"Да ни помогне Бог да защитим родния си дом - винаги и при всяко обстоятелство".

"Военната агресия, на която сме свидетели, е кръвна обида към Бога".

Два цитата от двама духовни лидери. Единият е главата на близо 100 милиона православни християни, другият е предстоятел на 1.3 милиарда католици. Единият е московският патриарх Кирил, другият е папа Франциск. Единият благославя войната на Путин, другият я осъжда от самото начало и призовава за нейното спиране.

Дълго време след първоначалното нахлуване на руснаците в Украйна Кирил мълчеше, докато религиозни лидери от целия свят го призоваваха да вразуми руския президент и да отправи силен призив за мир. Случи се точно обратното.

Кирил благослави военнослужещите, призова народа да се обедини с управляващите, използвайки евангелските алегории, че всяка власт е дадена от Бога. Патриархът дори сравни смъртта на руските войници с Исус, който "дава живота си за своите приятели".

Това е доста превратен прочит на Библията. Исус прощава на враговете си, на онези, които го разпъват на кръста, не отвръща на злото със зло, а с добро. Призив за спиране на огъня поне по време на идващите Великденски празници щеше да е силен знак от страна на руския патриарх, но засега няма изгледи това да се случи.

Приятелят на Путин. Не би могло и да бъде по-друг начин, имайки предвид близките отношения между 75-годишния патриарх Кирил и руският президент Путин. Двамата споделят визията за "руския свят", свързваща духовно и териториално загубените след разпадането на СССР части.

Това, което Путин вижда като политическо възстановяване, за Кирил е кръстоносен поход.

Затова за патриарх Кирил украинци и руснаци са негови духовни чеда - част от необятната територия на Московската патриаршия. Съдбата на Православната църква в Украйна, разделена на три части, по подобие на нашия разкол, е причина за сериозен сблъсък между руския и Вселенския патриарх. Вселенският патриарх даде независимост на Украинската православна църква, която искаше да се отдели от Москва.

Директната благословия на войната в Украйна от страна на Московския патриархат скандализира мнозина. Не са доволни и много от свещениците в Русия.

Подписка с искане за прекратяване на огъня бе подкрепена от над 300 свещенослужителя от Руската федерация - част от групата "Руски свещеници за мира", но повечето епископи не смеят да протестират. Сред православните в чужбина обаче не е така.

"Очаквахме от Вас думи, вдъхновени от Евангелието, за това безпрецедентно изпитание" написа в отворено писмо митрополит Агатангелос от Гърция. Във Финландия и Холандия дори спряха да споменават руския патриарх по време на литургиите.

Православни богослови от Ню Йорк и Гърция осъдиха религиозните лидери, които "водят техните общности към молитви, които в действителност активно окуражават омразата". Сред православните лидери, критикували войната, са румънският патриарх Даниел, патриархът на Александрия и цяла Африка Теодор, както и архиепископът на Финландия Лео.

Съществува така нареченият Световен Съвет на църквите (БПЦ не участва в него), обединяващ повечето православни и протестантски църкви.

Инвазията в Украйна доведе до призиви Московската патриаршия да бъде изключена от организацията.

Генералният секретар на Световния съвет на църквите написа писмо на патриарх Кирил с призив "да се намеси и да посредничи с властите за спирането на тази война". В отговора си Кирил обяснява, че "сили, които открито обявяват Русия за техен враг, са се приближили до нейните граници", както и че "Западът участва в широкомащабна геополитическа стратегия за отслабването на Русия".

В Руската православна църква има много политика - включително намеса на комунистическите тайни служби. Самият Кирил, със светско име Владимир Гундяев, е страдал от стария режим. Неговият баща е бил изпратен в печално известния лагер на Соловецките острови, защото е искал да стане свещеник.

Впоследствие обаче бъдещият руски патриарх става ректор на Ленинградската семинария а през 1989 г. оглавява Отдела за външните църковни дела на Руската църква. През 1992 г. след падането на СССР започва разследване за влиянието на комунистическата партия и КГБ в църковните органи чрез вербуване на владици като агенти, заради международните им контакти - Кирил е един от конкретните хора, заподозряни за извършване на шпионска дейност.

От 2009 г. той е избран за патриарх на Русия, а близостта му с Владимир Путин е известна - в словото си на 10 април той призова руснаците да се "сплотят около властта".

През последните седмици се подготвя среща между Кирил и папа Франциск, която евентуално би се осъществила през юни в Израел.

"Войната не е решение, войната е лудост, войната е чудовище, тумор, който се самозахранва, унищожавайки всичко.", казва папа Франциск. "Ако имахме памет, бихме знаели, че войната, преди да стигне до фронта, трябва да бъде спряна в сърцата".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос