Пернишкият язовир "Студена" е възстановил около 1/5 от обема си след последните обилни валежи в западните части от страната.  

Водният обем на язовира е надвишил 5 милиона кубични метра при капацитет от 25,5 млн. кубични метра. В четвъртък е отчетен рекорден приток от 3476 л/с при разход около 230 л/с.  

Пред БНТ директорът на ВиК-Перник Борислав Иванов посочва, че ако прогнозите за влажна пролет се изпълнят, Перник може да премине на значително облекчен воден режим, при който от месец май питейната вода може да се спира само за шест часа през нощта, между 23 ч. вечерта и 5 ч. сутринта. 

Докато дъждовете и снеготопенето помагат за пълненето на язовира - новият водопровод от Мало Бучино до Перник все още не е завършен. Предварителната прогноза на премиера Бойко Борисов предполагаше, че язовир "Бели Искър" и мрежата на ВиК-Перник ще бъдат свързани не по-късно от 5 март, но работата по изграждане на трасето все още продължава. 

По информация на Областния управител на Перник до Offnews - остават около около 2 км от 13,5-километровата отсечка, като предстои и довършването на прилежащия резервоар. Новата помпена станция ще бъде включена към електрическата мрежа в петък, съобщават още от администрацията. 

Режимът на водата в Перник беше въведен на 18 ноември 2019 г. заради критично ниските нива на язовир "Студена". От началото на януари 2020 г. действа график за снабдяването в общинския център и няколко от близките села, според който питейната вода се пуска за около 5-7 часа в денонощие. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"