Снимка: © Facebook.com/Стефан Янев

Решението на Министерски съвет да одобри националния план за въвеждане на еврото доведе до паралелна атака от страна на "Български възход" на Стефан Янев и "Възраждане" на Костадин Костадинов.

В един и същи ден Янев обяви, че запазването на лева е "последният остатък от суверенитета на българската държава" и постави под въпрос "закриването на този елемент".

Планът всъщност беше изготвен и представен за публично обсъждане в служебните кабинети на Стефан Янев през 2021 г. Документът описва график на техническите и законовите промени, които трябва да се направят, така че към 1 януари 2024 г. общата валута на ЕС да стане официална и за България.

Самият той не е заемал твърда позиция за или против членството в еврозоната като служебен премиер - вместо това се обявяваше за "информиран дебат" и за "оценка на икономическото развитие в момента, в който се вземе решението" при изслушване в 46 НС.

Сега Янев обвини в "странно поведение" БСП и ИТН, чиито министри са гласували "против" плана в Министерски съвет, но не отхвърлят категорично възможността за приемане на еврото.

В петък Корнелия Нинова и депутати от ИТН обясниха колебливата си позиция с това, че БНБ още не е направила анализ на ефектите от смяната на националната валута. Нинова все пак призна, че "още с приемането на България за член на ЕС е ясно, че ще приемем еврото - кога да стане това, зависи от нас".

Междувременно Костадин Костадинов от "Възраждане" обяви, че ще търси гласове в Народното събрание за национален референдум за въвеждане на еврото в България.

Той заявява, че ако депутатите от останалите партии не дадат нужните гласове на 13-членната му парламентарна група, ще започне подписка за свикване на такъв референдум.

Приемането на плана за еврото се случи след едно отлагане по настояване на ИТН преди седмици. Финансовият министър Асен Василев обясни, че част от подготовката за присъединяване към еврозоната изисква срок от поне 18 месеца преди валутата да може да се приеме, затова кабинетът е внесъл проекта за одобрение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кина отказват да пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици