Заляха руския посланик във Варшава с червена боя

Руският посланик в Полша Сергей Андреев бе залят с червена боя при опит да поднесе цветя на военното гробище във Варшава по повод Деня на победата, празнуван в Русия, съобщи The Associated Press.

Пристигайки на мястото, Андреев е посрещнат от стотици активисти, които протестират срещу руската инвазия в Украйна.

Видео показва как протестиращите го целят с червена боя - символ на кръвта, която Кремъл пролива от 24 февруари насам на територията на Украйна. Сцената се развива, докато събралите се активисти скандират "Фашисти" по адрес на руската делегация.

Посланикът така и не успява да стигне до гробовете на войниците от Червената армия, загинали по време на Втората световна война. Полиция му помага да напусне мястото.

Полша е сред държавите, които най-активно се противопоставят на агресията на Москва в Украйна. В неделя шествие във Варшава паркира пред входа на руското посолство в града танк, който бе докаран от трактор.

Жестът е препратка към кадрите от първите дни на войната, показват как украински трактор тегли руски танк - впоследствие се превърна редовна практика пленените военни машини да бъдат извозвани по този начин, а изображението стана символ на съпротивата на обикновените украинци.

Съветското гробище в полската столица е последен пристан за над 20 хиляди войници от Червената армия, които са дали живота си, за да спрат нацистка Германия - част от тях обаче са украинци и източноевропейци. Полша го оставя непокътнато след края на комунистическия режим, макар да премахва много други монументи, възхваляващи Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024