Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Заместник-кметът по транспорта на Пловдив Савина Петкова подава оставка от поста. Това става ясно от съобщение на Общинската администрация.

Кметът на Пловдив Костадин Димитров вече обяви, че ще приеме оставката на заместничката си. Временно нейният ресор ще бъде поет от зам.-кмета по обществения ред и сигурността Ангел Славов.

Оттеглянето на Петкова идва след като миналата седмица общинските съветници от сдружението "Браво, Пловдив", от което тя е част, свалиха доверието си от нея. Това беше формацията, с която зам.-кметицата участва на местните избори през октомври 2023 г. Тя е един от партньорите на ГЕРБ в управлението на Пловдив. На изборите сдружението се е явило с регистрацията на партия "Българска прогресивна линия" на бившия депутат от БСП Красимир Янков

Петимата общински съветници от "Браво, Пловдив" посочват, че Петкова не се е справила с поверения ѝ ресор и казаха, че имат съмнения тя да е замесена в корупция. Те твърдят, че зам.-кметицата има нерегламентирани връзки с представители на превозвачите и "пази" управителя на фирма "Хеброс бус" Веселин Дошков.

Основателят на сружението Веселин Костов обяви, че Петкова ще бъде изключена от "Браво, Пловдив".

Общинските съветници допълниха още, че тя не се е справил със задачата си да отговаря за политиките за транспорта на Пловдив и изредиха част от проблемите, включително неспазване на разписанието, липсата на климатиците и бездействието ѝ спрямо това, че Google Maps вече не показва графиците на градския транспорт.

В сряда Петкова определи обвиненията като "безпочвени, неверни и грозни". В публикация в профила си във Facebook обаче тя обяви, че се оттегля от поста, за да "запази спокойствието и нормалната работна среда".

"Управлението под натиск не върши работа – нито за кмета Костадин Димитров, нито за мен, нито за „Браво,Пловдив“. Развитието на Пловдив и неговият градски транспорт не бива и не трябва да се превръща в заложник на вътрешнопартийни разправии. Не това е пътят, а силната политическа воля, доверие и професионализъм, за да бъдат решени натрупаните в годините проблеми в сектора", пише тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024