Защо луксозните часовници втора употреба ще се продават повече от новите? Снимка: © Rolex Magazine

Популярността на употребяваните часовници бързо нараства - до такава степен, че колекционерите скоро може да купуват повече стари часовници, отколкото нови, смятат експерти.

Очаква се пазарът на винтидж часовници да скочи до 85 милиарда долара през 2033 г., според индустриален доклад на швейцарската фирма LuxeConsult. Вторичният пазар е около половината от размера на първичния, но докладът показва, че се разширява с много по-бързи темпове.

През 2022 г. продажбите на употребявани часовници са нараснали с 20 процента на годишна база до 27 милиарда долара. Междувременно продажбите на нови часовници са се покачили само с 12 процента до 56 милиарда долара.

Докладът посочва още, че продажбите на вторичния пазар се очаква да скочат с 3% през 2023 г., след което да достигнат 10% през 2024 г., докато накрая стигнат среден годишен темп на растеж от 12% в периода от 2025 до 2033 г. Това се сравнява със среден темп на растеж от 4% на първичния пазар.

Защо колекционерите избират употребяваното?

Търсенето на часовници от висок клас изпревари предлагането. Забавянето на производството доведе до ограничени количества сред производителите на часовници от най-висок клас и днес клиентите са изправени пред досадни списъци с чакащи. В резултат на това все повече колекционери се насочват към вторичния пазар.

Цените на употребявани часовници на брандовете Rolex, Patek Philippe и Audemars Piguet постоянно падат през последните месеци, но настоящата цена на тези марки на вторичния пазар все още е доста над цената на дребно.

Това е нещо като ,,Голямата тройка" в тениса (Федерер, Джокович и Надал), само че „Големите три“ на часовниците, които очевидно доминират и на вторичния пазар, като моделите на Rolex, Patek и Audemars Piguet съставляват 55% от общите продажби. Rolex дори започна собствена сертифицирана програма за употребявани часовници.

Вторичните дистрибутори на часовници като Watches of Switzerland, Subdial, Watchfinder, Chrono24 и дори платформата за препродажба eBay, могат да се възползват значително от предпочитанието към употребявани часовници.

Дългогодишният търговец на дребно на вторичния пазар WatchBox отбеляза ръст в продажбите от над 400 милиона долара миналата година. Раздвижване се забелязва и при аукционните къщи - британската аукционна къща Phillips от 1796 г., например, продаде всеки часовник, който е пуснат на търг през последните две години, а само през 2022 г. се раздели с 1700 часовника.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновява се)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024
Важно днес

Дете е простреляно в главата и е откарано по спешност в "Пирогов"

Дете на около година и половина е простреляно в главата с въздушна пушка

20:46 - 13.04.2024
Важно днес

БСП е готова за широко ляво обединение, за да "зарадваме ляво-мислещите хора"

БСП ще покани над 25 партии от левия и патриотичния спектър в "широко ляво обединение"

15:54 - 13.04.2024
Кино и сериали

Brandy Hellville: Нов документален филм показва тъмната страна на бързата мода

Как така хората до толкова са свикнали бизнесите да са лоши, че чак са развили имунитет срещу скандалите в индустрията

14:29 - 13.04.2024
Важно днес

И вторият задържан при акцията в "Митници" е откаран в болница

Стефан Димитров е транспортиран в спешно отделение на болница, съобщава Nova

13:04 - 13.04.2024