Снимка: © Булевард България

Трети пореден ден в България излекуваните от Covid-19 в рамките на 24 часа са повече от новите случаи на заразата, обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на ежеседмичния си брифинг.

За последното денонощие новите случаи у нас са 39, 15 а от новозаразените са настанени в болници. Направени са 1912 проби за изминалите 24 часа, което означава, че на милион от населението са изследвани 10 108 души.

Общият брой на заболелите у нас е 2331, а активните случаи са 1484. Увеличението спрямо предходния ден е 1,7%.

Що се отнася до излекуваните, те вече са 31% от общия брой случаи. За изминалото денонощие са регистрирани още 43, което прави общият им брой 727.

„Продължаваме да обявяваме излекувани случаи след негативен PCR. Препоръчахме на РЗИ и на Министерството на здравеопазването да работят на сигурно. Все още обаче не може да се твърди, че след определен период от време, дори да се открие негативен резултат, вирусът изчезва. Това не е сигурно“, каза ген. Мутафчийски.

Разпределението на новите случаи е: София – 14, Пазарджик – 10, Ямбол – 5, Видин – 3, Благоевград – 2, Разград – 2, Велико Търново, Кюстендил и Ловеч – по един.

За последните 24 часа са починали още четирима души и общият им брой стана 120, което е 5,1% от всички заразени. Става въпрос за 79-годишен мъж в Благоевград, двама мъже на 75 години в Пазарджик и 45-годишен мъж в Ямбол.

У нас има две нови заразени деца – на 4 години в София и на 17 години в Разград. Те са без хоспитализация и без клинична картина. Що се отнася до медиците, има двама нови заразени – лекар и медицинска сестра в София. Общо те са 248, което е 11% от заразените и така тенденцията се запазва.

В болници се намират 287 души, а 31 от тях са в интензивни „Също една тенденция се наблюдава – под 300 случая на хоспитализации от три дни насам и намаляване в броя на хората в интензивни отделения“, каза ген. Мутафчийски.

„Преди 1 седмица съобщихме, че информационната система, която би трябвало да констатира положителните проби, все още не е достатъчно синхронизирана. Правят се справки с имената, синхронизират се данните. Има не повече от 2% разлика в плюс и минус. Още в началото на нашата работа казахме, че няма да манипулираме данни и искаме да предоставим точни цифри“, каза ген. Мутафчийски.

Той сподели графика на института „Роберт Кох“. „За наше щастие, ние попадаме в светложълтата зона. Това е на техния принцип, че ще изчисляват заболеваемостта си в рамките на седмица, отчитайки заразените на всеки 100 хиляди души от населението – нула заболеваемост е бяла зона, между нула и пет е светложълта. Ние, заедно с Швейцария, Хърватска, Гърция, Литва, Латвия, Норвегия, Естония и други, сме в светложълтата зона“.

„Нищо по-особено не се случи в България за разлика от целия свят. За разлика от други държави обаче, в България нещата се случиха по-рано и по-добре. Фактите са факти, цифрите са цифри. Мисля, че мерките изиграха своята роля. Не трябва да забравяме да благодарим на цялото българско население, което осъзна как трябва да се подходи и какво трябва да се направи. Поздравяваме и нашите колеги, които не се уплашиха“, каза началникът на щаба.

„Защо пуснахте това, а защо не онова? Този начин на мислене е непродуктивен. Върви се към масово освобождаване на мерки и с внимание какъв е ефектът от отхлабването на мерките. Оставаме с ясното съзнание, че този вирус е между нас. Ние знаем как се разпространява – от човек на човек. Знаем, че най-сигурният начин да се предпазим, е физическото дистанциране, личната хигиена и редица условия, които няма как да се избегнат. Нека да изчакаме и да видим, а не да задаваме въпроси“, каза ген. Мутафчийски, допълвайки, че щабът има резерви относно отварянето на ресторантите.

„Първите проучвания бяха направени сред полицаи – над хиляда души на първа линия, които дадоха ниска заболеваемост. Следващото беше в Банско, а там имаше 5,5% заразени. В момента в Пловдив се прави проучване, което е на друг принцип. Сред полицаите и в Банско – това бяха таргетни групи. 0,5% от медиците във ВМА са се срещали с вируса“, каза ген. Мутафчийски.

„Ако се добие групов имунитет, а това става чрез ваксинация, тогава можем да бъдем спокойни“, сподели той.

Проф. Кантарджиев добави, че щамът на вируса, който беше в Китай, вече е мутирал и е доста по-различен от това, което се проявява в Европа. Трети генетичен модел има в САЩ.

"Това е интересно, защото различното протичане на заболяването, различната възможност за заразяване е много важна и от това се правят изводи за мерките в рамките на държавата. Предвиждаме секвениране на РНК на 48 вирусни щама, които са заразили българските хора, като обхванем групите, на първите, които внесоха инфекциите в нашата страна от курортите на Западна Европа. Така може да се отговори какъв е генетичният тип в нашата страна, в зависимост от щама", добави проф. Кантарджиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов