"Барби" беше най-гледаният и обсъждан филм на годината, събрал почти 1,5 млрд. долара от продажба на билети.

Дори Мерил Стрийп отдаде чест на Марго Роби и компания за това, че са спасили цялата киноиндустрия от фалит по време на двете големи стачки в Холивуд през 2023.

"Оскарите" обаче демонстративно пренебрегнаха както Роби, звездата от "Барби", така и режисьорката Грета Гъруиг - първата жена, създала филм с милиарден боксофис.

Нито една от двете не получи номинация за най-престижните награди в съответните категории.

"Барби" не може да се оплаче от количеството на номинациите - те са общо 11 (при 13 за "Опенхаймер").

Но е странно как журито е преценило кой от талантите да бъде признат и кой - не. С други думи, защо Кен има шанс да спечели "Оскар", а Барби - няма.

Марго Роби не намери място в списъка с най-добри актриси в главна роля - Ема Стоун (Poor Things), Кери Мълиган (Maestro), Сандра Хюлер (Anatomy of a Fall), Лили Гладстон (Killers of the Flower Moon) и Анет Бенинг (Nyad).

Но Райън Гослинг, който безпорно прави интересна роля като Кен, е номиниран за най-добър актьор в поддържаща роля в компания на хора като Робърт де Ниро, Робърт Дауни джуниър и Марк Ръфало.

Номинация има и за Америка Ферера - актрисата в образа на порасналото момиче, изгубило илюзиите си за ролята на жените в обществото от времето, в което е играло с Барби.

Както Гослинг, така и Ферера изразиха разочарованието си от факта, че Марго Роби и Грета Гъруиг не са попаднали сред потенциалните фаворити на Академията.

"Няма Кен без Барби", казва Гослинг в своя коментар. "Няма и филм за Барби без Грета Гъруиг и Марго Роби - двете жени, които имат най-голяма заслуга за този исторически и харесван по цял свят филм. Нито един член на екипа нямаше да може да получи признание без техния талант, упоритост и гений. Меко казано съм разочарован от това, че не бяха номинирани в съответните категории"

Америка Ферера коментира, че е невероятно разочарована от решението на Академията.

"Това, което Марго постигна като актриса, е наистина невероятно. Грета направи всичко, което един режисьор би могъл, за да заслужи номинация", смята тя.

Грета Гъруиг и съпругът ѝ Ноа Баумбах бяха номинирани за "адаптиран сценарий", въпреки че сюжетът в "Барби" не е писан по предходна литературна или театрална творба, а е оригинална идея на творческата двойка.

Единствената "адаптация" в него е митологията около куклата на Mattel. Въпреки това Академията е преценила, че "Барби" трябва да се конкурира с "Опенхаймер" и "Клети създания" - филми, създадени по книги.

При всички положения Грета Гъруиг вече има място в историята на киното. Тя е единствената жена, която е режисирала три номинации за "Филм на годината" на "Оскарите" - "Лейди Бърд", "Малки жени" и "Барби".

USA Today коментира, че поведението на Академията спрямо Марго Роби и Грета Гъруиг "иронично доказва, че филмът имаше право" за това, че индустрията още не се е отървала от предразсъдъците си спрямо жените.

Британската BBC публикува коментар, в който авторът критикува журито на "Оскарите" за това, че "отказа да приеме на сериозно филм за една кукла, като пренебрегна иновативността му".

В статията се обръща внимание и на това, че "Барби" е изместен в режисьорската категория от по-нискобюджетни, но доста по-сериозни и напрегнати предложения като "Anatomy of a Fall" и "The Zone of Interest". Първият разказва за разследването и съдебния процес след мистериозно убийство, а втория - за живота на семейството на коменданта от лагера Аушвиц: "Явно леката комедия на Грета Гъруиг не може да се конкурира с тях".

Не само "Оскарите" поставиха по-ниска оценка на "Барби" от публиката.

"Златните глобуси" не дадоха награда за най-добра комедия, а предпочетоха да го отличат в новосъздадената категория за "Боксофис постижение" - просто защото никой не може да отрече феноменалното му представяне по кината.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024