Вече са известни имената на част от прожекциите, които първи ще се завърнат по кино салоните след извънредното положение. Засега на хартия филмът на Кристофър Нолан Tenet трябва да бъде пръв с премиера на 17 юли, но големият въпрос остава къде ще можем да го гледаме. 

Засега нито един киносалон в София не е обявил, че ще отвори врати, а в страната от петък ще работят единствено 11 малки кина с по 1-2 зали, заяви Виктория Богданова от киноразпространителя "Форум филм" пред "Дневник".

От 11 май е позволено отварянето на кината, но при заетост на местата до 30% от максималния капацитет на залите - проблем, който ги поставя в трудна ситуация. От Асоциацията на българските киносалони твърдят, че тези условия са неизпълними, тъй като при такава заетост операторите не биха могли да покрият нуждата си, съобщава Btv. 

Очакванията за интереса на зрителите не са добри, тъй като до средата на юли ще се пускат само продукции, които вече са видени от по-голямата част от аудиторията. Все пак има и изключения като "Соник", "Напред" и "Невидимия", които са излезли на екран в дните преди затварянето на салоните и не са разгърнали целия си потенциал.

Премиерите на много филми трябваше да бъдат изместени заради кризата, като в тази ситуация попаднаха големи заглавия като No Time To Die от поредицата за Джеймс Бонд и "Mulan" на Disney. 

Игралната версия на анимацията все пак се очаква да дебютира в България на 7 Август, последвана от "Спондж Боб" на 14-и същия месец. За "Мулан" епидемията бе особено сериозен удар, тъй като холивудската продукция заложи на екип от предимно азиатски актьори и се надяваше на голям успех именно в Китай, откъдето тръгна заразата.

Повече за Tenet: 

11-ият филм на Нолан разказва за таен агент, опитващ се да предотврати Трета световна война. Режисьорът на Memento, The Dark Knight, Inception, Interstellar и Dunkurk залага на актьорски състав, включващ бъдещия Батман Робърт Патинсън, Майкъл Кейн и Джон Дейвид Уошингтън в главната роля.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев