Снимка: © Getty Images

"Започна се. Кого ли не виждам тук. 11-та, 26-та, 57-ма.... Не е за вярване". Колона от десетки линейки се извива на двулентов път край Москва. Това е подходът към Федералния клиничен център по високи медицински технологии в Химки, недалеч от руската столица. Необичайната гледка е заснета от лекар от болницата, който заминава на поредно повикване за оказване на спешна помощ.

За едно денонощие тук постъпват над 300 пациенти. Задръстването представлява опашката от новопристигащи хора със сериозни симптоми на заболяване от Covid-19. Авторът на клипа споделя, че току-що са предали своята пациентка в болницата, за което са чакали 9 часа.

Доказаните случаи на коронавирус в Русия са малко над 18 000. За последното денонощие са регистрирани повече от 2500 нови пациенти, разпространението на болестта продължава да се увеличава с бързо темпо, а пикът Починалите от усложнения са 148 души. Руските власти твърдят, че са успели да проведат повече от 1,3 милиона теста. Почти цялата икономика в страната е спряна заради епидемичната обстановка. А само преди три седмици страната имаше по-малко потвърдени заболявания от Люксембург.

Оперативният щаб на Москва съобщава пред агенцията РБК, че причината за задръстването от линейки е свързана със "сложната епидемична обстановка през последните дни, която води до увеличение на потока от пациенти".

"Всички столични стационари и станции за бърза и неотложна медицинска помощ работят в усилен режим. Администрациите на медицинските учреждения вземат всички възможни мерки за максимално бързо разпределение на пациентите по зали. Молим всичко хора да проявят разбиране. Подобни ситуации нямат системен характер. Всички пациенти, доведени с линейки, ще бъдат разпределени в стационарните отделения и ще получат нужната медицинска помощ", съобщават от щаба.

Освен в 13-те общински болници в Москва, пациенти с Covid-19 се приемат и в няколко частни и държавни стационари - такъв е и Федералният център по високи медицински технологии в Химки.

"Само за последните 24 часа във федералните центрове на държавната Медико-биологична агенция (ФМБА) постъпиха 347 пациенти", съобщават от институцията, която управлява клиниката край Москва. В реанимационни отделения към ФМБА се намират 44 пациенти, а 19 от тях са сложени на апарати за изкуствено обдишване.

Ръководителят на департамента по здравеопазване към кметството на Москва Алексей Хрипун дава още едно обяснение за огромното струпване на линейки с пациенти, очакващи хоспитализиране.

"Болните, които Спешна помощ отвежда за стационарно лечение, се увеличиха двойно в сравнение с миналата седмица - до 1300 души. Спешна помощ води пациентите там, където се появяват нови свободни легла. А те се освобождават неравномерно. Такава опашка от чакащи линейки обикновено се получава, когато се открива нова клиника за тези цели", казва Хрипун.

Град Москва и Московската област остават диспропорционално тежко засегнати от Covid-19 в сравнение с другите региони на Русия. В столицата са регистрирани над 10 хиляди пациенти, а в област Москва - 1360.

За сравнение, в Санкт Петербург пациентите с коронавирус са 557. В азиатската част на федерацията има региони и републики с по-малко от десет регистрирани пациенти с Covid-19.

Зам.-кметът на Москва по социалните въпроси Анастасия Ракова признава, че кризата в града се разраства.

"Налага се да констатираме, че в Москва расте не само броят на хоспитализираните, но и броят на болните с тежко протичане на болестта, пациенти с коронавирусна пневмония", казва тя, като посочва, че "болниците и службата за Спешна помощ работят на предела на капацитета си.

Кметът на Москва Сергей Собянин предупреждава, че епидемията от Covid-19 в Русия "не само не е в пика си, а още не е стигнала средата на изкачването".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин