „Авторитетът му е безспорен и вярвам, че това ще бъде венецът на една достойна кариера на ценностен човек и професионалист“, каза Радев за Стоилов.

Той добави, че новият министър на правосъдието е „юрист с авторитет и позиции“, който се е утвърдил като успешен и принципен зам.-министър. 

Иван Демерджиев е адвокат, член на Адвокатска колегия  – Пловдив. От февруари 2019 до май 2021 г. е председател на колегията. От 2007 г. е съдружник и управител на Адвокатско дружество Демерджиев, Петров и Баев.

На снимката: Иван Демерджиев

Стоилов е професор по Теория на правото от 2018 г. в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Ръководител е на катедрата по Теория и история на държавата и правото във факултета.

Избиран е за народен представител от БСП в няколко парламента, включително в VІІ-то Велико народно събрание (1990-1991 г.), в което е секретар на Комисията за изработване на проект за нова конституция. В 40-то НС е председател на Комисията по правни въпроси, в 42-то – председател на Комисията по външна политика, а в 43-то (2014-2017) – зам.-председател на Народното събрание.

Преди три години, когато бе последната ротация в Конституционния съд, Стоилов щеше да бъде номиниран от БСП да влезе в съда от парламентарната квота. Той обаче се отказа от номинацията с мотива, че състезанието е предрешено. 

Конституционният съд се състои от 12 съдии. Една трета от тях се избират от Народното събрание, една трета се назначават от президента и една трета се избират от общо събрание на съдиите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Мандатът им е 9 години и не могат да бъдат избирани повторно. Съдии избират помежду си председател на съда с тригодишен мандат. Мандатът на настоящия председател на КС Борис Велчев изтича и той ще се върне към преподавателската си работа.

Ротацията в КС е такава, че на всеки 3 години изтича мандатът на четирима съдии. Заради казус с избраната от парламента Венета Марковска преди 9 г. обаче сега изтичат мандатите само на трима - Борис Велчев, Анастас Анастасов и Георги Ангелов.

До 15 ноември, освен президентът, по един конституционен съдия би трябвало да излъчат и парламентът, и двете върховни съдилища. За Народното събрание обаче няма как това да се случи, тъй като парламентарните избори са ден по-рано - на 14 ноември. КС ще продължи да заседава с човек по-малко през следващите месеци, което не е проблем за кворум и вземане на решения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева