Защо се връща детският паралич, за който можеше да сме забравили Снимка: © Getty

Десетки хиляди заболявания всеки ден поразяват човечеството, а притежаваме властта да контролираме само шепа от тях.

Затова изглежда абсурдно, че се отказваме от тази власт, кога поради некомпетентност, кога поради чиста глупост или уязвимост към зловредни (дез)информационни кампании.

През юни неваксиниран срещу полиомиелит 20-годишен мъж в Ню Йорк вдига температура, опаква се от коремни болки и ригидност на врата. Няколко дни по-късно почти не може да си движи краката.

Приемат го в най-близката болница и там той става първият диагностициран с полиомиелит от близо десетилетие.

Прогнозата за пациента не е твърде обнадеждаваща. Полиомиелитът може да бъде предотвратен, но не и излекуван.

И тъй като повечето случаи на заболяването не водят до пълна парализа, единичният регистриран случай е знак, че вирусът навярно се е разпространил много повече, отколкото властите и лекарите са наясно.

Според здравните власти в Щатите заразените вече са стотици, а вирусът може да се открие в отпадните води на Ню Йорк. Хосе Ромеро, директор на националния център за имунизация и респираторни заболявания, казва, че ситуацията може да бъде определена като непосредствен риск за общественото здраве.

"Рискът за нюйоркчани е реален, но защитата е проста - ваксинирайте се срещу детски паралич", заяви наскоро здравният инспектор на град Ню Йорк д-р Ашуин Васан.

"След като детският паралич присъства в нашите общности, няма нищо по-важно от това да ваксинираме децата си, за да ги защитим от вируса. И ако не сте ваксиниран възрастен или сте непълно ваксиниран, моля, вземете решение да се ваксинирате. Полиомиелитът е напълно възможно да бъде избегнат и появата му отново трябва да е призив към всички нас да действаме", добави лекарят.

Проблемът обаче се простира далеч извън Ню Йорк. В Пакистан и Афганистан вирусът на полиото никога не е бил напълно изкореняван и по-рано тази година, по-малко от 12 месеца след като Африка се обяви за "polio-free", детският паралич инвалидизира десетки деца в Мозамбик и Малави.

За неуспеха в борбата с болестта на района вина имат и САЩ. През 2011 г. ЦРУ организира фалшива ваксинация срещу хепатит Б в Пакистан като истинската цел е откриването на Осама Бен Ладен. Разкриването на програмата им напълно разрушава доверието в имунизацията и процесът по оставяне на полиомиелита в историята е прекъснат.

В Украйна детският паралич парализира по минимум 19 души на година. През пролетта в Израел бяха докладвани 8 случая на болестта. А след като през юни вирусът бе засечен в Лондон, британските здравни власти обявиха случая за "национална катастрофа" и препоръчаха децата между 1 и 9 години да си направят бустерна ваксина срещу полио.

Срещата на ваксинирани лица с вируса представлява малък риск: пълната имунизация срещу него осигурява над 99% защита. И тъй като над 93%, много повече от необходимото за стаден имунитет, от децата в САЩ са ваксинирани, американските здравни власти не предвиждат идването на нещо подобно на ужасяващата полиоепидемия от 20 век, която парализира хиляди американци.

И все пак, в общества с ниски нива на имунизация, вирусът може да нанесе значителни вреди.

В Рокленд, където живеят предимно ортодоксални евреи, повлияни от целенасочена антиваксърска политика, само 60% от децата имат ваксина. Въпреки че всеки щат изисква документ за направена имунизация срещу детски паралич, някои родители имат правото да откажат поради религиозни или лични причини, и да отложат ваксинацията.

Вирусът на полиомиелита е силно заразен и се разпространява чрез храна или вода, в която е попаднал. Веднъж инфектиран, човек може да е носител на вируса в продължение на цял месец, дори ако при него протичането е безсимптомно. Вирусът се размножава предимно в гастроинтестиналния тракт, но понякога мигрира към централната нервна система, където може да нанесе опустошителни, често перманентни поражения.

5% от заразените развиват менингит или възпаление на протективните мембрани около мозъка и гръбнака, един на двеста души се парализира, обикновено от кръста надолу, а в някои случаи е наблюдавана парализа на дихателните мускули, водеща до респираторен дистрес.

Подобно на COVID-19, полиомиелитът не оставя жертвите си на спокойствие, след като вирусът вече не е активен.

Съществува т.нар. постполио синдром, който включва прогресивна мускулна слабост и болки по цялото тяло.

За разлика от коронавирусите и маймунската шарка обаче, вирусът на полиомиелита инфектира едниствено хора. След като не може да намери животински гостоприемник, той е уязвим и през последните години учените бяха стигнали много близо до тоталното му унищожение.

През 1988 г., когато започва глобална инициатива за изкореняване вируса на полиомиелита, на година има над 350 000 случая на заразяване в над 100 държави.

Оттогава разпространението му е спаднало с над 99 %. През 2018 г. са отчетени само 138 случая.

Военните конфликти, миграционните процеси и хуманитарните кризи допринасят за разпространението на вируса, но основният фактор, който влияе, е спадът в нивата на имунизация. По време на Covid-пандемията в глобален мащаб е отчетен най-сериозният спад на ваксинационни нива от 3 десетилетия.

През 2020 г., когато десетки държави преустановяват усилията си да агитират за ваксинация срещу полио, минимум 1 100 деца остават парализирани. През 2021 г. 25 милиона деца са пропуснали пона една доза от рутинната си имунизация.

Междувременно антиваксърското движение набира скорост и въпреки че откакто COVID-19 се оттегли от общественото внимание, същото направиха антиваксърите, работата им става все по-видима и последствията от нея - все по-тежки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024