В пълен синхрон с ГЕРБ: Йордан Цонев също не иска "машините на Мадуро" Снимка: © Screenshot, Нова телевизия

"От 2016 г. настояваме за пълно машинно гласуване. Ние бяхме първите инициатори, ние сме го направили и сме го искали. Първата община, изцяло гласувала на машини, беше община Сърница. През всичките избори, в които има само машини, ДПС повишава своя резултат. В Изборния кодекс предлагаме 100% замяна на тези машини с машините, с които се гласува в САЩ - скенери. Всички партии отхвърлиха нашите предложния. Там, където може да бъде манипулиран един софтуер, трябва да бъде изключен, в тези машини няма доверие. 100% машини искаме да имаме, но не тези от Венецуела, а от САЩ".

Това каза Йордан Цонев от ДПС в ефира на Нова телевизия. И допълни, че "не обича да се лъже, че ДПС има проблем с машинното гласуване."

От ДПС бяха внесли изменение, в което “старите” машини да се заменят с нови. С тях не се гласува, а сканират попълнена хартиена бюлетина. Идеята не се прие на среднощното заседание на правната комисия в сряда. Още първия път, когато от ДПС заговориха за този тип машини миналата година, те бяха сравнени със сканиращите устройства в тото пунктовете, които отчитат попълнения фиш.

В ефира на телевизия лидерът на "Български възход" Стефан Янев заяви по темата, че подкрепя използването на машини в изборния процес и че партията му би подкрепила предложението на ДПС за сканиращи устройства.

"Връщането на хартиената бюлетина е крачка назад. Дори в момента в секциите под 300 души се гласува на хартия.", добави Янев.

"Ние сме не само "за" запазване на машинния вот, но и за неговото усъвършестване. Извеждането на една тема като приоритетна дава грешен сигнал в обществото. Очевидно е, че до момента. Темата за начина на гласуване е важна от гледна точка връщането на доверието в Изборния кодекс. Електронното гласуване също трябва да бъде обсъдено", категоричен беше лидерът на партията.

Бившият председател на ЦИК Александър Андреев също коментира темата като каза, че е правен експеримент с машинно разчитане на бюлетините с цел решаване на проблема с недействителните бюлетини.

"Бюлетината обаче е твърде дълга и трудно се сканира, изискванията са толкова прецизни, че всяко малко отклонение може да доведе до недействителен глас. Трябва да се помисли как да бъде сканирана и да отразява вота", обясни той.

По думите му е необходим анализ на всеки един от видовете гласуване.

"Надписът ''дневникът е подправен'' всява недоверие в обществото. Дали е решен въпросът с негативните явления в изборния процес? Ако не бъдат изяснени те и анализирани причините за тях, доверието на избирателите няма да се върне. Промените в избирателен район ''Чужбина" не значи ограничаване на правата на избирателите. В момента няма уредба кой може да гласува в чужбина, колко ще са те. Трябва да бъдат прецизирана правната уредба", каза още Андреев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Издирват 20-годишен студент от Пловдив

Полицията издирва 20-годишния студент Мартин Георгиев, изчезнал безследно в Стара Загора

12:21 - 28.01.2023

Западните танкове и предимствата, които Украйна ще получи с тях

Украйна много скоро ще има нови попълнения към арсенала си. Какво означават те на фронта?

12:00 - 28.01.2023

Макрон ще "продължи да говори" с Русия въпреки критиките

Макрон е един от малкото западни лидери, които все още си говорят с Москва.

10:20 - 28.01.2023

Протести в САЩ след нов случай на брутално полицейско насилие

В смущаващо видео се вижда как полицаи удрят 29-годишния афроамериканец Тайър Никълс, който впоследствие умира от раните си

09:06 - 28.01.2023

"Януари" на Андрей Паунов - между черното и бялото, известното и неизвестното

Самуел Финци го описва като месецът на замръзнало положение от 30 г.

07:57 - 28.01.2023

Млада жена от Варна е убита и захвърлена в стара септична яма от приятеля си

Полицията във Варна разкри тежко престъпление, докато НС умуваше над Закона за защита от домашно насилие

18:36 - 27.01.2023

ДБ и ПП поведоха битка срещу пренаписания Изборен кодекс в КС

71 депутати атакуваха обезсмислянето на машинния вот

18:12 - 27.01.2023

Nexo отрече да дължи пари на НАП и уличи министъра на финансите в манипулация

Компанията вече е платила дължимото ДДС и е с чисто досие в НАП към днешна дата

17:32 - 27.01.2023