"Аз самият бях против вот на недоверие", обяви бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пред дамската организация на партията си. Признанието идва, след като от ГЕРБ внесоха подписи за сваляне на правителството, дебатите по вота на недоверие са вече насрочени за вторник, 21 юни, а гласуването ще е в сряда.

С аргумент, че "говори пред майките", Борисов се обяви са повече разум, защото "омразата ще убие политическия елит". В дългото си изложение, което скачаше от цените на тока, през тези на газа, липсващата продоволствена криза, защото "сме в Добруджа и вие знаете колко брашно слагате в баницата", бившият министър-председател изброи критериите, по които на нови парламентарни избори ГЕРБ ще разпознава потенциалните си партньори за бъдещо управление.

Първият критерий ще е подкрепа за членство в еврозоната. "ГЕРБ е партия, създадена от мене, все едно къща от гола поляна до това, което е тук. И фондациите "Конрад Аденауер" и "Ханс Зайдел" са ни помагали. Затова всяка партия, която в своята програма има членство в еврозоната, е наш съюзник. И обратното. Ние сме убедени, че това е най-доброто, което ще се случва в една правова държава", декларира Борисов.

Вторият критерий за бъдещо партньорство с ГЕРБ ще е подкрепата за разширяването на ЕС - в това число със Северна Македония и Албания, Украйна и Молдова, след това и Грузия. "Кой, ако не ГЕРБ, сложи на масата на ЕС Западните Балкани по времето на европейското ни председателство", попита бившият премиер реторично. Пропусна са спомене, че именно по негово време България наложи вето над старта на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС, което спира и Албания.

Трето условие на ГЕРБ - ще си партнира с партиите, които са за "пълно диференциране на доставките на газ". Борисов заяви, че всеки, който иска дългосрочни договори за втечнен газ за България ще бъде негов партньор. Спомена как той е "направил всичко" за да има доставки на синьо гориво за България, а настоящите управляващи не му отговаряли какво става с договорените танкери, които заменят спрения руски газ от "Газпром". За непостроената риверсивна връзка с Гърция обясни, че се е забавила "заради ковид".

Четвъртата тема, поставена от лидера на ГЕРБ, е "етническата и религиозната толерантност". От изложението му не се разбра какви са проблемите в тази сфера, но се разбра, че според него "много райони говорят само на турски, но дори не е книжовен и Вежди Рашидов им се подиграва". След което Борисов декларира как "ние сме партия, в която еднакво добре се чувстват и християни, и католици, и мюсюлмани, и всякакви - ние сме толерантни".

Пето - партньор на ГЕРБ в бъдеще след изборите може да бъде само този, който осъжда на Владимир Путин като агресор. Тук обаче Борисов по своему защити представителите на "Възраждане" от това, че симпатизанти на настоящия кабинет ги преследвали и гонили по градинките по време на митинга в подкрепа на правителството в четвъртък. "Аз се радвам на "Възраждане", защото левите хора, русофилите, кой ги представлява в България? Но нека и тази част от обществото, които са на различно мнение, имат представителство в парламента, да има политически спор и да надделеем с разум и правилни решения. Уважавам "Възраждане", Стефан Янев, можем да водим политически разговор, но не да се бием по градинките", обяви Борисов.

Следващият обявен критерии, на който ГЕРБ държи, е членството на България в НАТО. Аргументът: "Няма човек, който да обича войната, да иска да е във военни съюзи, но светът е вече друг, геостратегически светът се променя с часове. Ние твърдо стоим на евроатлантическата страна и тук вътрешни и каквито и да било въпроси нямат значение. Преди три месеца такова изказване от мене нямаше да чуете - но войната не беше започнала".

"Искам да знаете какво ще предложа за предизборната кампания - защото те (управляващите) вече самите не си вярват. Защо се разпадна тази коалиция - медиите я наричаха орел, рак и щука - защото е абсолютно безпринципна", обясни бившият министър-председател. Докато говореше, успя с реплики да нападне поименно и политическите опоненти, като за съпредседателя на ДБ Христо Иванов отново спомена как му е бил министър, но "някои харесват дебели хора, аз не харесвам". За ИТН пък каза как докато били срещу ГЕРБ, били любимци, а сега вече не.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"