Зад плюшеното перде на един цветарски магазин в стария еврейски квартал Снимка: © Мирослава Дерменджиева

Преди една година на столичната „Екзарх Йосиф“ в стария еврейски квартал се появи симпатичен цветарски магазин. Дотук новина няма, защото градът не страда от липсата на цветя. Онова, което е по-различно в точно този магазин, е стилистиката - съвсем различни букети, в донякъде нетипична за България концепция. По-екзотични цветя, съчетани по цвят и тоналност и две млади момичета, които сякаш малко плахо, но с много плам, правят първи стъпки в този бизнес.

Xiaomi 13 T ProЗатова, когато от Xiaomi ни попитаха дали можем да покажем техния нов модел 13T Pro в контекста на нещо, което създава емоции, като използваме камерата на Leica, първата ни мисъл беше да дръпнем плюшеното перде от входа на Select Flowers и да ви покажем Вероника и Маргарита.

Пътят на човека започва с цветя и те го следват до сетния му час. Най-хубавите моменти също са свързани с подаряването или получаването на букет. Любовта може да се опише и ознаменува през цвете.

В началото Вероника и Маргарита работят от вкъщи и през Инстаграм. Посещават курс за аранжиране на цветя в Киев, но не започват веднага да работят това.

Минава време, преди да се организират, защото и двете си имат друг основна работа в съвсем различна сфера, където също са колежки. В един момент обаче решават, че искат да имат и някакъв страничен бизнес заедно. Маргарита кани Вероника на кафе и така се посажда семенцето на нещо много красиво, за разцъфването на което обаче трябват няколко години.

Посещаваме ги в магазина в разгара на приготовленията за Коледа. Навсякъде има клонки, които ухаят приятно и вече готова продукция, която ще зарадва доста хора, ако се съди по броя на кутиите, готови да бъдат отнесени.

Правим снимките с Xiaomi 13T Pro като тестваме автоматичния режим, но и професионалния.

Моделът, който е с нас е в много приятно синьо - официалното му име е Alpine Blue и по прекрасен начин се вписва в цветната картина на Select Flowers. Xiaomi 13T Pro се води една идея по-достъпен телефон в сравнение със съименика си без буквата „Т“ в обозначението. Ако не сте ползвали досега бранда, най-точното описание за него е, че е Android с потребителски интерфейс MIUI 14, който носи усещането за iOS на Apple.

Системата от камери на Xiaomi 13T Pro е разработена в колаборация с Leica, което е сериозно пазарно предимство за хората, които обичат да снимат с телефон.

Телефонът има три задни камери. Ако познавате добре бранда, може да ви направи впечатление, че главният 200Mp сензор е заменен с 50Mp сензор. На пръв поглед е странно, но истината е, че рядко на никого му трябват огромни снимки, които да пълнят паметта на устройството му. Затова и в автоматичен режим и преди телефонът снимаше като комбинираше 9 пиксела в 1.

Сега системата от камери включва основна камера 50МР с 1/1,28'' размер на сензора и 24 мм еквивалентно фокусно разстояние; телефото обектив 50MP, 50mm f/1.9; и широкоъгълната камера 12MP със 15mm f/2.2.

Това означава много детайлни снимки - с ярки цветове, с богат контраст и с минимално количество шум дори при нощните изображения.

Телефото камерата има дизайн с плаващ фокус, който разделя 5-те асферични лещи на две групи. Това позволява фокусиране на разстояние от 10 см., с което може да постигнете впечатляващи портретни или макро кадри.

Селфи камерата е с резолюция 20 MP.

Когато снимате с готовите настройки на телефона можете да избирате между режимите „Leica Vibrant“ и „Leica Authentic“. Вторият е с по-верните цветове, а първият ще ви спести обработване, ако харесвате такъв тип стилистика.

Има два нови интересни филтъра на Leica - Leica Sepia и Leica Blue.

Маргарита и Вероника също снимат цветята в магазина си с телефон, а страницата им в Инстаграм е истинско преживяване за очите ви.

В живия живот, разбира се, емоциите са още повече.

От стария начин на работа, преди още да се появи малкото магазинче на „Екзарх Йосиф” оценяват чара на директния контакт. В онзи период, когато трябва да изпратят цвете на клиент или от клиент за получател - го правят лично.

“Когато доставяш един букет, който ти си направил, виждаш как реагира човек. Понякога питат „От кого са“ и аз казвам „Изненада“. Има си комуникацията, която сега, когато сме с магазин и работим с фирми за доставка, я изпускаме.”, разказва Маргарита.

8 март единодушно е най-комплицираният момент в бизнеса им. „Този празник е изпитание“, казва Вероника. „За хората отстрани изглежда като момент, в който печелим много, но за нас е тест дали да останем в тази сфера, защото наистина е изключително трудно.“

Спомнят си първия им 8 март, когато работят от вкъщи и в един момент вече не им стигат вазите и започват да слагат цветята в тенджери. Целият апартамент на Вероника е пълен с цветя - спалнята, коридора, няма свободно пространство.

Оказва се, че основните клиенти, които движат бизнеса по 8 март, са не толкова мъжете, а жените, които подаряват цветя на майките си, на сестрите си, на приятелки.

Сега за трета година Вероника и Маргарита правят коледни венци. Обучават се при едно момиче от Киев, само че този път онлайн. Когато след година и половина отиват на сватбен курс - отново в украинската столица, се запознават с нея на живо.

Казват, че добра идея за коледен венец, извън класическия с иглолистни клони, е от скандинавски мъх, сушена гъба или изсушена хортензия.

В магазина има такъв, който Вероника е правила. Снимаме го с Xiaomi 13T Pro. Въпреки че светлината не е много добра, камерата се справя чудесно и улавя всички детайли и правилните цветове.

Ако има нещо, което липсва на момичетата от Select Flowers това е, че е в България не се доставят толкова много екзотични цветя. Мечтата на Вероника в работен план е да аранжира вечеря за фешън бранд - да подреди масата и целия сет, не само цветята.

Маргарита обаче добавя, че иска да има свободата да направи нещата, така както тя ги вижда - без никакви ограничения.

Снимането на цветя е може би едно от най-приятните занимания. От една страна са цветовете, от друга фините детайли, които могат да се акцентират в снимката.

Любимото цвете на Маргарита е протея - допада ѝ, защото е издръжливо и на топло и на студено.

Вероника ни изненадва с нейното - харесва много карамфили. Смята, че са недооценени и че хората имат предразсъдъци към тях.

“Да, ние тук в нашия магазин харесваме карамфила”, потвърждава Маргарита. Слагаме го в много букети, особено пролетта. Той не е само червен или бял, има различни цветове - жълт, нюанси на розовото и е добро допълнение към други цветя в един букет.

Преди повече хора са ги молели да не слагат карамфили, но вече не го правят. Според тях клиентите често и не го разпознават, когато е част от букет. Случва се да ги питат дори „Какво е това?“ - Маргарита се шегува, че правилният отговор в такива моменти е да се каже “диантус”.

Когато избират мястото на магазина, не се притесняват, че в близост има друг цветарски магазин.

„Това е нещо, което знам от моя баща”, казва Маргарита - „Той винаги ми е казвал, че е по-добре да се профилираш и да си на локация с други подобни бизнеси, защото не всеки харесва едно и също. Ако някой не избере нещо при нас, защото нашите букети му идват много нестандартни, може да отиде отсреща, както и обратното.“

Много от клиентите на Select Flowers ги намират все още в Инстаграм и избират букетите си от там.

Говорим си, че в последно време флористите в мрежата стават доста популярни. Всички знаем за drbloom_floraldesign - атрактивен поляк с близо 700 хиляди последователи, който прави разни шантави неща с цветята и е на ръба на магьосничеството.

Маргарита казва, че може би в един момент те ще започнат да се развиват в подобна посока.

Правим още няколко снимки на различни кътчета в магазина на Маргарита и Вероника с нашия Xiaomi 13T Pro. Със своите само 200 грама тегло и големия 6,67 инчов екран телефонът е доста удобен за работа, макар и да не можете да го ползвате с една ръка. Процесорът е MediaTek Dimensity 9200+.

Дисплеят е CrystalRes AMOLED дисплей и е с до 144Hz честота на опресняване, която обаче се адаптира според използването на устройството, така че да не ви хаби излишно батерията. А самата батерия е достатъчно голяма, за да имате една грижа по-малко - 5000 mAh.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024