Сватбата на принцеса Марта Луиза, която раздели Норвегия Снимка: © The Royal House of Norway/Maja Moan

Кралските сватби по принцип се следят и отразяват с особен интерес и вълнение по света. Но не и в Норвегия.

Най-голямото дете на норвежкия крал - принцеса Марта Луиза, се омъжи за дългогодишния си партньор Дурек Верет този уикенд. Но еуфорията около сватбата не просто нямаше - тя беше белязана от остри критики срещу младоженците на фона на намаляваща обществена подкрепа за скандинавските кралски особи.

52-годишната Марта Луиза се омъжи за американеца Дурек Верет, който се е самопровъзгласил за шесто поколение шаман. Двойката е заедно от близо 5 години, като през това време привличаше медийно внимание с противоречивите си убеждения.

Принцесата твърди, че може да разговаря с ангели, докато съпругът ѝ е споделял, че като шаман общува с духове и има медальон, който му помага да отблъсква магии. Той описва себе си като "служител на Бога" и изпълнява различни ритуали. Сред клиентите му е и американската актриса Гуинет Палтроу, която Верет нарича "моята сестра по душа".

Ексцентричните младоженци в миналото са поставали под съмнение в свои изказвания научни факти за сметка на вярванията си в свръхестественото.

Луиза е четвърта по линията за наследство на норвежкия престол. През 2022 г. обяви, че повече няма да представлява официално норвежкия кралски дом, но ще запази титлата си.

Принцесата и нейният годеник се съгласиха да не използват връзката ѝ с кралското семейство за търговски цели. Но по-рано тази година Малия Луиза пусна в продажба собствена марка джин, като използва титлата си като част от бранда. Тя беше обвинена, че се опитва с потеклото и връзките си да печели пари. Впоследствие марката на алкохола беше променена.

Любовта между кралската особа и шаманът пламва през 2018 г. Двамата вярват, че връзката им е предначертана. Тяхната обща приятелка Милана Сноу казва, че съдбата им е отредила двамата да се срещнат.

Дурек се слушва в съвета ѝ и кани Марта Луиза на обяд в дома си в Холивуд Хилс.

"В момента, в който той отвори вратата, имах чувството, че посрещам стар приятел. Казах му, че все едно вече го познавам, а той ми отговори: Да, съдбата ни е отредила да се срещнем още преди да се родим", спомня си принцесата в скорошно интервю за сп. "Hello".

Норвежците не са особено големи почитатели на принцесата. Изследване от 2022 г. показа, че връзката ѝ с Дурек е допринесла за намаляване на обществената подкрепа към норвежката монархия - от 81% през 2017 г. до 68% през 2022 г.

За разлика от други сватби на кралски особи, където хората се събират да гледат празненствата по улиците, към тържеството на Марта Луиза имаше по-скромен интерес. Местни медии съобщават, че само няколко души са присъствали, за да зърнат щастливата двойка.

Родителите на принцесата - крал Харалд и кралица Соня, са били на церемонията заедно с други членове на норвежкото кралско семейство, както и принцове и принцеси от Швеция и Нидерландия. Трите дъщери на Марта Луиза от първия ѝ брак с покойния писател Ари Бон също са били сред гостите.

Около 350 души са се събрали за щастливия повод, сред тях и някои норвежки изпълнители и риалити звезди.

Макар че връзката на Марта Луиза и американеца на практика да раздели Норвегия, крал Харалд заяви по-рано пред медиите, че Верет е "страхотно момче" и че двамата "се смеят много, дори в трудни моменти".

Сватбата идва на фона и на друг скандал в семейството. Доведеният син на престолонаследника Хаакон - Мариус Борг Хьоби, е с повдигнати обвинения за домашно насилие. Наскоро 27-годишният мъж публикува изявление, в което признава, че е нападнал настоящата си партньорка, докато е бил под "алкохолно и кокаиново влияние".

Борг Хьоби не е бил на сватбата, а според таблоидната преса изобщо не е бил поканен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Съдът казва, че не може да решава спорове между двамата представляващи ДПС, при положение, че те имат еднакви права

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024