Снимка: © Getty Images

За първи път от 150 години насам в катедралата Нотр Дам няма да има коледна меса. На 15 април 2019 година най-известната катедрала света се запали и част от нея беше разрушена. В момента все още текат дейности по обезопасяването й, като действителната реконструкция е планирана за 2021 година. Вместо това настоятелят на Нотр-Дам първосвещеник Патрик Шове ще отслужи литургията на Бъдни вечер в църквата Сен Жермен л'Оксероа до Лувъра. 

Коледна маса се чества в Нотр-Дам всяка година от 1803 г., като тя не е прекъсвана дори по време на германската окупация през Втората световна война.

Сен Жермен л'Оксероа е дворцова църква, посветена на много почитания във Франция Епископ на Оксер Свети Жермен. Сграда е строена през XII в., но от това време е запазена единствено камбанарията. Първите й преустройства са от XIII в., но в днешния си вид тя е от XV в., оформена в стила на т. нар. късна готика. Реставрирана е през 1838 г.

Ремонтът на Нотр Дам все още не е напълно ясен като план. В момента все още тече разследване за палежа, като прокуратурата работи по версията палеж по небрежност.

Според разследващите пожарът вероятно е бил предизвикан от запалена цигара или късо съединение по време на строителните работи на покрива.

Действителната реконструкция е планирана да започне през 2021 година. Френският президент Еманюел Макрон обеща да отвори отново църквата до 2024 г. Експертите смятат обаче намират този план за много амбициозно. Според някои мнения ремонтът може да отнеме между 10 и 15 години за новата конструкция на покрива.

Точната форма на реконструкцията все още се обсъжда. Главният архитект Филип Вилньов се застъпва за историческа реконструкция, докато президентът Макрон иска "творческа реконструкция" в съвременен вид. Все още не е обявен архитектурен конкурс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети