Президентът Румен Радев е издал указ за назначаването на Янаки Стоилов за конституционен съдия. На позицията служебен министър на правосъдието ще го наследи сегашният му заместник във ведомството Иван Демерджиев.

Това заяви държавният глава пред журналисти в петък. „Авторитетът му е безспорен и вярвам, че това ще бъде венецът на една достойна кариера на ценностен човек и професионалист“, каза Радев за Стоилов.

Той добави, че новият министър на правосъдието е „юрист с авторитет и позиции“, който се е утвърдил като успешен и принципен зам.-министър.

Иван Демерджиев е адвокат, член на Адвокатска колегия – Пловдив. От февруари 2019 до май 2021 г. е председател на колегията. От 2007 г. е съдружник и управител на Адвокатско дружество Демерджиев, Петров и Баев.

На снимката: Иван Демерджиев

Стоилов е професор по Теория на правото от 2018 г. в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Ръководител е на катедрата по Теория и история на държавата и правото във факултета.

Избиран е за народен представител от БСП в няколко парламента, включително в VІІ-то Велико народно събрание (1990-1991 г.), в което е секретар на Комисията за изработване на проект за нова конституция. В 40-то НС е председател на Комисията по правни въпроси, в 42-то – председател на Комисията по външна политика, а в 43-то (2014-2017) – зам.-председател на Народното събрание.

Преди три години, когато бе последната ротация в Конституционния съд, Стоилов щеше да бъде номиниран от БСП да влезе в съда от парламентарната квота. Той обаче се отказа от номинацията с мотива, че състезанието е предрешено.

Конституционният съд се състои от 12 съдии. Една трета от тях се избират от Народното събрание, една трета се назначават от президента и една трета се избират от общо събрание на съдиите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Мандатът им е 9 години и не могат да бъдат избирани повторно. Съдии избират помежду си председател на съда с тригодишен мандат. Мандатът на настоящия председател на КС Борис Велчев изтича и той ще се върне към преподавателската си работа.

Ротацията в КС е такава, че на всеки 3 години изтича мандатът на четирима съдии. Заради казус с избраната от парламента Венета Марковска преди 9 г. обаче сега изтичат мандатите само на трима - Борис Велчев, Анастас Анастасов и Георги Ангелов.

До 15 ноември, освен президентът, по един конституционен съдия би трябвало да излъчат и парламентът, и двете върховни съдилища. За Народното събрание обаче няма как това да се случи, тъй като парламентарните избори са ден по-рано - на 14 ноември. КС ще продължи да заседава с човек по-малко през следващите месеци, което не е проблем за кворум и вземане на решения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна е обкръжила руските сили в окупирания град Лиман

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си