Юлиан Попов: След 20 г. лошо водена икономика, да не се чудим защо цените са високи Снимка: © Getty Images

"Всеки, който разправя как служебното правителство или това преди служебното, или онова преди него, или другото преди него е предизвикало инфлация в България се занимава с най-обикновен неграмотен популизъм по главната или на мегдана и или плаши гаргите, или се опитва с шепа трици да хване няколко маймуни, да гласуват за него", пише Юлиан Попов.

Думите му очевидно са реплика на думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който и в деня на Съединението обеща, че ще върне цените на бензина, нафтата, метана, "защото знаем и 12 години сме го правили". "Ще върнем цената на тока в границите, в които сме го държали 12 години.", обеща Борисов, който заедно с други представители на партията, поднесе венци и цветя пред паметника на Съединението в Пловдив.

Попов е бивш служебен министър на Околната среда и водите и е един от най-авторитетните говорители в Европа по темата за трансформацията на енергетиката към по-устойчиви свъременни алтернативи.

Политици се замерят с обвинения за това, кой е докарал високите цени. Нека да внесем малко яснота, казва Попов и продължава:

"Високата цена се състои от три неща: колко е висока; можеш ли да си я позволиш и много ли трябва да си купиш от скъпото или малко. Затова трябва да питаме не само защо цените са високи, но и защо българинът е на такова дередже, че за много хора високите цени натискат яко ножа в кокала."

Дереджето на българина е резултат от 10 или 20 години мижава и много плахо водена икономика.

Високата цена на хляб, електричество, месо е резултат преди всичко от външни фактори, да не кажа само от външни фактори, продължава Попов.

Основните са (а) разрушените от Ковид вериги на снабдяване, (б) рязкото и хаотично възстановяване след Ковид (в) манипулацията на руските газови доставки от втората половина на 2021 и (г) войната на Путин срещу Украйна, в която той напълно ликвидира "Газпром" и мобилизира за военни цели енергийния износ на Русия.

Има обаче една друга страна - колко устойчива е България на тези удари.

По отношение на енергията - не много. Причината е, че българинът живее в енергийно неефективно жилище, а и цялата българска икономика е енергийно най-неефективна в ЕС, пише Попов. Според него българинът е принуден да купува много повече от скъпото, отколкото германецът или австриецът.

Другата страна на цените, на която той обръща внимание е социална политика. По думите му и нас в социални дейности се наливат средства, а не се инвестират. Бедният българин не е защитен и на него не му се помага да излезе от дъното.

"Големият проблем е ниската социална устойчивост на страната, уязвимост и крехкост, които са трупани чрез некадърност, кражби и страх в продължение на поне едно десетилетие, а по-скоро две или три. Може и повече.", казва той.

"Тук стигаме до един фундаментален проблем, свързан със защитеността от инфлацията и с благоденствието на българския гражданин - образованието. България е на абсолютното дъно в почти всяка образователна статистика, която можете да си представите - стандарти на грамотност, следдипломно обучение, достъп до интернет, участие на възрастни в обучение през целия живот, дял БВП за образование, дял БВП за научни изследвания и какво ли още не. Няма как да седиш край пясъка и да чакаш нещо да поникне без дори да си хвърлил и едно зърно.", продължава Юлиан Попов.

"Когато ви почукат на прозореца или на телевизора, да ви кандърдисат да гласувате, задавайте два въпроса. Първо, какво точно ще направиш, за да е по-поносима зимата. Ясно и конкретно.

Второ, как ще измъкнеш България от блатото на неграмотността, за да се върнат децата ми от чужбина. Защото иначе няма да се върнат, а ще ми пращат по 200 евро на месец, докато ми дойде края в някоя пропита от корупция болница, в която трябва да си занеса чаршафи и да си платя за кръв", казва Попов.

Единственото "полуположително нещо" според него, е че България има стабилна макроикономика - нисък дълг и валутен борд, което позволява страната да бъде поддържана в икономически устойчива антисолидарна мизерия.

С други думи България няма да се срути, държим се.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Арсен и живак са отровили съпругата на Кирило Буданов

"Лично отмъщение" на Путин ли стои зад опита за убийство на Марианна Буданова?

12:19 - 29.11.2023
Живот

"Хамас" покани Мъск в ивицата Газа след посещението му в Израел

Предложението идва ден след визитата на милиардера в кибуц, придружен от Бенямин Нетаняху

12:15 - 29.11.2023
Важно днес

Патриарх Неофит е в болница заради белодробно заболяване

Хоспитализацията се случва месец след 78-мия му рожден ден

11:12 - 29.11.2023
Спорт

Всички обичат... Саша Везенков

Откакто замина отвъд Океана, Везенков много бързо спечели сърцата на съотборниците и феновете си

10:33 - 29.11.2023
Важно днес

ГЕРБ и ДПС се отказаха да разследват заплахите срещу Йоловски

Въпреки предложението на "Възраждане" за анкетна комисия

10:22 - 29.11.2023
Бизнес

ИКЕА откри първия си магазин във Велико Търново

Над 1000 продукта за дома, плюс шведски кюфтенца и други храни, ще се предлагат в магазина

10:03 - 29.11.2023
Бизнес

Почина милиардерът Чарли Мънгър - "дясната ръка" на Уорън Бъфет и легенда в инвестиционния бизнес

Мънгър беше най-довереният партньор на Уорън Бъфет

09:03 - 29.11.2023