Снимка: © Getty Images

Полицията в Пловдив е задържала 16-годишно момче заради стрелба по три автобуса в центъра на града в събота вечер.

Според полицията и прокуратурата момчето е стреляло с въздушен пистолет. Произвело е около 10 изстрела - не само по автобуси, но и по други превозни средства, по които няма щети. Разстоянието, от което е било стреляно, е 20 метра. Родителите на непълнолетния не са знаели, че той притежава оръжие.

Инцидентът е станал около 18:15 ч. на 18 декември от южната страна на тунела, който минава под Античния театър, в посока Международния панаир. Момчето е стреляло по автобусите по линиите 9, 99 и 20. В превозните средства по това време е имало няколко души, които не са пострадали. Щетите са счупени прозорци.

Момчето е било заедно с четирима приятели. Няма данни те да са употребявали алкохол, заявиха от полицията.

Според МВР арестуваният не е криминално проявен, няма други подобни прояви. Учи в „елитно училище“ в Пловдив. Останалите три лица също са непълнолетни - около 16 г.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за увреждане на чужди движими вещи. 16-годишният е задържан за 24 часа и наблюдаващият прокурор ще прецени какво обвинение да му бъде повдигнато - дали само за повреждане на чужди вещи, за хулиганство, или и за двете престъпления.

"Същия ден две от лицата стреляли с този пистолет по заложени от тях кенчета. Не е ясно откъде задържаното лице се е сдобило с пистолета, няколко пъти променя версията си. Една от версиите е закупуване с чужда лична карта, това тепърва ще се установи. Касае се за въздушно оръжие, стрелящо със сачми с калибър 4,5 мм. Кинетичната му енергия е достатъчна, за да нанесе сериозни поражения", съобщиха от прокуратурата в Пловдив на брифинг в сряда.

"Твърденията на лицата са, че не са разбрали, че са счупили стъклата на автобусите, защото са стреляли, докато автобусите били в тунела", добавиха още от държавното обвинение.

От полицията обявиха, че са използвали "всички позволени средства", за да установят самоличността на 16-годишното момче.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%