Заразените с COVID-19 в България вече са 190 души Снимка: © Getty Images

Общият брой на заразените с COVID-19 в България е 190 души. Новите регистрирани са трима, обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на сутрешния си брифинг.

Повечето нови случаи са в София, а има още един болен в Плевен. Контактните му лица се изясняват, обясни началникът на ВМА.

"Състоянието на повечето от заболелите е подобряващо се. Остава критично състоянието на двама пациенти в "Пирогов". Един е интубиран още от идването си, а другият интубиран ще опитат да го екстубират", каза той.

„Лекарят от Велико Търново винаги е бил в болница и е един от осемте души с тежка клинична картина. Той е с двустранна брохнопневмония. Постъпил е в болница с пневмония, още преди да се знае, че е заразен с коронавирус. След това е пуснат за домашно лечение и тогава е установено, че има COVID-19“, каза ген. Мутафчийски.

"От Плевен пристигнаха лекари за обучение във вирусологията в София. В Стара Загора и в Бургас също се водят обучения и работата на лабораториите се разширява", каза ген. Мутафчийски.

В събота са пристигнали още защитни облекла за болниците, а в неделя - голям брой тестове, каза началникът на оперативния щаб.

Той каза още, че във всеки голям областен град има зали, които за часове могат да бъдат превърнати в полеви болници. Имаме и достатъчно легла в резерв, а в градовете ще бъдат направени учения.

Началникът на ВМА сподели, че учени от САЩ са направили оценка на мерките на оперативния ни щаб, а съобщението от проф. Арни Рау от щата Джорджия гласи:

"Въз основа на данните за населението на България и други параметри, както и тенденцията на COVID-19 от 19 март, става ясно, че България се справя добре. Те може да са идентифицирали два на всеки пет случая или два на 11 случая. Това означава, че те имат добро поле за действие, ако продължат усилията си. Това, което прогнозираме, ако е близо до реалността, е, че епидемията може да отмине и с постоянни усилия. Ако има голямо разпространение по области, но те не са отразени в тенденцията, отчетена на национално ниво, тогава може да се наложи прекалибриране на системата“.

Ген. Мутафчийски каза, че сме ограничени откъм възможности за масово тестване, което все пак не е нужно. „Гледаме да обхванем колкото се може по-голям контингент“.

Той сподели, че вчера е била проведена конферентна връзка с представители на европейски страни и на Израел относно ефективността на бързите тестове за COVID-19. Изводът е, че те не са достатъчно ефективни и често се наблюдава тенденция за фалшиви отрицателни проби при тях. Отрицателните проби създават нереалистично усещане за спокойствие.

Общо по света заразените с COVID-19 са близо 340 хиляди, а жертвите - над 14 хиляди. Излекуваните от болестта са малко повече от 99 хиляди души.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024