Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото Снимка: © Facebook.com/Стефан Янев

Решението на Министерски съвет да одобри националния план за въвеждане на еврото доведе до паралелна атака от страна на "Български възход" на Стефан Янев и "Възраждане" на Костадин Костадинов.

В един и същи ден Янев обяви, че запазването на лева е "последният остатък от суверенитета на българската държава" и постави под въпрос "закриването на този елемент".

Планът всъщност беше изготвен и представен за публично обсъждане в служебните кабинети на Стефан Янев през 2021 г. Документът описва график на техническите и законовите промени, които трябва да се направят, така че към 1 януари 2024 г. общата валута на ЕС да стане официална и за България.

Самият той не е заемал твърда позиция за или против членството в еврозоната като служебен премиер - вместо това се обявяваше за "информиран дебат" и за "оценка на икономическото развитие в момента, в който се вземе решението" при изслушване в 46 НС.

Сега Янев обвини в "странно поведение" БСП и ИТН, чиито министри са гласували "против" плана в Министерски съвет, но не отхвърлят категорично възможността за приемане на еврото.

В петък Корнелия Нинова и депутати от ИТН обясниха колебливата си позиция с това, че БНБ още не е направила анализ на ефектите от смяната на националната валута. Нинова все пак призна, че "още с приемането на България за член на ЕС е ясно, че ще приемем еврото - кога да стане това, зависи от нас".

Междувременно Костадин Костадинов от "Възраждане" обяви, че ще търси гласове в Народното събрание за национален референдум за въвеждане на еврото в България.

Той заявява, че ако депутатите от останалите партии не дадат нужните гласове на 13-членната му парламентарна група, ще започне подписка за свикване на такъв референдум.

Приемането на плана за еврото се случи след едно отлагане по настояване на ИТН преди седмици. Финансовият министър Асен Василев обясни, че част от подготовката за присъединяване към еврозоната изисква срок от поне 18 месеца преди валутата да може да се приеме, затова кабинетът е внесъл проекта за одобрение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" запали и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024