Снимка: © Getty Images

Забраната за посещения на паркове и планини отпада, а Витоша ще бъде отворена за посещения от 3 май.

Това става със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, издадена на 1 май, в която той възлага на кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения на гражданите във всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места на територията на общините.

Ограчничение обаче все пак остава - да не се използва градски транспорт, лифтове, да не се организират посещения на хижи и туристически обекти.

Заповедта е следствие от среща, проведена по-рано днес, между министър-председателя Бойко Борисов и членове на правителството с Националния оперативен щаб и столичния кмет Йорданка Фандъкова. 

Тя възложи на кметовете на райони от понеделник да създадат организация за отваряне на малките паркове в кварталите и градските градини при спазване на всички противоепидемични мерки. В неделя ще бъдат премахнати лентите в големите паркове, но на гражданите е препоръчано да спазват еднопосочното движение и правилата за разходка в тях. Остават в сила забраните за сядане на пейките и за използване на детските и спортни съоръжения.

Според сегашните правила - парковете са отворени от 9:30 до 18:30 ч. за родители с деца на възраст до 12 години, а преди и след това - за разходки на кучета и за единично спортуващи.

Хижите на Витоша остават затворени. Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство. На гражданите се препоръчва да се разхождат само по маркираните екопътеки и да спазват минимум 2,5 м разстояние от останалите, а при разговор с други хора - да поставят на лицето си маска или шал.

Кметът на София съобщи, че "за да не допускаме събирането на много хора на едно място, автобусните линии, които пътуват до Витоша, остават спрени. С успокояване на епидемичната обстановка имаме готовност да възстановим движението на градските автобусни линии до Витоша".

Екипите на Столична община и Общинска полиция ще организират движението и паркирането на автомобили от Драгалевци до Морените и от Бояна до Златните мостове, Ветровала и Офелиите. Между 11 и 14 часа тези пътища ще се затварят за автомобили. На паркинга на хижа "Алеко" ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен

ФБР е обискирало дома на Тръмп в търсене на документи за ядрени оръжия

Министерството на правосъдието на САЩ поиска от съдебните власти да оповестят публично заповедта, с която ФБР е разрешило претърсването на имота