Как е възможно в Русия да има по-малко случаи на Covid-19 от Люксембург? Снимка: © Screenshot

Как е възможно в 146-милионна Русия да има по-малко случаи на коронавируса от Люксембург, чието население наброява малко над 625 хиляди души?

Как е възможно огромна държава с над 4000-километрова сухопътна граница с Китай (огнището на пандемията) да отчете само два случая на предаване на заразата от съседната страна? Как Covid-19 достигна до Москва едва на 2 март?

И ако мерките за сигурност и високотехнологичен контрол в Русия са значително по-развити и стегнати от страните в ЕС, как се стигна до момент, в който броят на заболелите започна да расте експоненциално?

Трудният достъп до информация за случващото се в страната усложнява разплитането на тези парадокси. На пръв поглед, Русия имаше значително предимство в първия месец от епидемията, когато наложи незабавни и строги мерки за прекратяване на транспортните връзки с Китай. Въпреки че е пряк съсед на центъра на епидемията, населението в азиатската част на страната е разпръснато много по-рядко, а това естествено забавя разпространението на вирусното заболяване.

Силно централизирана и добре подготвена за масово следене, руската администрация се оказа една крачка напред пред западните държави, чиито мерки за изолиране на съмнителните случаи бяха взети по-бавно.

Съмненията в ефективността на системата обаче идват по няколко линии.

Първо, според руската статистическа служба "Росстат" броят на заболелите от пневмония в Москва се е увеличил с 37% през месец януари в сравнение със същия период на 2019 г.

Данните за извънредния ръст бяха съобщени на 13 март, когато столицата вече влизаше в първата официална фаза на здравната криза. Информацията е потенциален сигнал за това, че разпространението на Covid-19 може би е започнало още по-рано, но липсата на предварителна подготовка за опасността от новия коронавирус, недостатъчното оборудване и капацитет за изследвания може би са създали измамно усещане за сигурност.

Ако в град като Москва се е стигнало до невидима проява на болестта, то състоянието в по-малките населени места може да е още по-сериозно.

Второто вероятно обяснение на ситуацията: свръхреакцията на Русия след избухването на епидемията в Китай може би е забавила навлизането на болестта в страната, но мерките при втората вълна, привнесена от завръщащи се пътници от Европа или САЩ, са активирани твърде късно.

При ръст на новите официални случаи с над 180 на ден (към 26 март), нито един представител на руската власт не си позволява да подценява заплахата от коронавируса в страната. Кметът на Москва Сергей Собянин признава, че е напълно възможно да има много повече действителни случаи, отколкото достигат до здравните регистри.

"Пази се - остани си вкъщи" - този призив беше изписан от самолети в небето на Москва в четвъртък

Първа фаза: блокиране на връзките, контрол, следене

В края на януари 2020 г., малко след поставянето на китайския град Ухан под пълна карантина, служителите на московските летища започнаха да проверяват пристигащите пътници за повишена температура - една от първите мерки за засичане и изолиране на болни от коронавируса.

Първите случаи на заболяването на руска територия бяха в западен Сибир и далечния Изток - болните бяха китайски граждани, които са незабавно поставени под наблюдение и изолация. Всички руски авиолинии с изключение на Аерофлот спряха да изпълняват курсове до Китай след появата на първите данни за Covid-19 в страната. Летище "Шереметиево" беше определено за единствен входен пункт за авиопревози от китайски градове към Русия.

Цялата сухопътна граница на Русия с Китай (4300 км дължина) беше затворена, а от 1 февруари започна изтеглянето на руски граждани от Китай. Спряни бяха и пътническите железопътни превози между Москва и Пекин. Отменено беше безвизовото пътуване за туристи от и до Китай. Правителството спря да приема и издава документи за работни визи на китайски граждани. За страна като Русия това е изключително сериозна мярка - Китай е най-големият търговски партньор на Москва. Вносът на китайски плодове и зеленчуци в Русия беше преустановен.

Около 140 руснаци, които се оказаха под блокадата на провинция Хубей, се върнаха обратно в страната с военен самолет и бяха поставени под 14-дневна карантина в лагер край Тюмен. Лагерът се охраняваше от военни патрули, достъпът до него бе забранен, а всички изходи и входове се наблюдаваха с камери.

Хората, които пристигат от Китай в Москва, също бяха принудени да стоят по домовете и хотелите си в рамките на две седмици след медицински преглед на летището. Кметът Сергей Собянин предупреди, че поставените под изолация ще се наблюдават с "автоматични системи за разпознаване на лица и други технологии", с които ще се установи кой нарушава условията на здравните власти. Забрана за пътувания бяха наложени на граждани на Иран и Южна Корея след избухването на епидемията в тези държави.

Първият руски гражданин, заболял от коронавирус, се оказа жена на борда на круизния кораб Diamond Princess, спрян край Япония в началото на февруари и поставен под пълна карантина.

До началото на март Русия съобщаваше само за шест потвърдени случая на коронавируса, от които - трима бяха туристи от Diamond Princes (далеч от територията на страната), а други двама бяха китайските граждани от Сибир и далечния изток.

Коронавирусът в Москва

На 2 март обаче беше потвърден първият случай в Москва, и неговата предистория не беше свързана с Китай, а с новото огнище на епидемията - Италия.

Властите в Москва обявиха, че са подготвили план за противодействие на заболяването, като първата част включваше само следене на температурата във всички големи пунктове на обществения транспорт, училищата и детските градини. Втората част от мерките (влезли в сила след потвърждението на първия заболял) включваше пълна карантина на всички контактни лица на пациентите и дезинфекциране на домовете, работните им места и училищата.

Следващият етап от разработения план е за затваряне на училища, паркове, стадиони, търговски центрове, музеи, кина и библиотеки. При разрастване на епидемията се предвижда дезинфекция на всеки 4 часа в обществения транспорт, молове, ресторанти, жп-гари и летища.

Крайната мярка, която властите в Москва предвиждат, е обявяване на извънредно положение, при което ще бъдат затворени всички търговски обекти и организации без първостепенно значение, ще се спре транспортът, ще се забрани влизането и излизането от столицата. В най-тежката фаза на карантината се предвижда и въвеждане на вечерен час, с мобилизиране на поилцията и националната гвардия за издирване на нарушителите. Тази част от плана няма да бъде приложена, освен ако епидемията в Москва не излезе извън контрол.

Опасенията от здравната криза доведоха до опашки при хранителните стоки и аптеките, с много висок ръст на търсенето на домашни почистващи препарати, сапун, средства за лична хигиена, консервирани храни и стоки с дълъг срок на годност. Разбира се - и на тоалетна хартия. Психолози обясняват пред "Ведомости", че паническото презапасяване "създава илюзия за контрол и произлиза от страха от неизвестното и недоверието в държавата".

Властите в Москва обявиха още, че заделят близо 136 милиона долара за изграждането на нова болница, която да се занимава с терапията на болните от коронавируса.

До средата на март мерките за социална изолация в града не бяха особено затегнати - имаше забрана за събирания на над 5000 души, жителите на столицата бяха предупредени да не ползват градския транспорт в пиковите часове, а задължителната карантина важеше за пътници, прибиращи се от епидемични огнища в чужбина. Китайски студенти, заподозрени в нарушаване на карантината, бяха заплашени с депортиране от Русия. Футболното първенство продължаваше, никой не забраняваше традиционното ръкостискане между играчите преди мачове. Храмовете продължаваха да приемат богомолци, които образуват опашки пред иконите.

Забрана за целуване на кръстове беше въведена едва на 17 март (вместо това свещениците трябва да докосват главата на миряните). Ограничение за докосване или целуване на икони не се въведе, но беше наредено реликвите да се забърсват с кърпа за дезинфекция. Причастието - гореща вода, смесена с вино - вече се дава с индивидуална лъжица за еднократна употреба.

Руският президент Владимир Путин на среща в Севастопол, Крим, 18 март 2020 г. Нито един от присъстващите не носи лични предпазни средства, а физическа дистанция се пази само от президента.

От "Пийте чай с мед и лимон" до "Нарушителите заслужават смърт"

Първите съмнения в реалния брой на болните хора в страната се появиха след сигнали, че лекарите не подлагат пациенти на тестове за Covid-19 въпреки изявени симптоми, не носят предпазни костюми по време на прегледите на потенциално заразни пациенти, а резултатите от първите изследвания се бавят с дни. Подценяван е и рискът от "внос" на инфекцията от пътници, които идват от държави извън списъка с най-високо разпространение (Италия, Китай, Иран, Южна Корея).

Затягане на мерките за сигурност дойде на 18 март, когато беше въведена забрана за влизане на всички чуждестранни граждани на територията на Русия. Изключения се правят само за дипломати, транспортни екипажи и някои други категории.

14-дневна изолация беше наредена за всички хора, които скоро са посещавали Франция, Германия, Италия, Испания, САЩ, Великобритания, Украйна, Беларус, и всички останали страни от Европа (независимо дали членуват в ЕС). Карантината се отнася и за хората, които съжителстват с въпросните лица, независимо дали имат симптоми на заболяване.

Включена беше допълнителна система за наблюдение на социалните мрежи срещу разпространението на фалшиви новини за коронавируси. Камери за видеонаблюдение следят магазини, в които има изпразване на рафтове заради презапасяване. Въпреки декларираните мерки за изчистване на дезинформацията, Reuters публикува данни от доклад на ЕС, според който руски източници продължават да разгръщат масивна кампания за разпространение на невярна, противоречива, подвеждаща и вредоносна информация на английски, испански, италиански, немски и френски езици.

Производството на санитарни маски и друго медицинско защитно облекло беше възложено извънредно и на Федералната служба за изпълнение на наказанията - т.е. затворниците, които имат право на трудова заетост, бяха мобилизирани да шият екипировка за медицинските лица и полицията. Износът на маски, ръкавици, и други средства за лична защита беше забранен.

Москва въведе и изискване за всички граждани над 65-годишна възраст да не напускат домовете си по време на епидемията.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров е един от примерите за бързата промяна в перспективата за Covid-19. Отначало Кадиров твърдеше, че коронавирусът не представлява никакъв проблем за населението, на което препоръчваше да пие вода с лимон и мед, и да яде чесън за засилване на имунната система. Няколко седмици по-късно Кадиров затвори всички ресторанти, кафенета и обществени събирания в Чечня, като обяви, че нарушителите на задължителната карантина "заслужават да бъдат убити" заради заплахата, която създават.

На 25 март руският президент Владимир Путин нареди едноседмично спиране на почти всички икономически дейности на територията на Русия за една седмица и обяви първия пакет от мерки за подпомагане на засегнатите работници и работодатели.

Националният референдум за ключовите промени в конституцията, с които Путин щеше да получи нова възможност да се яви на президентски избори след 2024 г., бяха отложени от планираната дата 22 април - безсрочно.

В Москва беше активирана нова фаза на плана за спиране на епидемията - затваряне на всички библиотеки, театри, спортни центрове и нощни клубове.

Ден по-късно правителството на Михаил Мишустин наложи временно спиране на всички редовни и чартърни полети с изключение на специалните курсове за евакуация на руски граждани от чужбина.

Забраната за авиационната индустрия влиза в сила от полунощ в петък. Всички федерални административни служители започват подготовка за работа от домашни условия.

Към 26 март в Русия има 840 потвърдени случая на коронавируса. Според официалните данни - двама пациенти от Москва са починали, а 38 са оздравели. Само за един ден бяха отчетени нови 182 заболели.

Най-сериозно е разпространението в град Москва - 546 болни, два смъртни случая, и в Московска област - 41 пациенти. В Санкт Петербург са открити 26 болни. Между 1 и 20 случая има в още 53 области, райони и републики на Руската федерация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024