Снимка: © Getty Images

Във ВМА е направено за първи път набиране на кръвна плазма от доброволци с антитела и вливането ѝ в организма на пациент с установен Covid-19. „Тази сутрин той е в добро състояние“, а преди това е бил в "тежко", обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„Само центровете по кръвопреливане могат да правят опити с кръвна плазма. ВМА е единственото лечебно заведение, което има собствена кръвна банка. А тя е много определяща за обема на дейност. Ние се възползвахме от това преимущество, за да удовлетворим исканията на излекувани доброволци с доказани антитела. Това е първото преливане, не може да се каже още какви са резултатите. Само мога да кажа, че пациентът няма температура и е добре. За окончателни резултати ще стане дума, когато се проведат проби с достатъчно пациенти“, съобщи ген. Мутафчийски.

За последните 24 часа у нас са регистрирани 51 нови случаи на коронавирус след 1156 извършени PCR теста (което значи 6500 изследвани души на милион от населението). Общият брой на заразените е 1488.

11 са активните области, в които има нови заразени. Седем от случаите са в София, 13 – в Плевен, 12 – в Пловдив, във Видин са 7, в Кюстендил – 4, във Враца и Перник – по двама, а в Габрово, Русе, Смолян и Стара Загора – по един.

Сред медицинския персонал има 9 заразени за последното денонощие и така те стават 164 души. Новите са лекар, две медицински сестри и техническо лице от Плевен, както и пет медицински лица от Видин.

Излекуваните вече са 266, след като са регистрирани 23 нови. Що се отнася до починалите вследствие на коронавирус, има отчетени 4 нови жертви – 2 от Ямбол, 1 от Видин и 1 от Плевен. Ген. Мутафчийски не сподели повече информация за лицата.

Вчера стана ясно, че двама от тях са били от болницата в Ямбол, като там жертвите са мъж на 75 години с онкологично заболяване и жена на 55 години, която е страдала от обструктивна белодробна болест и диабет. В областната болница във Видин е починал мъж, който е бил със стеатоза, артериална хипертония и постоянно предсърдно мъждене.

310 от заразените са в болници, а 38 от тях са в интензивни отделения и клиники.

Властите спешно издирваха над 90 пътници, пристигнали у нас с полет от Амстердам в неделя. Трима от пасажерите на борда вече са се оказали заразени с коронавирус. Няколко таксиметрови шофьори също са били в контакт с болните, като едното семейство – майка и дете, се е прибрало с такси до хасковско село.

„В момента на пристигането на майката и детето от Хасково нито са имали температура, нито са се нуждаели от медицинска помощ. В рамките на по-малко от 24 часа намерихме адресите на всички“, съобщи Ангел Кунчев от щаба.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании.