Снимка: © Getty Images

Забраната за посещения на паркове и планини отпада, а Витоша ще бъде отворена за посещения от 3 май.

Това става със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, издадена на 1 май, в която той възлага на кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения на гражданите във всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места на територията на общините.

Ограчничение обаче все пак остава - да не се използва градски транспорт, лифтове, да не се организират посещения на хижи и туристически обекти.

Заповедта е следствие от среща, проведена по-рано днес, между министър-председателя Бойко Борисов и членове на правителството с Националния оперативен щаб и столичния кмет Йорданка Фандъкова. 

Тя възложи на кметовете на райони от понеделник да създадат организация за отваряне на малките паркове в кварталите и градските градини при спазване на всички противоепидемични мерки. В неделя ще бъдат премахнати лентите в големите паркове, но на гражданите е препоръчано да спазват еднопосочното движение и правилата за разходка в тях. Остават в сила забраните за сядане на пейките и за използване на детските и спортни съоръжения.

Според сегашните правила - парковете са отворени от 9:30 до 18:30 ч. за родители с деца на възраст до 12 години, а преди и след това - за разходки на кучета и за единично спортуващи.

Хижите на Витоша остават затворени. Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство. На гражданите се препоръчва да се разхождат само по маркираните екопътеки и да спазват минимум 2,5 м разстояние от останалите, а при разговор с други хора - да поставят на лицето си маска или шал.

Кметът на София съобщи, че "за да не допускаме събирането на много хора на едно място, автобусните линии, които пътуват до Витоша, остават спрени. С успокояване на епидемичната обстановка имаме готовност да възстановим движението на градските автобусни линии до Витоша".

Екипите на Столична община и Общинска полиция ще организират движението и паркирането на автомобили от Драгалевци до Морените и от Бояна до Златните мостове, Ветровала и Офелиите. Между 11 и 14 часа тези пътища ще се затварят за автомобили. На паркинга на хижа "Алеко" ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"