Снимка: © Getty Images

Новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа са 19, обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Общият брой на заразените вече е 541 и увеличението с вчерашния ден е 3,6%.

Началникът на щаба обяви три смъртни случая в последното денонощие, като един от тях е от последните минути. Става дума за 72-годишен мъж от Пещера с множество придружаващи заболявания, като е бил интубиран в последните дни. Иначе още вчера стана ясно, че две жени (на 60 и 75 г.) също са станали жертви на вируса в "Пирогов".

Така общият брой на починалите в България е 21 души, което представлява 3,7% от общия брой на регистрираните случаи. Средната възраст на жертвите е 62 г.

През изминалото денонощие са били изследвани 252 души. От новите заразени 15 са в София, сред които един е в „Пирогов“, двама – в Инфекциозна болница, шест в Центъра за бърза медицинска помощ, един във ВМА.

В Благоевград има още един заразен, а същото важи за Стара Загора, Хасково и Смолян.

Най-младият заболял е на 1 г., а най-възрастният – на 86 г. Средната им възраст е 46,5 г. 210 души са хоспитализирани в болница, а 22 от тях се намират в интензивни отделения, т.е. са в тежко състояние.

30 души са заразени от медицинския персонал. Това представлява 5,5% от всички регистрирани. Лекарите сред тях са 17, медицинските сестри са 8, а друг медицински персонал – 5. Средната им възраст е 51,5 г. От тях 4 лица са се завърнали се от чужбина, а заразени по време на работа са 22 медицински лица.

Ген. Мутафчийски каза, че е много трудно да се намери информация за заразените българи по света. „В Лондон има един наш сънародник, който е починал. 8-10 заразени души се намират в Северна Италия, няма сигурни данни за един починал. Това е трудна информация, с която да се сдобием“.

Вчера стана ясно, че тестовете, направени в лабораториите у нас досега, са 15 899. Днес ген. Мутафчийски сподели, че повторните проби не надхвърлят 100, което означава, че тестваните пациенти са около 15 800.

Началникът на оперативния щаб каза още, че се намираме в средата на "класацията" сред държавите от гледна точка на броя проведени тестове.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство

Защо Русия обгради Украйна? Причината не е НАТО, а великоруската амбиция на Путин

Британският министър на отбраната Бен Уолъс към Русия: Ние нямаме конфликт с руския народ, а със зловредните дейности на Кремъл

Трагедия с 8 жертви помрачи Купата на африканските нации

Безредици на стадиона в камерунската столица Яунде

Ковачевски: Да покажем на Европа, че на Балканите можем да работим съвместно

Започна общото заседание на правителствата на България и Северна Македония в София

Петков: Оттук нататък решенията ще се взимат в Съвета по сигурността, а не еднолично

Премиерът за Украйна: Ще заемем позиция изцяло в интерес на България, НАТО и ЕС

Лидерите на НАТО искат да решат кризата с Украйна чрез дипломация

Все пак заплашиха Русия със санкции, ако нападне

Отново над 11 хил. случая на Covid, София и Бургас вече са в етап 3 от пандемичния план

Делът на положителните проби остава все така висок, активните случаи продължават да се повишават