За да продължи Северна Македония към ЕС, министрите от албанската ДСИ подадоха оставка Снимка: © Getty Images

Всички министри от албанската формация "Демократически съюз за интеграция" (ДСИ) подадоха оставки с писмо до северномакедонския премиер Димитър Ковачевски. Целта на този акт е да бъде получена подкрепата на опозицията за конституционните промени, важни за европейското членство на страната.

Външният министър Буяр Османи също е сред подалите оставка членове на ДСИ. Оттеглянето на министрите ще влязат в сила, веднага след като опозиционната ВМРО-ДПМНЕ гласува промените в конституцията, пише БТА.

Според албанската партия РС Македония е в критичен етап за европейското си бъдеще и важните решения изискват политическа, национална и държавна отговорност и жертви.

"Оценявайки, че големите решения изискват отговорност и политически, национални и държавни жертви от всеки един от нас, като се започне от условието на опозицията, че ще гласува за конституционните промени, ако ДСИ напусне правителството [...]; осъзнавайки надеждите и мечтите на хората да станат част от голямото европейско семейство, защото ДСИ и ние оставаме ангажирани с утвърждаването на евроатлантическите интеграции с пълни държавни права, освен в НАТО, и в Европейския съюз, както и непрекъснат съюз със САЩ, са били, са, и остават в най-добрия интерес на всички наши граждани, независимо от тяхната национална и религиозна принадлежност", са мотивите в писмото на Ахмети до Ковачевски.

Парламентарната комисия за конституционни промени в Собранието на Република Северна Македония реши на 25 юли да започне процедурата за промени в конституцията. За приемането им е необходимо мнозинство от две трети, тоест за тях трябва да гласуват и 44 депутати на ВМРО-ДПМНЕ в 120-местния парламент.

Промените предвиждат в конституцията да бъдат вписани и българите, което е основното изискване на София, за да започне Република Северна Македония преговорите за членство в ЕС.

По-рано ДСИ обяви, че ще се оттегли от правителството до следващите избори, ако ВМРО-ДПМНЕ гласува за включването на българско малцинство в Конституцията, което е условие за продължаване на преговорите на РС Македония за влизане в ЕС.

От централата на ДСИ съобщиха преди повече от месец, че приемат предварителните условия, отправени към тях, за да има промени в Конституцията и започване на преговори за членство в ЕС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024