Снимка: © Getty Images

Полицията в Пловдив е задържала 16-годишно момче заради стрелба по три автобуса в центъра на града в събота вечер.

Според полицията и прокуратурата момчето е стреляло с въздушен пистолет. Произвело е около 10 изстрела - не само по автобуси, но и по други превозни средства, по които няма щети. Разстоянието, от което е било стреляно, е 20 метра. Родителите на непълнолетния не са знаели, че той притежава оръжие.

Инцидентът е станал около 18:15 ч. на 18 декември от южната страна на тунела, който минава под Античния театър, в посока Международния панаир. Момчето е стреляло по автобусите по линиите 9, 99 и 20. В превозните средства по това време е имало няколко души, които не са пострадали. Щетите са счупени прозорци.

Момчето е било заедно с четирима приятели. Няма данни те да са употребявали алкохол, заявиха от полицията.

Според МВР арестуваният не е криминално проявен, няма други подобни прояви. Учи в „елитно училище“ в Пловдив. Останалите три лица също са непълнолетни - около 16 г.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за увреждане на чужди движими вещи. 16-годишният е задържан за 24 часа и наблюдаващият прокурор ще прецени какво обвинение да му бъде повдигнато - дали само за повреждане на чужди вещи, за хулиганство, или и за двете престъпления.

"Същия ден две от лицата стреляли с този пистолет по заложени от тях кенчета. Не е ясно откъде задържаното лице се е сдобило с пистолета, няколко пъти променя версията си. Една от версиите е закупуване с чужда лична карта, това тепърва ще се установи. Касае се за въздушно оръжие, стрелящо със сачми с калибър 4,5 мм. Кинетичната му енергия е достатъчна, за да нанесе сериозни поражения", съобщиха от прокуратурата в Пловдив на брифинг в сряда.

"Твърденията на лицата са, че не са разбрали, че са счупили стъклата на автобусите, защото са стреляли, докато автобусите били в тунела", добавиха още от държавното обвинение.

От полицията обявиха, че са използвали "всички позволени средства", за да установят самоличността на 16-годишното момче.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Жестоко убийство на съпругата на координатора на ГЕРБ в Русе, двама мъже са обвинени

Извършителите са признали за убийството на шефката на аптеки Еранухи Пехливанян

На живо: Радев и Йотова полагат клетва и започват втория си мандат

Президентът се обръща към нацията от трибуната на Народното събрание

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft