YouTube вече ще блокира всякакво антивакс съдържание, не само във връзка с Covid Снимка: © Getty Images

YouTube обяви, че разширява обхвата на политиките си за блокиране на антиваксърско съдържание. Те вече ще засягат и видеа, които твърдят, че обичайни ваксини, използвани и одобрени от здравните власти, не са ефективни или са опасни.

Досега политиката обхващаше само такива клипове свързани с ваксините срещу Covid-19.

Видео платформата, която е собственост на Google, също така свали каналите на някои популярни антиваксъри в САЩ, като Джоузеф Меркола и Робърт Ф. Кенеди младши. Според експерти те са отговорни за насаждането на скептицизъм, който спомага по-бавното ваксиниране срещу Covid-19 в САЩ.

От години се говори, че популярността на антиваксърско съдържание в YouTube е част от причините животоспасяващи ваксини да се посрещат със скептицизъм, както в САЩ, така и по света. “Вашингтон пост” напомня, че през юли американският президент Джо Байдън каза, че социалните мрежи са частично виновни за разпространението на фалшива информация за ваксините и трябва да направят повече, за да ограничат проблема.

Новите политика са съществена промяна в подхода на YouTube. Подобно на други социални мрежи като Facebook и Twitter, сайтът за споделяне на видеа дълго време избягваше да налага особен контрол върху съдържанието. Причината е, че това би могло да навреди на свободата на словото.

В последните години обаче социалните мрежи се озоваха под все по-силен натиск от регулатори, законодатели, а и самите потребители за това, че подклаждат сериозни социални проблеми, сред които скептицизма към ваксините. Подобна политика беше приета от Facebook още през февруари, въпреки че страниците на Меркола и Кенеди все още са активни, както и техните Twitter акаунти.

Мат Халпин, вицепрезидент на YouTube, казва пред “Вашингтон пост”, че компанията не е действала по-скоро, тъй като се е фокусирала върху дезинформация специфично за коронавируса. Разширението на забраната е дошло след като компанията е установила, че неверни твърдения за други ваксини подклаждат страхове и за ваксините по принцип, включително тези срещу коронавируса.

“Разработката на добри политики отнема време”, казва Халприн. “Искахме да въведем политики, които са детайлни, консистентно приложими и адекватно адресиращи предизвикателството”.

Халприн казва, че от видеоплатформата са премахнати над 133 хил. видеа, които са включвали невярна информация за коронавируса. Това обаче не е решение на проблема, тъй като фалшивите твърдения продължават да виреят из всички социални мрежи. Връзката между тях е много тясна и често видеа, които се изтриват от една от тях, попадат в друга, като YouTube често служи като библиотека за съдържание, което е забранено във Facebook и Twitter.

Задачата на тези компании е допълнително усложнена от огромните обеми съдържание, като в YouTube се качват по 1 млрд. часа видео всеки ден. В опитите си да спират фалшивата информация компаниите използват комбинация от алгоритми и хиляди модератори. Те обаче трябва да правят разлика между зловредното съдържание и реалните и легитимни притеснения на хората, които задават истински въпроси и споделят своите страхове.

Досега компаниите се опитваха да скриват съмнителните видеа от препоръките, както и да промотират доказано съдържание от авторитетни институции. Това обаче не дава желаните резултати и разпространението на невярна информация продължава с пълна сила.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024
Важно днес

Дете е простреляно в главата и е откарано по спешност в "Пирогов"

Дете на около година и половина е простреляно в главата с въздушна пушка

20:46 - 13.04.2024
Важно днес

БСП е готова за широко ляво обединение, за да "зарадваме ляво-мислещите хора"

БСП ще покани над 25 партии от левия и патриотичния спектър в "широко ляво обединение"

15:54 - 13.04.2024
Кино и сериали

Brandy Hellville: Нов документален филм показва тъмната страна на бързата мода

Как така хората до толкова са свикнали бизнесите да са лоши, че чак са развили имунитет срещу скандалите в индустрията

14:29 - 13.04.2024
Важно днес

И вторият задържан при акцията в "Митници" е откаран в болница

Стефан Димитров е транспортиран в спешно отделение на болница, съобщава Nova

13:04 - 13.04.2024