Снимка: © Getty Images

Във ВМА е направено за първи път набиране на кръвна плазма от доброволци с антитела и вливането ѝ в организма на пациент с установен Covid-19. „Тази сутрин той е в добро състояние“, а преди това е бил в "тежко", обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„Само центровете по кръвопреливане могат да правят опити с кръвна плазма. ВМА е единственото лечебно заведение, което има собствена кръвна банка. А тя е много определяща за обема на дейност. Ние се възползвахме от това преимущество, за да удовлетворим исканията на излекувани доброволци с доказани антитела. Това е първото преливане, не може да се каже още какви са резултатите. Само мога да кажа, че пациентът няма температура и е добре. За окончателни резултати ще стане дума, когато се проведат проби с достатъчно пациенти“, съобщи ген. Мутафчийски.

За последните 24 часа у нас са регистрирани 51 нови случаи на коронавирус след 1156 извършени PCR теста (което значи 6500 изследвани души на милион от населението). Общият брой на заразените е 1488.

11 са активните области, в които има нови заразени. Седем от случаите са в София, 13 – в Плевен, 12 – в Пловдив, във Видин са 7, в Кюстендил – 4, във Враца и Перник – по двама, а в Габрово, Русе, Смолян и Стара Загора – по един.

Сред медицинския персонал има 9 заразени за последното денонощие и така те стават 164 души. Новите са лекар, две медицински сестри и техническо лице от Плевен, както и пет медицински лица от Видин.

Излекуваните вече са 266, след като са регистрирани 23 нови. Що се отнася до починалите вследствие на коронавирус, има отчетени 4 нови жертви – 2 от Ямбол, 1 от Видин и 1 от Плевен. Ген. Мутафчийски не сподели повече информация за лицата.

Вчера стана ясно, че двама от тях са били от болницата в Ямбол, като там жертвите са мъж на 75 години с онкологично заболяване и жена на 55 години, която е страдала от обструктивна белодробна болест и диабет. В областната болница във Видин е починал мъж, който е бил със стеатоза, артериална хипертония и постоянно предсърдно мъждене.

310 от заразените са в болници, а 38 от тях са в интензивни отделения и клиники.

Властите спешно издирваха над 90 пътници, пристигнали у нас с полет от Амстердам в неделя. Трима от пасажерите на борда вече са се оказали заразени с коронавирус. Няколко таксиметрови шофьори също са били в контакт с болните, като едното семейство – майка и дете, се е прибрало с такси до хасковско село.

„В момента на пристигането на майката и детето от Хасково нито са имали температура, нито са се нуждаели от медицинска помощ. В рамките на по-малко от 24 часа намерихме адресите на всички“, съобщи Ангел Кунчев от щаба.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети