Вече са известни имената на част от прожекциите, които първи ще се завърнат по кино салоните след извънредното положение. Засега на хартия филмът на Кристофър Нолан Tenet трябва да бъде пръв с премиера на 17 юли, но големият въпрос остава къде ще можем да го гледаме. 

Засега нито един киносалон в София не е обявил, че ще отвори врати, а в страната от петък ще работят единствено 11 малки кина с по 1-2 зали, заяви Виктория Богданова от киноразпространителя "Форум филм" пред "Дневник".

От 11 май е позволено отварянето на кината, но при заетост на местата до 30% от максималния капацитет на залите - проблем, който ги поставя в трудна ситуация. От Асоциацията на българските киносалони твърдят, че тези условия са неизпълними, тъй като при такава заетост операторите не биха могли да покрият нуждата си, съобщава Btv. 

Очакванията за интереса на зрителите не са добри, тъй като до средата на юли ще се пускат само продукции, които вече са видени от по-голямата част от аудиторията. Все пак има и изключения като "Соник", "Напред" и "Невидимия", които са излезли на екран в дните преди затварянето на салоните и не са разгърнали целия си потенциал.

Премиерите на много филми трябваше да бъдат изместени заради кризата, като в тази ситуация попаднаха големи заглавия като No Time To Die от поредицата за Джеймс Бонд и "Mulan" на Disney. 

Игралната версия на анимацията все пак се очаква да дебютира в България на 7 Август, последвана от "Спондж Боб" на 14-и същия месец. За "Мулан" епидемията бе особено сериозен удар, тъй като холивудската продукция заложи на екип от предимно азиатски актьори и се надяваше на голям успех именно в Китай, откъдето тръгна заразата.

Повече за Tenet: 

11-ият филм на Нолан разказва за таен агент, опитващ се да предотврати Трета световна война. Режисьорът на Memento, The Dark Knight, Inception, Interstellar и Dunkurk залага на актьорски състав, включващ бъдещия Батман Робърт Патинсън, Майкъл Кейн и Джон Дейвид Уошингтън в главната роля.

Прочети