Защо ваксината на AstraZeneca скара ЕС и с Австралия Снимка: © Getty Images

Ваксината на AstraZeneca е на път да влоши отношенията на ЕС с Австралия, след като вече провокира конфликт между Брюксел, Великобритания и Ирландия.

Часове след като стана ясно, че Италия е блокирала износа на 250 хиляди дози от ваксината, австралийските власти атакуваха решението като нарушаване на правилата на нормалната търговия и признак на "отчаяние" сред властите в ЕС.

Ходът на италианското правителство, който беше подкрепен и от администрацията на ЕС, засяга част от производството на фармацевтичен завод на американската компания Catalent в град Анани. Дружеството е подизпълнител на AstraZeneca, като отговаря за пълненето на ампулите и опаковането на аденовирусните векторни ваксини срещу Covid-19.

AstraZeneca не успява да изпълни заявките си за осигуряване на ваксини за гражданите на ЕС с обяснението за производствени трудности. Липсващите дози в първото тримесечие на годината са 60% от предварително обещаваните от компанията при договарянето с ЕК, като проблемът засяга всички 27 държави членки.

Според механизма, въведен през януари 2021 г., компаниите-производители на ваксини са длъжни да поискат разрешение от националното правителство, преди да изнесат количества от препаратите към държава извън ЕС.

Австралия обаче не приема аргументите на италианските власти.

Финансовият министър на Австралия Саймън Бърмингам коментира пред Sky News, че "светът се намира в напълно непозната среда в момента и не е изненадващо, че някои държави са готови да се откажат от досегашните правила на играта".

"Това показва колко добре се справя Австралия на фона на отчаянието на други държави", казва той.

Въпреки недоволството от случващото се около пратките на AstraZeneca, местните власти смятат, че имунизационната програма на страната няма да пострада.

"Поръчали сме до 150 милиона дози от ваксините, като 50 милиона от тях ще се произведат тук, в Австралия", казва финансовият министър.

Италия е първата държава член на ЕС, която активира забраната за износ на ваксини, но няма да е последна.

Здравният министър на Франция Оливие Веран коментира пред BFM TV, че също би наложил подобни ограничителни мерки, ако се наложи.

Ако производителите на ваксини на територията на ЕС увреждат интереса на гражданите на съюза, държавните органи имат правото да откажат разрешението за износ на медицинските продукти към трети страни.

Външният министър на Италия Луиджи ди Майо използва профила си във Facebook, за да обясни мотивите за крайното решение,

"Днес Австралия се смята за държава, която не се намира в "рисковата група" според регулациите нан ЕС. Все още има твърде малко ваксини в ЕС и Италия, а забавянето на доставките от AstraZeneca са неприемливи", казва той.

Действително Австралия се справя много по-добре при овладяването на Covid-инфекциите - от края на септември 2020 г. насам няма дни с повече от 30-35 нови случая на ден, а от края на януари новите заболели са паднали до едноцифрени стойности. Постигането на този резултат стана възможно след много строг локдаун през лятоот на 2020.

По думите на Ди Майо, 250 000 дози от ваксината са достатъчно голямо количество, за да подлежат на експортен контрол: "Едно е да се изнесе малък брой дози за научни цели, друго е да се изнесат 250 хиляди".

"Това не е вражески акт на Италия спрямо Австралия, а е част от регулацията, одобрена на 30 януари в Европа", посочва Луиджи ди Майо.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024