Зърнопроизводителите се оплакаха, че украинското жито им "подбива" цените Снимка: © Getty Images

Зърнопроизводителите в България заплашват с протести заради това, че "безконтролно" се внася по-евтино жито от Украйна, което застрашава планираните от тях високи цени за реколтата.

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова се оплаква пред bTV, че в България има "огромен проблем" заради "вноса на украинско зърно под всякаква форма".

"Липсата на цена заради евтиния внос унищожи пазара на местната продукция", казва тя.

Друга представителка на бизнеса със зърнопроизводството заявява, че в момента няма търговия на пазара на българското производство заради голямо количество украинско зърно, внесено в страната.

"Ако не продадем продукция, няма да успеем да се издължим, да извърши плащания, които предстоят в края на август, в началото на август пък камо ли да говорим за следващата година като запасяване с торове, препарати", заявява тя.

Същите оплаквания се появяват и в статия в "Дневник", посветена на недоволството на зърнопроизводителите. Най-голямата им критика е, че разходите им за добива се увеличават заради поскъпването на суровините, докато цените на вътрешния пазар ще спадат.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов дори внушава, че украинското зърно можело да идва "от замърсени райони" или да е произведено със забранени в ЕС препарати.

Още преди няколко дни министърът на земеделието Иван Иванов заяви, че ЕК смята да освободи от мито и фитосанитарен контрол украинското зърно, за да може да се внася в Европа.

В. "Сега" цитира проф. Борис Янков от пловдивския Аграрен университет, който отхвърля обвиненията срещу "замърсената" реколта в Украйна. Той посочва, че Украйна е сред страните, които произвеждат най-качествената пшеница в Черноморския регион наред с България, Румъния и Русия, както и че страната е лидер в света по износ на стоки като слънчогледово семе.

Същите наблюдения споделя и доц. Соня Донева от Добруджанския земеделски институт в гр. Генерал Тошево, която казва пред в. "Сега", че са правени лабораторни изследвания, които показват "високо съдържание на суров протеин, глутен, седиментационно число, хектолитър и формират хляб с голям обем и отлично качество на средата" при украинските и руските сортове.

Дори цените на вноса да не отговарят на очакванията за високи цени на производителите, евтиното жито и слънчоглед всъщност ще успокоят цените за потребителите, които в последните месеци се увеличиха много сериозно.

Зърнопроизводството в България е един от най-мощно субсидираните от ЕС сектори в земеделието в страната, като огромната част от помощите се концентрират в няколко компании, които притежават големи стопанства. Само за последните пет години големите производители са получавали по няколко десетки милиона лева за подкрепа на дейността си.

През 2021 г. ДФ "Земеделие" беше принуден по съдебен път да публикува данни за най-големите получатели на безвъзмездни средства от европейските земеделски фондове за периода от 2007 г. нататък. От справката се видя, че начело стоят серия от еднолични търговци или акционерни дружества, свързани със зърнопроизводството - помощите за някои от тях възлизат на около 29-33 милиона лева само за последните пет години.

Още преди 10 години Бойко Борисов се възмущаваше, че "колите на някои зърнопроизводители започват от "Бентли", а други не слизат по-долу от S-класа и Audi 8", докато в същото време се организираха протести за пари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024