Снимка: © Unsplash

От 11 януари (днес) започва подаването на данъчни декларации за доходите на физическите лица по електронен път и в офисите на НАП. Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане през 2021 година е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите е 5 май, тъй като 30 април е почивен ден.

От тази година влизат в сила и нови облекчения, но те ще могат да се използват чак през 2022 г. Пример за това е мярката, с която може да се намали дължимият данък върху доходите с до 200 лв., когато се прави ремонт на жилище.

"През тази година домакинствата, които правят ремонт на жилището си, ще трябва да поискат платежен документ от майсторите за извършения труд - фактура, касов бон, платежни за банкови преводи, и да ги съхраняват до 2022 г., за да ги приложат към данъчната декларация за доходите от 2021 г.", обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров пред БНР.

Облекчението позволява гражданите да приспаднат от данъчната основа направените през предходната година плащания на майстори за ремонт на жилищата със сума до 2000 лв. Отстъпката е само за труда на майстора, но не и за вложените строителни материали.

През 2022 ще се ползва и нововъведеното данъчно облекчение за отглеждане на деца. То може да намали данъка с 450 лв. за едно дете в семейството, 900 лв. – за две, и 1350 лв. – за три и повече деца.

През тази година ще важат досегашните облекчения за деца – намаляване на данъка с 20 лв. за едно дете и с 40 лв. за две.

Продължава въведената преди година практика данъчните декларации на физическите лица да са предварително попълнени с доходите им от труд, декларирани от съответния работодател. В този си вид формулярите ще са достъпни в началото на март в портала за електронни услуги на НАП.

Лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 30 юни. Това е срокът, в който и фирмите трябва да декларират корпоративен данък, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни, съобщават от НАП.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца