Задържаха в България бивша румънска министърка на туризма

Бившата румънска министърка на туризма Елена Удря беше заловена тази вечер в България на границата с Гърция, след която днес тя бе осъдена окончателно на 6 години затвор за корупция. Удря е напуснала Румъния преди да бъде решена присъдата ѝ.

Операцията по задържането ѝ на Кулата е в резултат на координирани действия между румънските и българските полицейски власти.

Съдът е признал, че в качеството си на министър на регионалното развитие и туризма в периода от 2010 г. до края на 2011 г., Удря е извършила серия от действия, с цел получаване на имотна облага, злоупотреба със служебно положение и взимане на подкуп.

Към момента, министърката е задържана за срок до 24 часа.

Присъдата на Удря влезе в сила след като петчленен състав на Върховния касационен съд отхвърли като неоснователен искът ѝ за анулиране на присъдите по делото "Гала Буте".

Историята накратко е следната: през 2011 г. министерството на туризма под ръководството на Удря, сключва договор с фирма на тогавашния председател на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа за рекламиране на Румъния по време на официални прояви с участието на известния румънски боксьор и световен шампион Лучиан Буте. Оттук и името на събитията "Гала Буте"

Прокуратурата смята, че Удря се е възползвала от популярността на Буте за личния си политически PR, като същевременно е изхарчила два милиона евро държавни средства.

Удря също така е координирала система, в която най-близките до нея хора от министерството са получавали пари от представители на няколко търговски компании, за да гарантират навременното им плащане по дейности, финансирани от ръководеното от нея министерство.

Бившата министърка на туризма беше осъдена още през юни 2018 г. на 6 години затвор по делото Гала Буте. Тогава тя отново избяга, но стигна по-далеч - по време на окончателното решение Удреа беше в Коста Рика.

Тя напусна Румъния в началото на 2018 г., а през октомври 2018 г. беше задържана от Интерпол в Коста Рика, където прекара два месеца в ареста. Беше освободена през декември 2018 г. след решението на Конституционния съд в Румъния, което постанови, че 5-членните състави от върховни съдии са незаконни. Адвокат на Удря е бившият министър на правосъдието Тудорел Тоадер, който стана известен с усилията си да осуети назначаването на своята сънародничка Лаура Кьовеши за главен прокурор на Европейската прокуратура.

Удря беше освободена и се върна в Румъния. Интересен детайл е, че докато е в Коста Рика през септември 2018 г., Елена роди дете от приятеля си Адриан Александров - собственик на фирма за недвижими имоти.

Тя се завърна в Румъния на 8 юли 2019 г., почти година и половина след полета си до Коста Рика. Удря обяви завръщането си в страната във Facebook и каза, че доброволно се отказа от статута си на бежанец в Коста Рика, защото иска да отгледа малкото си момиченце у дома.

Елена Удря е на 49 години. Тя беше кандидат на президентските избори през ноември 2014 г. За кратко е и лидер на Партия Народно движение на бившия президент Траян Бъсеску.

Заедно с Елена днес са осъдени и други служители на администрацията.

Освен ефективното лишаване от свобода, Елена Удреа ще трябва да плати близо 3 милиона евро, съответно 8 116 800 леи като граждански щети, на Националния орган по туризъм и и 600 000 евро на свидетеля Корин Боян и 300 000 евро на свидетеля Адриан Гардеан. Съдът разпореди и конфискация в полза на държавата на щата Удреа на суми от 695 367 леи и 296 076 леи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След значителни загуби Русия е напът да се сражава с танкове, извадени от музея

С бойни танкове Т-54 и Т-55 руснаците очевидно изтупват от прахта оборудване за бойни операции в Украйн

17:04 - 25.03.2023

Ердоган похвали Путин за "положителното му отношение" към сделката за зърно

В телефонен разговор Путин и Ердоган са обсъдили и развитието на войната в Украйна

15:53 - 25.03.2023

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023