За лидери или просто любители: Бил Гейтс препоръчва пет книги за 2020 г. Снимка: © Getty Images

Ежегодно основателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс публикува списък с книги, които препоръчва да се прочетат през съответната година. Сега милиардерът предложи нови пет заглавия и се надява с тях да помогне на читателите да се освободят от напрежението, създадено от пандемията с коронавируса.

„Повечето от разговорите и срещите, които провеждам тези дни, са свързани с Covid-19 и за това как можем да го спрем“ сподели Гейтс в своя уебсайт. „Но често ме питат какво чета и какво гледам“.

За създателя на „Майкрософт“, който заедно със съпругата си Мелинда дари 300 милиона долара в борбата срещу коронавируса чрез собствената си фондация, нищо не е по-успокояващо от четенето. Преди е споделял, че прочита по една книга всяка седмица. Сега Гейтс предлага на любителите два мемоара и едно заглавие, свързано с испанската „инфлуенца“ от 1918 г. – тема, актуална и век след това.

Ето и предложенията му:

„Изборът“ (The Choice) на д-р Едит Ева Егер

Тази биографична книга разказва за историята на 16-годишното момиче Ева Егер, което, заедно със семейството си, е отведено от дома му в Унгария в концентрационния лагер в Аушвиц. Тийнейджърката е подложена на изключителни изпитания, едно от които е да танцува пред германския офицер от SS и лекар в нацисткия концентрационен лагер Йозеф Менгеле. Бруталността на Холокоста не пречупва Едит, а я прави по-силна.

Ева оцелява и се мести в САЩ, където преследва кариера на терапевт. В мемоара си тя говори за психологическите травми и казва как те могат да бъдат преодолени.

„Ако страдате от нещо, това е реалност. Дори ако си мислите, че вашите преживявания са тривиални в сравнение с тези на човек, оцелял в Аушвиц, или с на някого, чието дете страда от ужасяващо заболяване“, пише Бил Гейтс. „Мисля, че това е особено важно нещо, което да помним сега, когато всеки преживява различни неща с пандемията Covid-19“.

*Книгата не е издадена на български език.

„Облакът Атлас“ (Cloud Atlas) от Дейвид Мичъл

Облакът атлас" се състои от шест истории, наредени една в друга като кукла матрьошка, които превеждат читателя през различни времена и места –от XIX век в далечния Тихи океан до постапокалиптично бъдеще на Хаваите. В хода на повествованието Мичъл разкрива каква е връзката между отделните герои, как се преплитат съдбите им и как душите им се носят във времето и пространството като облаци в небето.

„Това, което е общо в историите, е също толкова важно като това, което ги прави различни“, пише Бил Гейтс. „Това е страхотна история за човешката природа и човешките ценности – нещата, които се променят, и тези, които остават същите стотици или хиляди години наред.

Един от най-забележителните постмодерни гласове в литературата на XXI век, Дейвид Мичъл съчетава приключенско повествование с типична за Набоков страст към загадките, наблюдателност в изграждането на героите и вкус към философските и научните разсъждения в традицията на Умберто Еко, Харуки Мураками и Филип К. Дик. Резултатът е блестяща и оригинална литература, колкото дълбока, толкова и занимателна. Книгата е издадена и на български език, а има и филм по романа с Том Ханкс и Холи Бери в главните роли.

„Пътешествието на живота ми“ (The Ride of a Lifetime) на Боб Айгър

Поредният мемоар, който Гейтс препоръчва. Милиардерът споделя, че той е "една от най-добрите бизнес книги, които съм чел в последните години". Става дума за бившия изпълнителен директор на „Дисни“, който управлява компанията през последните 15 години. Основна тема на книгата са 40-те пътувания до Китай, които Айгър е предприел за построяването на „Дисниленд“ в Шанхай - 11 пъти по-голям от този в САЩ.

„Мисля, че всеки би се насладил на тази книга, дали защото търсят бизнес съвети, или просто искат да прочетат нещо от един скромен човек, издигнал се по корпоративната стълбица, за да може успешно да управлява една от най-големите компании в света“, казва основателят на „Майкрософт“.

„Големият грип“ (The Great Influenza) от Джон Бари

Бил Гейтс препоръчва бестселъра на „Ню Йорк Таймс“ от 2004 на тези, които искат да разберат какво всъщност е Covid-19, но през обектива на испанския грип от 1918 г. Книгата, по думите на милиардера, ще научи хората на лидерски качества.

„Сега имаме много повече инструменти на разположение, за да създадем ефективни ваксини и лекарства. Но науката все още е по-бавна, отколкото на всеки от нас му се иска. А да сложим край на пандемията – за това се изисква повече от невероятна наука. Ще се нуждаем също от много голяма политическа воля, особено що се отнася до препоръки за социална дистанция“, пише Гейтс.

Бившият президент на САЩ Джордж Буш заявява през 2005, че книгата помага за оформянето на политиката му за справяне с потенциална грипна пандемия в САЩ.

„Добри икономики в тежки времена“ (Good Economics for Hard Times) от Абхиджит Банерджи и Естер Дъфло

Двамата автори икономисти, спечелили „Нобелова награда“, провеждат политически дебати в богати държави, включително и в САЩ. Банерджи и Дъфло, които са съпруг и съпруга, говорят за проблемите с имиграцията, неравенството и търговията от икономическа гледна точка.

Гейтс обаче казва, че сложната материя може да бъде разбрана лесно от читатели, които нямат нужната специализация в областта.

Създателят на „Майкрософт“ препоръчва книгата, тай като едно от последствията на настоящата пандемия „ще е свързано с икономиката и евентуална нова криза“. Важното според Бил Гейтс е, че материалът подчертава значимостта на неравенството и все по-големите политически разделения в богати страни като САЩ.

Освен книги, Бил Гейтс препоръчва филми и сериали. Най-напред в тазгодишния му списък са документалната поредица на „Нетфликс“ Pandemic: How to Prevent an Outbreak (Пандемия: Как да предотвратим зараза), дебютиралият през 70-те "Аз, Клавдий" на „BBC“, както и филмът с Брад Пит и Робърт Редфорд „Шпионски игри“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024