Зад кулисите на конференцията в Мюнхен - лобизъм и сделки с оръжие Снимка: © Getty Images

Всички погледи се насочват към Мюнхен - започва годишната конференция по сигурността, която събира част от най-важните държавни лидери на едно място. 2022 г. ще е особено важна за форума заради кризата в Украйна. В Мюнхен пристигат над 30 държавни глави и правителствени ръководители, плюс 100 министри от различни държави. Тук ще е и президентът на Украйна Володимир Зеленски, но Русия няма да изпрати свой представител на високо ниво.

Начело на събитието е 75-годишният дипломат Волфганг Ишингер, който организира срещата в последните 14 години от близо шестдесетилетната й история. Това ще е последният случай, в който германският дипломат отговаря за събитието.

В навечерието на Мюнхенската конференция обаче името на Ишингер беше замесено в сериозни обвинения за злоупотреба с влияние и съмнителни лобистки сделки с оръжейна компания.

Spiegel показва тайни документи, които свидетелстват как консултантската фирма на Ишингер печели пари от организирането на паралелни събития в рамките на конференцията - това е Agora Strategy Group, съоснована от него през 2015 г., в която днес притежава 30% чрез доверено лице.

Според документите Agora е предложила на германската военна компания Hensoldt да избере важни личности от гостите на конференцията за конфиденциални срещи извън залите на конференцията.

Фирмата на Ишингер поставя цени на контактите и срещите като за търговски продукти.

Agora обаче е нещо повече от посредник за разговори. Компанията иска да помогне на Hensoldt при сделки с държави като Саудитска Арабия, Египет и Либия.

Helsoldt им продава отбранителна електроника като радари за изтребители или разузнавателни камери за дронове. Agora получава лобистки комисионни в случай на успешно приключване на сделката.

Ишингер е акционер не само в Agora, но и в Hensoldt.

Първите срещи в Мюнхен започват през 1962 г. като конференция за въоръжените сили, като се канят предимно западни експерит по сигурността. През 2007 г. за първи път гостува и руският президент Владимир Путин.

Конференцията получава организационна помощ от германската армия, както и средства от пресслужбата на федералното правителство.

Едва когато Волфганг Ишингер поема управлението по предложение на кабинета на Меркел през 2008 г., Мюнхенската конференция започва да се "рекламира" по-масово.

Той създава едноименна фондация, като започва да привлича спонсори - все повече представители на оръжейната индустрия. Това води до критики от страна на лявата опозиция, че конференцията се превръща в лобистко събитие за производителите на оръжия и боеприпаси.

Ишингер смята, че привличането на външни спонсори му дава независимост от правителството и е "незаменимо" за успеха на конференцията, като твърди, че нито един от тях няма повече от 10% принос към финансирането.

Междувременно Мюнхенската конференция по сигурността започва да се разраства (екипът зад нея също), като започват да я наричат "Давос, но за оръжия".

Волфганг Ишингер изглежда като перфектният организатор - бивш държавен секретар на германското Министерство на външните работи при Йошка Фишер, посланик във Вашингтон и в Лондон, той е светски човек, говори убедително и има отлични връзки в геополитическата мрежа.

Въпреки че се е пенсионирал още през 2011 г., той продължава да се нарича "посланик". Докато организира конференцията, Ишингер получава и позиция на лобист в застрахователната компания Allianz, като договорът му изтича през 2014. На следващата година той създава и своята компания Agora, която не само консултира, но и се предлага като посредник за организиране на срещи за компании, чуждестранни правителства и политици.

Един от клиентите му се оказва бившият премиер на Македония Никола Груевски, който получава възможност да се срещне с представители на Бундестага в частен клуб в хотел "Адлон" в центъра на Берлин. По това време Груевски вече е обвиняван в сериозни престъпления като злоупотреба с власт, корупция, пране на пари, изборни измами и незаконно следене на опозицията.

Ишингер отказва да потвърди дали е имал договорни отношения с Груевски, като обяснява, че от 2018 г. няма оперативен контрол над фирмата, а е само "почетен председател". Това не се потвърждава от Търговския регистър на Германия, според който дипломатът упражнява контрол върху Agora благодарение на 30% дял в нея. Акциите му се държат през компания, притежавана от негов бизнес партньор.

Междувременно Agora започва да търгува с влиянието на Ишингер в Мюнхен, като предоставя ексклузивен достъп на клиентите си до конференцията по сигурността. Един от тях се оказва Кристиан Ангермайер - инвеститор във фирма-производител на психеделични медикаменти и в компания, свързана с добив на криптовалути, която в момента е разследвана от финансовия регулатор на Германия.

Ангермайер успява да организира паралелно събитие в рамките на Мюнхенската конференция, на което събира не само потенциални инвеститори, но и "8 държавни глави и 18 представители на правителства"

Според програмата - в една от дискусиите е трябвало да участват бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери, тогавашният президент на Афганистан и бившият здравен министър на Германия Йенс Шпан. Както Волфганг Ишингер, така и бъдещият му наследник Кристоф Хойсген са присъствали на срещата. Agora помага на Ангермайер да организира и събитие по време на общото събрание на ООН в Ню Йорк през 2019 г. Ишингер отново не потвърждава дали е взел пари за конкретната посредническа дейност, но казва, че начислява "обичайна такса", ако Agora го поканят за съдействие по ключови клиенти.

През 2017 г. той става член на надзорния съвет на военната компания Hensoldt и придобива акции от нея при излизането й на борсата.

Правителството на Германия купува 25,1%, като има блокираща квота. Ишингер започва активно да използва медийното си влияние, за да говори по теми от значение за търговските цели на Hensoldt и отбранителната политика, без да декларира, че е в конфликт на интереси.

Spiegel показва документи, според които компанията е спонсор на Мюнхенската конференция по тригодишен договор за 195 000 евро на година. Трима представители на фирмата участват във форума през 2020 г.
В друго писмо Agora предлага на Hensoldt "стратегическа подкрепа" по време на тазгодишната конференция с предложение да подбере високопоставени панелисти за отделно фирмено събитие.

Втората оферта на консултантската фирма е да "разработи екшън планове за конкретни навлизания на чуждестранни пазари" в целеви региони като Либия, Египет, Оман, Саудитска Арабия, ОАЕ и страните от Азиатско-тихоокеанския регион.

Hensoldt няма проблеми да изнася оръжия в конфликтни зони, защото е регистрана в Южна Африка и не подлежи на германските експортни регулации, но писмото е очевиден сигнал за това, че двете компании обсъждат сделки в нарушение на законодателството на страната.

Фирмата на Ишингер предлага ценоразпис от 27 860 евро на месец такса, като отделните услуги ще се калкулират по 600 евро на час. Компанията изисква и 0,8 - 1,6% дял от евентуалния обем на направената поръчка, т.е. от сделките за износ на оръжия в Африка, Близкия Изток и Азия.

Волфганг Ишингер твърди, че не е знаел за това предложение до Hensoldt, въпреки че има отношения и към двете фирми, и към Мюнхенската конференция.

Не е ясно дали Hensoldt са отговорили на офертата, но от управлението на компанията потвърждават, че имат договореност за стратегически и геополитически консултации с Agora.

Новият ръководител на конференцията Кристоф Хойсген също произлиза от средите на МВнР на Германия, но се смята за чист от корупционни практики и е доста по-обвързан с администрацията, за разлика от частните инициативи на Ишингер. Единственият по-сериозен проблем около него е назначението на съпругата му на пост в ООН, след като Хойсген става посланик в постоянното представителство в Ню Йорк.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024