Снимка: © Getty Images

Справяне с предизвикателствата на коронавирус пандемията и възстановяване на Европейския съюз след нея - това са основните точки в германското европредседателство, което започва днес.

Първата голяма цел ще бъде постигането на споразумение за сумата, която ще се отдели за възстановителен фонд от бюджета за периода 2021-2027 година. 

Освен това Германия ще търси развитие по въпроса за климатичните промени, като ще опита да въведе повече зелени политики и ще подготви Европа за социалната и икономическа дигитализация. 

Сред приоритетите ще бъдат отношенията с Китай и с Великобритания след "Brexit", като идеята е през предстоящия период ЕС да започне да поема повече отговорност в световен план и да се утвърди като глобална сила. 

Канцлерът Ангела Меркел коментира началото на германското европредседателство по следния начин: "Ще направим всичко по силите си Европа да стане силна отново." 

В момента ЕС се намира в най-дълбоката рецесия от Втората световна война.  Министърът на външните работи на България Екатерина Захариева приветства заемането на позицията на Германия:

"Днес Германия поема председателството на Съвета на ЕС за шест месеца. Последния път, когато това се случи, бе на 1 януари 2007 г. - денят, в който България стана пълноправен член на ЕС. Радвам се, че сега, във важен за нас и за всички в ЕС момент, Германия отново застава начело на Съвета на ЕС. Повече от всякога имаме нужда да сме обединени и да работим заедно за справянето с последиците от кризата с коронавируса. Германия е стратегически партньор на България в ЕС и доверен съюзник в НАТО," написа тя във Facebook. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Водещата на спортните новини по bTV Флорина Иванова напуска телевизията

Журналистика ще работи с Димитър Бербатов

ПП започва преговори с БСП и ДБ още в събота

Андрей Гюров: "Има много добра база за продължаване на разговорите и намиране на съгласие"

Румен Радев връчи мандата на Асен Василев

Вижте церемонията на живо

Кои държави нямат посолства, но имат посланици за България

Русия няма да е единствената държава без посолство в София

Петков: Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората

Никой дипломат не може да си позволява да поставя ултиматуми на България, заяви премиерът в оставка

Митрофанова ще поиска закриване на Руското посолство в София

Митрофанова посети МВнР след отказа от подчинение на ултиматума ѝ

БСП се връща към преговори с ПП след номинацията на Асен Василев за премиер

ИТН не смята да подкрепя Василев, а си представиха Никола Минчев на мястото на Кирил Петков