Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев разпусна Народното събрание и назначи състава на новото служебно правителство. 

Служебен премиер ще бъде ген. Стефан Янев - досегашен секретар на президента по сигурността и отбраната, бивш служебен вицепремиер в кабинета "Герджиков". Той е бивш началник на Националния военен университет "Васил Левски", бивш директор на дирекция "Отбранителна политика" в МО от 2010 до 2011 и бивш военен аташе в САЩ от 2011 до 2014 г.

Списъкът на министрите в новото служебно правителство: 

Гълъб Донев - вицепремиер по икономиката и министър по труда и социалната политика, бивш ръководител на Главна инспекция по труда, бивш зам.-министър по труда в кабинета "Борисов 2" и бивш служебен министър на турда в кабинета "Герджиков". Секретар е по социалните политики на президента Румен Радев. 

Бойко Рашков - вицепремиер по обществения ред и министър на вътрешните работи, юрист, бивш ръководител на Националната следствена служба и бивш директор на Бюрото за контрол на СРС, 

Атанас Пеканов - вицепремиер по управление на европейските средства, икономист, докторант по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес, 

Асен Василев - министър на финансите, икономист, дипломиран в Харвардския университет, работил е като консултант, бивш служебен министър на икономиката в кабинета "Марин Райков",

Георги Панайотов - министър на отбраната, бивш постоянен представител на България в ООН, дипломат. Според биографията му, той е завършил "Политология" в Московския държавен институт по международни отношения. 

Стойчо Кацаров - министър на здравеопазването, бивш зам.-министър на здравеопазването в кабинета "Костов", ръководител на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Кацаров беше един от критиците на работата на Националния оперативен щаб в първите месеци от избухването на коронавирусната пандемия, като оспорваше необходимостта от удължаване на извънредната епидемична обстановка след пролетта на 2020 г., изказваше се против поставянето на цели класове от ученици под карантина заради контакта им с болни от Covid-19, и т.н.

Виолета Комитова - министър на регионалното развитие и благоустройството, архитект, преподавател в УАСГ, 

Николай Денков - министър на образованието и науката, физик, професор в СУ "Св. Климент Охридски" и член-кореспондент на БАН, бивш зам.-министър на образованието в кабинета "Борисов 2" и бивш служебен министър в кабинета "Герджиков"

Светлан Стоев - министър на външните работи, дипломат, в момента е посланик на България в Дания, бивш ръководител на дипломатическото бюро на България в Бон и бивш посланик в Швеция.  

Янаки Стоилов - министър на правосъдието, дългогодишен народен представител от БСП от Великото Народно събрание до 2017 г., юрист, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" по Теория на държавата и правото, участвал е в разработването на конституцията от 1991 г. Стоилов е представител на т.нар. ляво крило в БСП, един от близките съмишленици е на покойния бивш председател на партията Александър Лилов. Реформата на устава на БСП в управлението на Корнелия Нинова направи невъзможно включването му в бъдещите депутатски листи на левицата, защото беше въведена мандатност (до 12 години или 3 мандата в Народното събрание за кандидатите). 

Велислав Минеков - министър на културата, скулптор, член на т.нар. "Отровно трио" заедно с Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, които участваха в организирането на масовите антиправителствени протести през лятото на 2020 г. 

"Успех на служебния кабинет! Радваме се, че Велислав пое отговорността за Министерство на културата и се включва в политиката след като бе само граждански активист! Дали Борисов е завинаги в миналото, зависи от служебния кабинет и от всички нас", написаха Хаджигенов и Бабикян във Facebook-профила на "Отровното трио" след новината за служебното правителство. 

Асен Личев - министър на околната среда, бивш дългогодишен ръководител на дирекцията по водите в МОСВ, един от основните критици на управлението на сектора в управлението на ГЕРБ - включително по време на водната криза в Перник, заради която беше повдигнато обвинение на Нено Димов, 

Христо Бозуков - министър на земеделието, професор в Института по тютюна и тютюневите изделия, член на Съвета за икономическо развитие към президентството, бивш служебен министър на земеделието в кабинета "Герджиков". 

Георги Тодоров - минитър на транспорта, юрист, бивш зам.-министър на транспорта в кабинетите "Орешарски", "Близнашки" и "Герджиков", бивш директор на 'Транспортна инфраструктура" в Столична община от 2010-2013. 

Кирил Петков - министър на икономиката, икономист и предприемач, завършил MBA в Харвардския университет, преподавател в Центъра за икономически стратегии и конкурентоспосоност

Андрей Живков - министър на енергетиката, председател на Управителния съвет на Електроенергийния системен оператор от 2017-2018 г. 

Стела Балтова - министър на турзима, заемала е същия пост в служебния кабинет на Огнян Герджиков,

Андрей Кузманов - министър на спорта, републикански шампион по плуване и модерен петобой, председател на Българската федерация по модерен петобой и член на Комитета по бизнес въпроси на Международната федерация по модерен петобой. 

Официалното им  представяне ще се състои на 12 май от 9 ч. в Президентството. 

Очаквайте подробности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията