Румен Радев назначи Янаки Стоилов за конституционен съдия

Президентът Румен Радев е издал указ за назначаването на Янаки Стоилов за конституционен съдия. На позицията служебен министър на правосъдието ще го наследи сегашният му заместник във ведомството Иван Демерджиев.

Това заяви държавният глава пред журналисти в петък. „Авторитетът му е безспорен и вярвам, че това ще бъде венецът на една достойна кариера на ценностен човек и професионалист“, каза Радев за Стоилов.

Той добави, че новият министър на правосъдието е „юрист с авторитет и позиции“, който се е утвърдил като успешен и принципен зам.-министър.

Иван Демерджиев е адвокат, член на Адвокатска колегия – Пловдив. От февруари 2019 до май 2021 г. е председател на колегията. От 2007 г. е съдружник и управител на Адвокатско дружество Демерджиев, Петров и Баев.

На снимката: Иван Демерджиев

Стоилов е професор по Теория на правото от 2018 г. в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Ръководител е на катедрата по Теория и история на държавата и правото във факултета.

Избиран е за народен представител от БСП в няколко парламента, включително в VІІ-то Велико народно събрание (1990-1991 г.), в което е секретар на Комисията за изработване на проект за нова конституция. В 40-то НС е председател на Комисията по правни въпроси, в 42-то – председател на Комисията по външна политика, а в 43-то (2014-2017) – зам.-председател на Народното събрание.

Преди три години, когато бе последната ротация в Конституционния съд, Стоилов щеше да бъде номиниран от БСП да влезе в съда от парламентарната квота. Той обаче се отказа от номинацията с мотива, че състезанието е предрешено.

Конституционният съд се състои от 12 съдии. Една трета от тях се избират от Народното събрание, една трета се назначават от президента и една трета се избират от общо събрание на съдиите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Мандатът им е 9 години и не могат да бъдат избирани повторно. Съдии избират помежду си председател на съда с тригодишен мандат. Мандатът на настоящия председател на КС Борис Велчев изтича и той ще се върне към преподавателската си работа.

Ротацията в КС е такава, че на всеки 3 години изтича мандатът на четирима съдии. Заради казус с избраната от парламента Венета Марковска преди 9 г. обаче сега изтичат мандатите само на трима - Борис Велчев, Анастас Анастасов и Георги Ангелов.

До 15 ноември, освен президентът, по един конституционен съдия би трябвало да излъчат и парламентът, и двете върховни съдилища. За Народното събрание обаче няма как това да се случи, тъй като парламентарните избори са ден по-рано - на 14 ноември. КС ще продължи да заседава с човек по-малко през следващите месеци, което не е проблем за кворум и вземане на решения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023