Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията" Снимка: © Twitter/Screenshot

Главният изпълнителен директор на "Tesla" Елон Мъск показа прототип на своя хуманоиден робот "Оптимус", като прогнозира, че компанията му ще може да произведе милиони и да ги продава на цена под 20 хиляди долара.

Мъск заяви, че очаква "Tesla" да бъде готова да приема поръчки за робота след три до пет години. Според него един ден той ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", като изгради "бъдеще на изобилие", в което бедността ще е изчезнала.

Прототипът беше представен в Калифорния, където се проведе годишната конференция на "Тесла". Роботът беше избутан на сцената от трима работници на компанията и едва успяваше да помаха на публиката, пише изданието "Financial Times".

Въпреки това най-големият предприемач в САЩ - Мъск, изглеждаше необезпокояван от сериозните ограничения на горещо очакваната демонстрация на робота, като вместо това заяви, че хардуерът на робота е близък до този, който неговата компания за електрически автомобили ще пусне за масово производство.

Той включва 28 специално разработени задвижващи механизми за управление на движенията на робота, тънко, лъскаво метално тяло и акумулаторна батерия, която може да захранва робота в продължение на цял ден.

Мъск заяви, че до няколко седмици той ще може да изпълнява и ще осъвършенства и други функции като ходене.

На събитието в Калифорния обаче беше показан и друг робот, който инженерите на "Tesla" са създали, използвайки готови части от други компании. Той може да изпълнява прости задачи като да ходи, да пренася кутии и да полива растения. Не е ясно обаче дали машината се управлява дистанционно, или се движи под собствен контрол.

"Нашата цел е да направим използваем човешки робот възможно най-бързо", каза Мъск.

Демонстрацията на продукта се състоя повече от година, след като бизнесменът за първи път разкри, че "Tesla" планира да създаде хуманоидни роботи, които да могат да изпълняват широк спектър от задачи в дома и на работното място.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022