Западните Балкани, ЕС и САЩ се събират, за да обсъдят сътрудничеството си Снимка: © Getty Images

Насърчаването на добросъседските отношения и сътрудничество и укрепване на стабилността на Западните Балкани - това са някои от темите, които ще бъдат обсъдени на предстоящия Преспански форум, който събира представители от региона, ЕС и САЩ. Форумът е организиран от външното министерство на Република Северна Македония и тази година се провежда в Охрид.

На събитието ще бъдат обменени идеи по въпроси, свързани със Западните Балкани и двустранните отношения, както и с европейската интеграция на региона. В програмата на форума са предвидени сесии за дебати с участниците на високо ниво, дискусии за европейска сигурност, икономиката, значението на жените в управлението, както и изказвания от висши дипломати.

Сред потвърдените официални гости на събитието са председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, президентите на Косово, Черна гора, Хърватия и Словения, премиерите на Сърбия и Косово, както и външни министри от Балканите - министрите на Хърватия, Босна и Херцеговина, Турция и Гърция. На срещата ще присъства и еврокомисаря по разширяването на ЕС Оливер Вархеи, както и представители на ООН, НАТО и Съвета на Европа.

От страната на домакините, премиерът на РСМ Димитър Ковачевски, президентът Стево Пендаровски, както и външният и вътрешният министър на Северна Македония са включени в тридневния форум.

В списъка с присъстващи не е посочен български представител от правителството. Единствено евродепутатът Илхан Кючюк ("Обнови Европа"/ДПС) е сред обявените имена.

Междувременно в България темата за Северна Македония продължава да бъде в центъра на спорове, като тя беше и сред основните мотиви на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов да "изтегли" министрите си от правителството и да напусне управляващата коалиция.

Преспанският форум съществува от една година и е създаден като платформа за насърчаване на помирението, изграждането на доверие и политическия диалог между държавите в региона. Според организаторите той е замислен като място за обмен на мнения и идеи за решения на двустранни въпроси, като по този начин подпомага правителствата, институциите и гражданското общество.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024