Юлиан Вергов призова за тежки наказания за убийците на пътя след катастрофите в Стара Загора Снимка: © bTV

Актьорът Юлиан Вергов изрази гражданската си позиция за продължаващите убийства по българските пътища и призова за съдебна реформа, за да може съдът да не пуска водачите на автомобили, които отнемат човешки животи.

Той повдигна темата в края на интервюто си по bTV в понеделник, в което говореше за новата си роля на Иван Вазов в постановката „Народът на Вазов“. Повод за думите му стана серията от катастрофи в Стара Загора през изминалия уикенд.

Последната от тях беше в неделя, при която загина 42-годишен моторист, а 16-годишно момиче е в болница с тежка черепно-мозъчна травма. Два дни преди това дрифтър блъсна и рани три момичета, едно от които е с ампутиран крак и се бори за живота си.

„Стана ми безкрайно мъчно за случаите в Стара Загора. Моите съболезнования за близките на загиналия. Видях как реагираха хората – казаха, че полицията нищо не прави, че кметът нищо не прави. Ако напишете в интернет „Водач, убил и на свобода“, ще видите колко много хора има на свобода, които са убили на пътя“, каза Вергов със сълзи в очите.

„На мен ми е безкрайно мъчно, защото полицията каквото и да направи, съдът пуска. Понеже познавах и Милен Цветков, ми е адски мъчно за това, което се случва. Гневът на хората не е насочен в правилната посока, той трябва да е към съдебната система. Защото съдът пуска водачите, които убиват“, заяви Юлиан Вергов.

Кадри от камерите на улицата в Стара Загора показват инцидента от неделя вечер, при който 28-годишен водач на автомобил прави забранен ляв завой, за да хване зелената светлина на светофара. В същото време срещу него скорост на пътя с предимство е набрал 42-годишният моторист, който е блъснат и загива. След сблъсъка мотористът изхвърча, а возилото му е запратено на тротоара, където чакат пешеходци. Сред тях е пострадалото 16-годишно момиче, има и още един ранен с по-леки травми.

Шофьорът на автомобила, който е британски гражданин, първоначално избягал, но по-късно е задържан от полицията. Той е тестван за алкохол и наркотици, като пробата за дрога е положителна. Задържан е за 24 часа.

В петък дрифтър прегази с автомобил в Стара Загора 23-годишна жена и рани още две момичета. 18-годишният младеж е бил арестуван вечерта на същия ден. Срещу него е образувано досъдебно производство, а на 5 октомври ще се гледа мярката му, като прокуратурата настоява за задържане под стража.

Задържаният е ученик, който е шофьор от едва 4 месеца, а вече има две провинения на пътя.

Заради тези случаи десетки хора от Стара Загора излязоха на протести по улиците, част от тях нахлуха и в прокуратурата, а събитията предизвикаха хиляди коментари в социалните мрежи. Недоволни граждани от цялата страна настояват за най-строги наказания и за забрана на дрифтовете по пътищата.

Кметът Живко Тодоров обяви, че ще бъдат поставени изкуствени неравности, ще се сложат още камери и нарушителите ще се глобяват. Проверките на Пътна полиция ще се засилят, каза началникът от Стара Загора Бончо Славов, но хората настояват мерки да се вземат не след инцидентите, а преди това – с тежки наказания, глоби и ефективен съд.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024