Снимка: © Pixabay

Заради пандемията от Covid-19 - съдилищата ще имат правото да затворят за срок до 14 дни, но ще гледат спешни дела. Това стана ясно след окончателното решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Тя прие промени в правилата за работата на съдилищата, като се съобрази с обнародваните в днешния брой на Държавен вестник промени в Закона за мерките и действията по време на извънредната обстановка заради разпространението на коронавируса.

Последното решение гласи, че председателите на съдилищата ще имат право да спрат работа, но само еднократно и за срок не по-дълъг от 14 дни. При разписването на мерките обаче депутатите не бяха споменали нищо за това дали трябва да се гледат спешните дела, сред които мерки за неотклонение, за попечителство на непълнолетни и други. Заради това се наложи съдийската колегия да уточни, че тези процедури няма да спрат да се разглеждат, дори ако съдилищата решат да разпоредят да не се провеждат открити съдебни заседания, съобщи "Дневник".

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков заяви, че законодателят просто "е изпуснал" делата по чл. 329, ал. 3 от ЗСВ, но това не означава, че съдийската колегия не трябва да актуализира мерките. "Такива дела се гледат дори по време на съдебна ваканция", отбеляза той.

Става дума за: Наказателни дела, по които има постановена мярка за неотклонение задържане под стража; Делата за издръжка, за родителски права на ненавършили пълнолетие деца и за незаконно уволнение; Искания за обезпечаване на искове, за обезпечаване на доказателства, за даване на разрешения и заповеди по Семейния кодекс, за назначаване на особен представител; Дела по несъстоятелност; Дела по Закона за защита от домашното насилие; Дела, за които закон предвижда разглеждането в срок, по-кратък от един месец; Дела за осиновяване на дете; Други дела по преценка на административния ръководител на съда или прокуратурата, или на министъра на правосъдието.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Когато хората не отиват при каузите, каузите отиват при хората