Снимка: © Getty Images

Общият брой на заразените с COVID-19 в България е 190 души. Новите регистрирани са трима, обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на сутрешния си брифинг.

Повечето нови случаи са в София, а има още един болен в Плевен. Контактните му лица се изясняват, обясни началникът на ВМА.

"Състоянието на повечето от заболелите е подобряващо се. Остава критично състоянието на двама пациенти в "Пирогов". Един е интубиран още от идването си, а другият интубиран ще опитат да го екстубират", каза той.

„Лекарят от Велико Търново винаги е бил в болница и е един от осемте души с тежка клинична картина. Той е с двустранна брохнопневмония. Постъпил е в болница с пневмония, още преди да се знае, че е заразен с коронавирус. След това е пуснат за домашно лечение и тогава е установено, че има COVID-19“, каза ген. Мутафчийски.

"От Плевен пристигнаха лекари за обучение във вирусологията в София. В Стара Загора и в Бургас също се водят обучения и работата на лабораториите се разширява", каза ген. Мутафчийски.

В събота са пристигнали още защитни облекла за болниците, а в неделя - голям брой тестове, каза началникът на оперативния щаб.

Той каза още, че във всеки голям областен град има зали, които за часове могат да бъдат превърнати в полеви болници. Имаме и достатъчно легла в резерв, а в градовете ще бъдат направени учения.

Началникът на ВМА сподели, че учени от САЩ са направили оценка на мерките на оперативния ни щаб, а съобщението от проф. Арни Рау от щата Джорджия гласи:

"Въз основа на данните за населението на България и други параметри, както и тенденцията на COVID-19 от 19 март, става ясно, че България се справя добре. Те може да са идентифицирали два на всеки пет случая или два на 11 случая. Това означава, че те имат добро поле за действие, ако продължат усилията си. Това, което прогнозираме, ако е близо до реалността, е, че епидемията може да отмине и с постоянни усилия. Ако има голямо разпространение по области, но те не са отразени в тенденцията, отчетена на национално ниво, тогава може да се наложи прекалибриране на системата“.

Ген. Мутафчийски каза, че сме ограничени откъм възможности за масово тестване, което все пак не е нужно. „Гледаме да обхванем колкото се може по-голям контингент“.

Той сподели, че вчера е била проведена конферентна връзка с представители на европейски страни и на Израел относно ефективността на бързите тестове за COVID-19. Изводът е, че те не са достатъчно ефективни и често се наблюдава тенденция за фалшиви отрицателни проби при тях. Отрицателните проби създават нереалистично усещане за спокойствие.

Общо по света заразените с COVID-19 са близо 340 хиляди, а жертвите - над 14 хиляди. Излекуваните от болестта са малко повече от 99 хиляди души.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БНБ пусна 2 лв. с лика на Стоянка Мутафова и предизвика огромна опашка

Всеки може да се сдобие с медната монета срещу сумата от 30 лева

Николина Ангелкова ще рекламира здравния туризъм на българския павилион в Дубай

Бившият министър от ГЕРБ ще представи презентация за "уелнес и спа"

Байдън обмисля да прати хиляди военни в Източна Европа

САЩ изтегля семействата на всички служители на посолството в Киев

Почина Тиери Мюглер - дизайнерът, който обличаше Боуи, Бионсе и Лейди Гага

Джордж Майкъл и Риана също бяха сред хората, възползвали се от дизайна му

"Никога не е било възможно "Хемус" да е готова до 2024, за 4 г. няма да имаме и един мост над Дунав"

Гроздан Караджов каза, че "Хемус" ще е готова най-рано през 2027 г.

Братството на пиещите белина срещу Covid-19 се оказа с клон и у нас

Над 10 хиляди българи вярват, че хлорният диоксид е универсално лекарство

Премиерът на Северна Македония пристига в България, 4 от работните групи вече са формирани

На 25 януари двете правителства ще проведат съвместно заседание