Снимка: © Getty Images

Саудитски гражданин, заподозрян за убийството на журналиста Джамал Кашоги, е арестуван във Франция. Информацията е съобщена от RTL и е потвърдена от източници на AFP.

Мъжът е на 33 г., казва се Халид Алотаиби, и е арестуван във вторник на летище "Шарл дьо Гол", откъдето е планирал да пътува за Саудитска Арабия.

Той ще бъде изправен пред съда в Париж, за да се реши мярката му за неотклонение.

Алотаиби е заподозрян за това, че е съучаствал в убийството на Кашоги на 2 октомври 2018 г. Саудитският дисидент беше пленен от пратеници на Рияд при посещение на консулството в Истанбул. Тялото му така и не беше открито.

Първоначално правителството на Саудитска Арабия отричаше да има посегателство срещу живота на Кашоги, а по-късно обяви, че атентатът е извършен от агенти на службите, които действали самостоятелно в неоторизирана операция. Първоначално петима души бяха осъдени на смърт, а други трима - на лишаване от свобода от 7 до 10 г. Най-тежките наказания впоследствие бяха заменени с 20-годишни присъди.

През февруари 2021 г. разузнавателните служби на САЩ обявиха официално, че разполагат с данни за това, че коронованият принц Мохамед бин Салман лично е разрешил акцията по екзекутирането на журналиста. Санкции срещу него и режима в Рияд не последваха.

Междувременно Турция обяви за издирване общо 26 души, за които има подозрения, че са свръзани с убийството на Кашоги.

33-годишният Алотаиби е пътувал с личните си документи и е засечен от граничните служби на летището, след което е задържан.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%