Йенс Столтенберг: Това е умишлена, хладнокръвна и отдавна планирана инвазия на Русия Снимка: © Getty Images

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди руската агресия срещу Украйна, която нарече "брутално нарушение на международното право".

"Това е умишлена, хладнокръвна и отдавна планирана инвазия. Независимо от масовите лъжи, отричане и дезинформация намеренията на Кремъл са напълно ясни за целия свят. Руските лидери носят пълна отговорност за безразсъдните действия и изгубените човешки животи", каза Столтенберг.

НАТО отправи призив към Москва да оттегли войските си от Украйна, като заяви пълна солидарност с правото на самоопределение и териториална цялост на страната.

"Русия използва сила, за да пренапише историята и да не допусне Украйна да върви по свободен и независим път", каза още той.

Столтенберг потвърди, че ангажиментът на НАТО към сигурността на всяка държава член е гарантиран.

Ръководството на НАТО активира своите отбранителни планове за Източна Европа, което ще даде възможност за разпределение на сили за реакция на местата, които ще имат нужда от засилване на отбраната.

"В последните седмици нашите съюзници от САЩ и Европа изпратиха хиляди войници в източните гранични страни. Имаме над 100 самолета са в повишена бойна готовност и над 120 кораба от Северно до Средиземно море. Ще продължим да правим нужното за зщаитаването на съюза от агресия", каза Йенс Столтенберг.

"Русия е изправена пред тежки щети и сериозни последствия, наложени от цялата международна общност. Целта на Кремъл е да възстанови своята сфера на влияние. Да отмени всички правила, които досега пазеха сигурността ни и да омаловажи ценностите, които са ни скъпи. Това е новото нормално за нашата сигурност. Мирът не може да се приема за даденост, свободата и демокрацията се оспорват от авториарни режими. Трябва да реагираме с подновена решимост и още по-силна солидарност", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024