Снимка: © Getty Images

Във ВМА е направено за първи път набиране на кръвна плазма от доброволци с антитела и вливането ѝ в организма на пациент с установен Covid-19. „Тази сутрин той е в добро състояние“, а преди това е бил в "тежко", обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„Само центровете по кръвопреливане могат да правят опити с кръвна плазма. ВМА е единственото лечебно заведение, което има собствена кръвна банка. А тя е много определяща за обема на дейност. Ние се възползвахме от това преимущество, за да удовлетворим исканията на излекувани доброволци с доказани антитела. Това е първото преливане, не може да се каже още какви са резултатите. Само мога да кажа, че пациентът няма температура и е добре. За окончателни резултати ще стане дума, когато се проведат проби с достатъчно пациенти“, съобщи ген. Мутафчийски.

За последните 24 часа у нас са регистрирани 51 нови случаи на коронавирус след 1156 извършени PCR теста (което значи 6500 изследвани души на милион от населението). Общият брой на заразените е 1488.

11 са активните области, в които има нови заразени. Седем от случаите са в София, 13 – в Плевен, 12 – в Пловдив, във Видин са 7, в Кюстендил – 4, във Враца и Перник – по двама, а в Габрово, Русе, Смолян и Стара Загора – по един.

Сред медицинския персонал има 9 заразени за последното денонощие и така те стават 164 души. Новите са лекар, две медицински сестри и техническо лице от Плевен, както и пет медицински лица от Видин.

Излекуваните вече са 266, след като са регистрирани 23 нови. Що се отнася до починалите вследствие на коронавирус, има отчетени 4 нови жертви – 2 от Ямбол, 1 от Видин и 1 от Плевен. Ген. Мутафчийски не сподели повече информация за лицата.

Вчера стана ясно, че двама от тях са били от болницата в Ямбол, като там жертвите са мъж на 75 години с онкологично заболяване и жена на 55 години, която е страдала от обструктивна белодробна болест и диабет. В областната болница във Видин е починал мъж, който е бил със стеатоза, артериална хипертония и постоянно предсърдно мъждене.

310 от заразените са в болници, а 38 от тях са в интензивни отделения и клиники.

Властите спешно издирваха над 90 пътници, пристигнали у нас с полет от Амстердам в неделя. Трима от пасажерите на борда вече са се оказали заразени с коронавирус. Няколко таксиметрови шофьори също са били в контакт с болните, като едното семейство – майка и дете, се е прибрало с такси до хасковско село.

„В момента на пристигането на майката и детето от Хасково нито са имали температура, нито са се нуждаели от медицинска помощ. В рамките на по-малко от 24 часа намерихме адресите на всички“, съобщи Ангел Кунчев от щаба.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед