Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото Снимка: © Facebook.com/Стефан Янев

Решението на Министерски съвет да одобри националния план за въвеждане на еврото доведе до паралелна атака от страна на "Български възход" на Стефан Янев и "Възраждане" на Костадин Костадинов.

В един и същи ден Янев обяви, че запазването на лева е "последният остатък от суверенитета на българската държава" и постави под въпрос "закриването на този елемент".

Планът всъщност беше изготвен и представен за публично обсъждане в служебните кабинети на Стефан Янев през 2021 г. Документът описва график на техническите и законовите промени, които трябва да се направят, така че към 1 януари 2024 г. общата валута на ЕС да стане официална и за България.

Самият той не е заемал твърда позиция за или против членството в еврозоната като служебен премиер - вместо това се обявяваше за "информиран дебат" и за "оценка на икономическото развитие в момента, в който се вземе решението" при изслушване в 46 НС.

Сега Янев обвини в "странно поведение" БСП и ИТН, чиито министри са гласували "против" плана в Министерски съвет, но не отхвърлят категорично възможността за приемане на еврото.

В петък Корнелия Нинова и депутати от ИТН обясниха колебливата си позиция с това, че БНБ още не е направила анализ на ефектите от смяната на националната валута. Нинова все пак призна, че "още с приемането на България за член на ЕС е ясно, че ще приемем еврото - кога да стане това, зависи от нас".

Междувременно Костадин Костадинов от "Възраждане" обяви, че ще търси гласове в Народното събрание за национален референдум за въвеждане на еврото в България.

Той заявява, че ако депутатите от останалите партии не дадат нужните гласове на 13-членната му парламентарна група, ще започне подписка за свикване на такъв референдум.

Приемането на плана за еврото се случи след едно отлагане по настояване на ИТН преди седмици. Финансовият министър Асен Василев обясни, че част от подготовката за присъединяване към еврозоната изисква срок от поне 18 месеца преди валутата да може да се приеме, затова кабинетът е внесъл проекта за одобрение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024