Снимка: © Unsplash

Гръцкото правителство е взело решение да затвори почти всички сухопътни гранични пунктове с България с изключение на ГКПП "Кулата-Промахон". Информацията беше обявена късно във вторник от Министерството на външните работи, което се позовава на данни от посолството на Гърция в София. 

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас съобщава, че от 1 юли влизането в страната от сухопътната граница с България ще бъде разрешено само през "Промахон".

При всички други гранични пропускателни пунктове влизането ще е позволено само по важни причини.

Под този термин се разбират пътуванията, свързани с "професионални, здравни или други специални причини", с изключение на туристическите посещения в страната. Влизането през всички други пунктове с Албания, Северна Македония и Турция също е разрешено само по важни причини.

В сряда бяха пропускани и пътници през ГКПП "Маказа", които имат предварително попълнени онлайн декларации за предстоящо пътуване в Гърция и които са указали, че планират да минат през този пункт.

Вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че засега "Кулата" е отворена и в двете посоки; "Ивайловград" и "Капитан Петко войвода" също не бяха затворени до обяд на първи юли. Преминаването през "Златоград" е спряно изцяло, а през "Илинден" е разрешено само преминаването от Гърция към България.

"24 часа" съобщава, че преминаването през "Маказа" е останало свободно поне до ранния следобед, без да се образуват опашки. Според информацията на медията - властите в района на Комотини са поискали от правителството в Атина да преразгледа решението за затваряне на пункта, за да не се прекъсне туристическия поток. Засега не е ясно дали режимът ще бъде променен. 

Какво е необходимо да знаем, преди да планираме пътуване към Гърция?

От 1 юли всички пристигащи в страната чужденци трябва да попълват онлайн формуляр с детайли относно държавата, от която идват, и адреса, на който ще пребивават по време на ваканцията си. Той е част от усилията на гръцките власти за ограничаване на разпространението на заразата.

Трябва да бъде попълнен най-малко 48 часа преди влизането в Гърция. Включва информация като продължителност на предишен престой в други страни. Формулярът, както и информация за чуждестранните туристи, пристигащи по море, въздух и суша, може да намерите ТУК.

При пристигането на ГКПП всички лица, които искат да преминат границата, трябва да представят попълнения формуляр. Проверяват се QR-кодовете на всеки формуляр през принтирано копие или през екрана на мобилния телефон на пътника. 

Пристигащите хора ще бъдат разпределяни на две групи според кода на декларацията им - или ще бъдат отведени в зона за тестване (след което ще бъдат пуснати да влязат в страната), или директно ще им бъде разрешено да преминат свободно през границата, като получат инструкции от граничните полицаи за необходимите мерки при евентуална проява на болестни симптоми. 

Ако туристите планират да посетят няколко населени места по пътя си в Гърция, трябва да го декларират и да посочат основната си дестинация и маршрута си за следващите 7 дни. 

Хората, които бъдат подложени на изследване на границата, ще трябва да се самоизолират до излизането на резултата.

Адресът за евентуалната временна карантина би трябвало да е посочен в предварително попълнения формуляр от туриста.  Данните от формуляра ще бъдат въведени в единната информационна система на гръцкия оперативен щаб за Covid-19, за да се улесни контактът с туристите в случай на положителна проба.

Разходите по престоя в самоизолация, докато се изчаква резултатът от теста, са за сметка на туриста. Собствениците на имота, в който изследваният посетител ще отседне, ще бъдат информирани за самоизолацията му. Ако човек разполага със собствено жилище в Гърция, той има право да се самоизолира в него, докато тестът му излезе. 

Какво се случва, ако тестът за коронавирус е положителен?

В случай на положителна проба за Covid-19 туристът ще бъде задължен да спазва 14-дневна карантина. Гръцката държава ще покрие разходите в тази хипотеза - вкл. за настаняване, хранене, транспорт и медицинска грижа за пътниците, които нямат здравна осигуровка. Средствата за медицинско обслужване на гражданите от страни от ЕС се покриват в съответствие с европейските регулации.

Мястото за настаняване на хората, диагностицирани с Covid-19, ще се определи от гръцките власти. Те организират и транспорта до съответния хотел за карантина. 

Ако пътуващият даде положителна проба за Covid-19, ще трябва сам да прекрати предварителната си резервация в хотел или да получи ваучер. Гръцките власти призовават всички туристически агенти и собственици на хотели да предложат максимално гъвкави условия за туристите поради високата степен на несигурност. 

Според развитието на епидемиологичната обстановка, свързана с коронавируса, компетентните гръцки власти ще разгледат възможността да се отворят и други гранични пунктове в бъдеще, посочват от гръцкото посолство. 


От МВнР обявиха телефони за контакт при необходимост от съдействие в Гърция: 

Дежурен директен телефон в посолството в Атина: +30 210 67 48 107

Дежурни телефони в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107

Мобилен телефон за спешни случаи: +30 693 70 96 220

Генералното консулство в Солун на телефони: 30 2310 829 210; +30 2310 869 510

Дежурен телефон в извънработно време: +30 2310 869 520


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед