Всяка от 47-те префектури на Япония отчете спад на населението през 2022 г., а общият брой на японците е намалял с близо 800 000.

Данните, публикувани от Министерството на вътрешните работи на Япония, показват два нови нежелани рекорда за нацията, пише Guardian. Смъртните случаи са достигнали рекорд от над 1,56 милиона за миналата година, докато ражданията в същия период в Япония са 771 000. Това е първият път, откакто се водят записите в страната, в който броят на новородените е паднал под 800 000.

Дори най-високото увеличение на чуждестранните жители - над от 10% до 2,99 милиона, не може да спре спада в общото население, което намалява 14-а година подред до 122,42 милиона през 2022 г.

Премиерът на Япония Фумио Кишида нарече тенденцията "криза" и обеща да се справи със ситуацията. Националните политики досега не са успели да спрат спада на населението, въпреки че съгласуваните усилия на множество малки градове имат известен ефект.

През януари Кишида каза, че въпросът за справянето с ниската раждаемост е „сега или никога“, като предупреди, че ,,нацията е на прага на това дали може да поддържа обществените си функции".

Застаряващото население на Япония вече засяга почти всеки аспект на обществото. Повече от половината от общините на страната са определени като обезлюдени райони, затварят се училища, а собствениците на повече от 1,2 милиона малки предприятия са на възраст около 70 години и без наследник.

Телевизионните и радио програмите са насочени към по-възрастната аудитория, като голяма част от рекламите представляват предложения за погребални услуги, добавки за облекчаване на болки в ставите и подложки за инконтиненция (спонтанно изпускане на урина и/или фекалии).

Подземният свят на Япония също е засегнат. Мнозинството от представителите на Якудза, една от най-големите престъпни организации в света, са на възраст над 50 години, има повече гангстери на 70 години. Междувременно дори съдържанието за възрастни е ниша, която расте, заета от шепа звезди на по 60, 70. дори 80 години.

От 1 април заработи новата Агенция за децата и семействата, която обединява всички свързани с демографията въпроси, включително раждаемостта. Правителството обеща да удвои разходите за грижи за деца до 4% от БВП, но и досега субсидиите за грижи и образование не оказаха голямо влияние върху прираста на населението.

И все пак приблизително 300 малки града значително са увеличили раждаемостта чрез комбинация от щедро финансиране и политики за създаване на по-благоприятна за децата среда.

Общините, които предлагат най-добрите възможности за нови родители, почти сигурно са се възползвали от миграцията от други райони.

Япония далеч не е единствената страна с по-малко бебета. Средният коефициент на раждаемост за групата на богатите нации, които са част от ОИСР, е 1,66 - доста под коефициента от 2,1, необходим за поддържане на броя на населението.

Въпреки че населението на Япония започна да намалява преди други страни (достигайки своя връх през 2008 г.), спадовете в коефициента на раждаемост са по-бързи, особено в Източна Азия.

Тайван е точно под Япония в статистиката с 1,24 бебета на жена, докато съседната Южна Корея има най-ниската раждаемост в света - само 0,78 деца на жена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024