Снимка: © Getty Images

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди руската агресия срещу Украйна, която нарече "брутално нарушение на международното право".

"Това е умишлена, хладнокръвна и отдавна планирана инвазия. Независимо от масовите лъжи, отричане и дезинформация намеренията на Кремъл са напълно ясни за целия свят. Руските лидери носят пълна отговорност за безразсъдните действия и изгубените човешки животи", каза Столтенберг.

НАТО отправи призив към Москва да оттегли войските си от Украйна, като заяви пълна солидарност с правото на самоопределение и териториална цялост на страната.

"Русия използва сила, за да пренапише историята и да не допусне Украйна да върви по свободен и независим път", каза още той.

Столтенберг потвърди, че ангажиментът на НАТО към сигурността на всяка държава член е гарантиран.

Ръководството на НАТО активира своите отбранителни планове за Източна Европа, което ще даде възможност за разпределение на сили за реакция на местата, които ще имат нужда от засилване на отбраната.

"В последните седмици нашите съюзници от САЩ и Европа изпратиха хиляди войници в източните гранични страни. Имаме над 100 самолета са в повишена бойна готовност и над 120 кораба от Северно до Средиземно море. Ще продължим да правим нужното за зщаитаването на съюза от агресия", каза Йенс Столтенберг.

"Русия е изправена пред тежки щети и сериозни последствия, наложени от цялата международна общност. Целта на Кремъл е да възстанови своята сфера на влияние. Да отмени всички правила, които досега пазеха сигурността ни и да омаловажи ценностите, които са ни скъпи. Това е новото нормално за нашата сигурност. Мирът не може да се приема за даденост, свободата и демокрацията се оспорват от авториарни режими. Трябва да реагираме с подновена решимост и още по-силна солидарност", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"