Снимка: © Getty Images

Насърчаването на добросъседските отношения и сътрудничество и укрепване на стабилността на Западните Балкани - това са някои от темите, които ще бъдат обсъдени на предстоящия Преспански форум, който събира представители от региона, ЕС и САЩ. Форумът е организиран от външното министерство на Република Северна Македония и тази година се провежда в Охрид.

На събитието ще бъдат обменени идеи по въпроси, свързани със Западните Балкани и двустранните отношения, както и с европейската интеграция на региона. В програмата на форума са предвидени сесии за дебати с участниците на високо ниво, дискусии за европейска сигурност, икономиката, значението на жените в управлението, както и изказвания от висши дипломати.

Сред потвърдените официални гости на събитието са председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, президентите на Косово, Черна гора, Хърватия и Словения, премиерите на Сърбия и Косово, както и външни министри от Балканите - министрите на Хърватия, Босна и Херцеговина, Турция и Гърция. На срещата ще присъства и еврокомисаря по разширяването на ЕС Оливер Вархеи, както и представители на ООН, НАТО и Съвета на Европа.

От страната на домакините, премиерът на РСМ Димитър Ковачевски, президентът Стево Пендаровски, както и външният и вътрешният министър на Северна Македония са включени в тридневния форум.

В списъка с присъстващи не е посочен български представител от правителството. Единствено евродепутатът Илхан Кючюк ("Обнови Европа"/ДПС) е сред обявените имена.

Междувременно в България темата за Северна Македония продължава да бъде в центъра на спорове, като тя беше и сред основните мотиви на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов да "изтегли" министрите си от правителството и да напусне управляващата коалиция.

Преспанският форум съществува от една година и е създаден като платформа за насърчаване на помирението, изграждането на доверие и политическия диалог между държавите в региона. Според организаторите той е замислен като място за обмен на мнения и идеи за решения на двустранни въпроси, като по този начин подпомага правителствата, институциите и гражданското общество.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"