"Забраненото шоу на Рачков": Не ви е забранено да се смеете - дори на лошите шеги и скечове Снимка: © Facebook.com/Забраненото шоу на Рачков

След стотици превъртания на рекламата с „брадясалия“ отшелник, която пазеше новия му проект забулен в тайна до последния момент, Димитър Рачков направи дългоочакваното си завръщане в ефир.

„Забраненото шоу на Рачков“ тръгна по NOVA в неделя от 20 ч. и един от най-обичаните български актьори скочи на сцената с огромен ентусиазъм, под бурните овации на публиката. Комикът вече е вдигнал летвата толкова високо, че дори невероятното му поведение пред камера не скри пробойните на новото предаване – плосък сценарий, шегички от Facebook и скучни скечове.

На пръв поглед няма нещо, което да не сме виждали в едно вечерно шоу по телевизията – голямо студио с диванче и бенд, който внася настроение с музика – в този случай с фронтмен Рафи Бохосян.

Още от началото разбрахме, че всеки епизод ще има своя тема. „Решихме да започнем с нещо просто, затова първата съм самият аз“, обяви радостно Рачков, а от предния ред ръкопляскаха проф. Тодор Кантарджиев и „най-умният участник“ в „Минута е много“ – Димо Падалски. Съвсем истински, от плът и кръв.

Темата е Димитър Рачков, но изведнъж, от нищо и никъде, на сцената излязоха Криско и Росица Кирилова. „За всекиго по нещо“ – обяви водещият, а последвалата гледка не бе от най-приятните. Да чуеш изпълнителката на „Мики Маус“ и „Мила кукло Барби“ да пее „как са’ мяташ, как го движиш“, е, меко казано, нелепо. Напомни малко и на „Комиците“, където музиканти прекъсваха скечовете с песните си, но тук опитът за смяна на стиловете между Кирилова и рапъра се провали.

„Забраненото шоу на Рачков“ не трябва да е като никое друго, ако иска да спечели зрителите. Макар да се говори, че актьорът иска да измести по гледаемост „Папараци – ново 20“ по bTV – неговото собствено предаване заприлича малко на това на Мария Игнатова. Моделът Джулиана Гани излезе на сцената, облечена като секси медицинска сестра, и ваксинира водещия, докато той зяпаше гърдите ѝ. За всекиго по нещо, както се казва.

Като заговорихме за Covid – шегите за коронавируса вече се изтъркаха, но Рачков продължава да ги ползва упорито. Историята за бабата на село, която направила локдаун на овцете в кошарата, едва ли е впечатлила повечето зрители. Сценаристът Иван Ангелов („Ку-ку“, „Господари на Ефира“) и екипът му бяха добавили още плоски клишета, които могат да разсмеят публиката един път, но не и ако продължат във всеки епизод.

От „Като две капки вода“ ни е омръзнало да слушаме шегите на Рачков с Маги Халваджиян, който заедно с брат си Джуди, е продуцент на новото шоу. Сега отново имаше "закачки с арменците", а към тях беше включен и Рафи.

Рачков иска да покаже, че "се има" с всички – на сцената излязоха негови колеги като Любо Нейков, Краси Радков и Мариус Куркински. Там бяха още Азис и Илиана Раева. Зад кулисите изскочи дори боксьорът Кубрат Пулев. Единствената му проява обаче беше да донесе кафе на водещия, който обяви радостно: „Вижте колко добре плащам, щом и той е тук“. Нямаше въпроси към Кобрата, нито по-дълго негово представяне, а само шега от страна на Рачков: „Прибрал съм го, щото много го бият“.

Илиана Раева изгледа отстрани как облечените в къси полички и гримирани Рачков и Нейков хващат обръчи и правят съчетание с три състезателки от националния отбор по художествена гимнастика. В скеча нямаше никакъв сюжет – след смешния им танц, председателят на федерацията просто вдигна десетка и аргументира оценката си с думите: „Защото това са най-добрите актьори на България“.

Повърхностна изглеждаше и сцената, в която Рачков и Краси Радков се облякоха в индийски одежди и проведоха диалог като герои от сериал. Имитациите им бяха на супер ниво, обаче шегите с триминутното отваряне на врата в индийските драми вече са ни омръзнали.

Разбира се, имаше и страхотни попадения като откриващия скеч. Рачков тръгва с влака от Бургас за София, за да става „най-добрия шоумен“, а в купето влизат Любо Нейков и Краси Радков. Тримата ни върнаха към старите си роли, на които сме се смели по телевизията – Гацо Бацов, Ем Си Фараона, Жоро Бекъма. Шегите бяха на високо ниво и вдигнаха настроението, но когато отново се събраха на сцената малко по-късно в предаването, ситуацията не беше толкова приятна. Смяха се почти през цялото време и не успяха да си кажат репликите - само Мариус Куркински остана непоклатим.

Той беше един от най-забавните гости за вечерта и Рачков опредено уцели с неговото появяване. С класическото си каменно изражение режисьорът разказа за забавните моменти от казармата и вдигна на крака публиката, когато водещият го накара да рецитира Устава за войсковата служба на въоръжените сили.

Самото присъствие на Рачков на сцената носи добри емоции на зрителите. Един от най-обичаните актьори за пореден път впечатли със самоирония („Роден съм през 1972 г., което е добре за мен и не толкова добре за 1972 г.“) и „диалога“ с редакторите на жълтите медии („Ако не знам дали съм добре, отварям вестника и там пише всичко – какво ще ям днес, с кого ще се срещам, колко пари имам“).

Невероятната му енергия със сигурност компенсира част от пропуските в сценария. Накрая изглеждаше, че шоуто няма да завърши подобаващо, щом Азис излезе на сцената и Рачков му показа снимки от миналото, в които певецът е с рокля и токчета. Оказа се обаче, че поводът за появата му е друг. Бендът изсвири „Happy Birthday“, а майката на Азис го изненада на сцената – беше се върнала от чужбина за рождения му ден. Интервюто с тях беше много емоционално и придаде друг тон на цялата изминала вечер.

Определено шоуто комбинира различни компоненти, което го прави интересно, но изглежда, че е нужна по-добра връзка между отделните части, а не през 3 минути да се викат подред боксьор, певец и комик.

Разбира, се едва ли ще срещнете повече лоши коментари за „Забраненото шоу на Рачков“, отколкото добри. „Страхотен си“ и „Топ шоуто на България“ са едни от най-често срещаните отзиви в социалните мрежи. Личат обаче и противоположните мнения – „Продуцентите повече ги бива да копират чужди формати“ и „Надхвърлиха очакванията ми за ниско качество“. Според други – Рачков повтаря на 80% от това, което е правил на едноименното турне в страната.

От NOVA се похвалиха, че 2,54 млн. зрители са гледали „поне малка част“ от най-новата продукция. За да продължат да го правят обаче, Димитър Рачков и екипът му не трябва да ни предлагат едно и също. Ако човек иска да се смее и да си отпочине от натовареното ежедневие, може да даде шанс на шоуто, а ако не му хареса - просто да превключи на друг канал.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024