За вота, брашното в баницата и защо се радва на “Възраждане” - Борисов говори пред Дами ГЕРБ

"Аз самият бях против вот на недоверие", обяви бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пред дамската организация на партията си. Признанието идва, след като от ГЕРБ внесоха подписи за сваляне на правителството, дебатите по вота на недоверие са вече насрочени за вторник, 21 юни, а гласуването ще е в сряда.

С аргумент, че "говори пред майките", Борисов се обяви са повече разум, защото "омразата ще убие политическия елит". В дългото си изложение, което скачаше от цените на тока, през тези на газа, липсващата продоволствена криза, защото "сме в Добруджа и вие знаете колко брашно слагате в баницата", бившият министър-председател изброи критериите, по които на нови парламентарни избори ГЕРБ ще разпознава потенциалните си партньори за бъдещо управление.

Първият критерий ще е подкрепа за членство в еврозоната. "ГЕРБ е партия, създадена от мене, все едно къща от гола поляна до това, което е тук. И фондациите "Конрад Аденауер" и "Ханс Зайдел" са ни помагали. Затова всяка партия, която в своята програма има членство в еврозоната, е наш съюзник. И обратното. Ние сме убедени, че това е най-доброто, което ще се случва в една правова държава", декларира Борисов.

Вторият критерий за бъдещо партньорство с ГЕРБ ще е подкрепата за разширяването на ЕС - в това число със Северна Македония и Албания, Украйна и Молдова, след това и Грузия. "Кой, ако не ГЕРБ, сложи на масата на ЕС Западните Балкани по времето на европейското ни председателство", попита бившият премиер реторично. Пропусна са спомене, че именно по негово време България наложи вето над старта на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС, което спира и Албания.

Трето условие на ГЕРБ - ще си партнира с партиите, които са за "пълно диференциране на доставките на газ". Борисов заяви, че всеки, който иска дългосрочни договори за втечнен газ за България ще бъде негов партньор. Спомена как той е "направил всичко" за да има доставки на синьо гориво за България, а настоящите управляващи не му отговаряли какво става с договорените танкери, които заменят спрения руски газ от "Газпром". За непостроената риверсивна връзка с Гърция обясни, че се е забавила "заради ковид".

Четвъртата тема, поставена от лидера на ГЕРБ, е "етническата и религиозната толерантност". От изложението му не се разбра какви са проблемите в тази сфера, но се разбра, че според него "много райони говорят само на турски, но дори не е книжовен и Вежди Рашидов им се подиграва". След което Борисов декларира как "ние сме партия, в която еднакво добре се чувстват и християни, и католици, и мюсюлмани, и всякакви - ние сме толерантни".

Пето - партньор на ГЕРБ в бъдеще след изборите може да бъде само този, който осъжда на Владимир Путин като агресор. Тук обаче Борисов по своему защити представителите на "Възраждане" от това, че симпатизанти на настоящия кабинет ги преследвали и гонили по градинките по време на митинга в подкрепа на правителството в четвъртък. "Аз се радвам на "Възраждане", защото левите хора, русофилите, кой ги представлява в България? Но нека и тази част от обществото, които са на различно мнение, имат представителство в парламента, да има политически спор и да надделеем с разум и правилни решения. Уважавам "Възраждане", Стефан Янев, можем да водим политически разговор, но не да се бием по градинките", обяви Борисов.

Следващият обявен критерии, на който ГЕРБ държи, е членството на България в НАТО. Аргументът: "Няма човек, който да обича войната, да иска да е във военни съюзи, но светът е вече друг, геостратегически светът се променя с часове. Ние твърдо стоим на евроатлантическата страна и тук вътрешни и каквито и да било въпроси нямат значение. Преди три месеца такова изказване от мене нямаше да чуете - но войната не беше започнала".

"Искам да знаете какво ще предложа за предизборната кампания - защото те (управляващите) вече самите не си вярват. Защо се разпадна тази коалиция - медиите я наричаха орел, рак и щука - защото е абсолютно безпринципна", обясни бившият министър-председател. Докато говореше, успя с реплики да нападне поименно и политическите опоненти, като за съпредседателя на ДБ Христо Иванов отново спомена как му е бил министър, но "някои харесват дебели хора, аз не харесвам". За ИТН пък каза как докато били срещу ГЕРБ, били любимци, а сега вече не.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023