Започва декларирането на доходите за 2020, но новите облекчения влизат в сила през 2022 Снимка: © Unsplash

От 11 януари (днес) започва подаването на данъчни декларации за доходите на физическите лица по електронен път и в офисите на НАП. Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане през 2021 година е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите е 5 май, тъй като 30 април е почивен ден.

От тази година влизат в сила и нови облекчения, но те ще могат да се използват чак през 2022 г. Пример за това е мярката, с която може да се намали дължимият данък върху доходите с до 200 лв., когато се прави ремонт на жилище.

"През тази година домакинствата, които правят ремонт на жилището си, ще трябва да поискат платежен документ от майсторите за извършения труд - фактура, касов бон, платежни за банкови преводи, и да ги съхраняват до 2022 г., за да ги приложат към данъчната декларация за доходите от 2021 г.", обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров пред БНР.

Облекчението позволява гражданите да приспаднат от данъчната основа направените през предходната година плащания на майстори за ремонт на жилищата със сума до 2000 лв. Отстъпката е само за труда на майстора, но не и за вложените строителни материали.

През 2022 ще се ползва и нововъведеното данъчно облекчение за отглеждане на деца. То може да намали данъка с 450 лв. за едно дете в семейството, 900 лв. – за две, и 1350 лв. – за три и повече деца.

През тази година ще важат досегашните облекчения за деца – намаляване на данъка с 20 лв. за едно дете и с 40 лв. за две.

Продължава въведената преди година практика данъчните декларации на физическите лица да са предварително попълнени с доходите им от труд, декларирани от съответния работодател. В този си вид формулярите ще са достъпни в началото на март в портала за електронни услуги на НАП.

Лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 30 юни. Това е срокът, в който и фирмите трябва да декларират корпоративен данък, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни, съобщават от НАП.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024