Янаки Стоилов: Решението на КС показва, че Конституцията живее

Янаки Стоилов изрази удовлетворението си от решението на КС, според което ресорният министър може да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев и добави, че според него то "показва, че Конституцията живее".

"Не смятам, че трябва главният прокурор да бъде обявен за престъпник, за да се прецени дали той отговаря или не на определени високи стандарти," каза още бившият служебен министър на правосъдието в предаването "Тази сутрин" по bTV.

Конституционният съдия коментира и издаването на "златните паспорти", като уточни, че то е било най-активно в периода между 2016 и 2019 година.

Според него специализираната прокуратура трябва да отдаде най-голямо внимание на това дали някой не проверява себе си - посочи, че е важно да се види какви са хората, които издават "златните паспорти" и какви дейности са извършвали.

Стоилов одобри разпита на премиера Кирил Петков и началника на кабинета Лена Бориславова във Върховната касационна прокуратура:

"Проблемът за корупцията е много важен и остър за България, но ние освен криминалната корупция, която е записана в Наказателния кодекс, имаме и легална, която хората с политическа власт толерират чрез законодателство, чрез управленски решения," каза още той по темата.

"Настойчиво препоръчвам на правителството да пресича корупционните прояви. Както тези, които са в нарушение на закона, така и тези закони, които правят възможна корупцията."

Той уточни, че това може да се случи като не се приемат закони, с които да се опрощават десетки милиони задължения на хора, "които минават за големи бизнесмени":

"Бяхме свидетели на такива прояви през изминалите години и затова е важно да се проследява законодателството," каза Стоилов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024