Задочен спор между Белград и София заради българското малцинство Снимка: © МВнР

Сръбският външен министър Ивица Дачич провокира институционална реакция от България, след като критикува позицията на страната в защита правата на националното мнозинство.

Споменаването на България от страна на Дачич е станало в контекста на негов коментар по адрес на правителството на Черна гора. В момента Подгорица и Белград се намират в пореден дипломатически конфликт заради новоприетия черногорски закон за вероизповеданията, който Сърбия смята за заплаха за интересите на своята православна църква.

Цитиран от "Танюг", Ивица Дачич казва следното: "Страната, която се намесва най-грубо във вътрешните работи на Сърбия, като признава Косово, сега отправя критики, че Сърбия и президентът Вучич изразяват загриженост за правата на сърбите в Черна гора, които са около 30% от населението. А на нас Хърватска, която изгони 250 000 сърби, поставя европейската интеграция под условие заради хърватите в Сърбия, които са около 0,8 на сто. Или България, която постоянно се жалва пред Европейския съвет за правата на българите, които представляват 0,26 на сто".

Министерството на външните работи на България реагира с офицална позиция след коментара на Ивица Дачич. В нея се казва следното:

"Българското правителство защитава и ще продължи да защитава правата на българските общности зад граница, не само в Сърбия. Това е и един от основните приоритети на Министерството на външните работи. По отношение на Република Сърбия България не настоява нищо повече от това страната да спазва конституцията и законите си по отношение на малцинствата, както и ангажиментите си в рамките на предприсъединителния процес".

Отделно от МВнР - вицепремиерът Красимир Каракачанов публикува в личната си страница във Facebook свой отговор спрямо Дачич.

"Става дума за правата на онези българи в териториите, които през 1919 г. Сърбия неправомерно окупира след Ньойския договор. На които забраняваше до 1944 г. да се наричат българи, а след това ги тормозеше, мачкаше и принуждаваше да се изселват от родните им места. Българската държава няма да спре да защитава правото децата на нашите сънародници да учат с учебници на български език. Няма да отстъпи и на йота от изискванията за спазване на всички свободи и права, които се полагат на българското национално малцинство в съседна Сърбия", пише Каракачанов, като подчертава, че реагира на Ивица Дачич от позицията си на "вицепремиер по обществения ред и националната сигурност на България, историк и лидер на ВМРО".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022