Снимка: © Getty Images

YouTube обяви, че разширява обхвата на политиките си за блокиране на антиваксърско съдържание. Те вече ще засягат и видеа, които твърдят, че обичайни ваксини, използвани и одобрени от здравните власти, не са ефективни или са опасни.

Досега политиката обхващаше само такива клипове свързани с ваксините срещу Covid-19.

Видео платформата, която е собственост на Google, също така свали каналите на някои популярни антиваксъри в САЩ, като Джоузеф Меркола и Робърт Ф. Кенеди младши. Според експерти те са отговорни за насаждането на скептицизъм, който спомага по-бавното ваксиниране срещу Covid-19 в САЩ.

От години се говори, че популярността на антиваксърско съдържание в YouTube е част от причините животоспасяващи ваксини да се посрещат със скептицизъм, както в САЩ, така и по света. “Вашингтон пост” напомня, че през юли американският президент Джо Байдън каза, че социалните мрежи са частично виновни за разпространението на фалшива информация за ваксините и трябва да направят повече, за да ограничат проблема.

Новите политика са съществена промяна в подхода на YouTube. Подобно на други социални мрежи като Facebook и Twitter, сайтът за споделяне на видеа дълго време избягваше да налага особен контрол върху съдържанието. Причината е, че това би могло да навреди на свободата на словото.

В последните години обаче социалните мрежи се озоваха под все по-силен натиск от регулатори, законодатели, а и самите потребители за това, че подклаждат сериозни социални проблеми, сред които скептицизма към ваксините. Подобна политика беше приета от Facebook още през февруари, въпреки че страниците на Меркола и Кенеди все още са активни, както и техните Twitter акаунти.

Мат Халпин, вицепрезидент на YouTube, казва пред “Вашингтон пост”, че компанията не е действала по-скоро, тъй като се е фокусирала върху дезинформация специфично за коронавируса. Разширението на забраната е дошло след като компанията е установила, че неверни твърдения за други ваксини подклаждат страхове и за ваксините по принцип, включително тези срещу коронавируса.

“Разработката на добри политики отнема време”, казва Халприн. “Искахме да въведем политики, които са детайлни, консистентно приложими и адекватно адресиращи предизвикателството”.

Халприн казва, че от видеоплатформата са премахнати над 133 хил. видеа, които са включвали невярна информация за коронавируса. Това обаче не е решение на проблема, тъй като фалшивите твърдения продължават да виреят из всички социални мрежи. Връзката между тях е много тясна и често видеа, които се изтриват от една от тях, попадат в друга, като YouTube често служи като библиотека за съдържание, което е забранено във Facebook и Twitter.

Задачата на тези компании е допълнително усложнена от огромните обеми съдържание, като в YouTube се качват по 1 млрд. часа видео всеки ден. В опитите си да спират фалшивата информация компаниите използват комбинация от алгоритми и хиляди модератори. Те обаче трябва да правят разлика между зловредното съдържание и реалните и легитимни притеснения на хората, които задават истински въпроси и споделят своите страхове.

Досега компаниите се опитваха да скриват съмнителните видеа от препоръките, както и да промотират доказано съдържание от авторитетни институции. Това обаче не дава желаните резултати и разпространението на невярна информация продължава с пълна сила.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Румен Радев не подкрепя Украйна за НАТО преди "мирно уреждане конфликта" с Русия

Президентството обясни защо държавният глава не подписа съвместна декларация на 9 президенти в подкрепа на Киев

Христо Иванов: Сега ГЕРБ могат да видят своята изолация

Иванов коментира резултатите от изборите в предаването "Лице в лице"

Бивш ръководител на ЦРУ: Ако Путин използва ядрено оръжие, ще унищожим руските войски

Според Дейвид Петреъс използването на ядрени оръжия ще "трябва да има отговор"

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"

Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук

"Трейс Груп Холд" получава глоба от 100 000 лв. за увреждане на керамичната настилка