Снимка: © Getty Images

Ваксината на AstraZeneca е на път да влоши отношенията на ЕС с Австралия, след като вече провокира конфликт между Брюксел, Великобритания и Ирландия.

Часове след като стана ясно, че Италия е блокирала износа на 250 хиляди дози от ваксината, австралийските власти атакуваха решението като нарушаване на правилата на нормалната търговия и признак на "отчаяние" сред властите в ЕС.

Ходът на италианското правителство, който беше подкрепен и от администрацията на ЕС, засяга част от производството на фармацевтичен завод на американската компания Catalent в град Анани. Дружеството е подизпълнител на AstraZeneca, като отговаря за пълненето на ампулите и опаковането на аденовирусните векторни ваксини срещу Covid-19.

AstraZeneca не успява да изпълни заявките си за осигуряване на ваксини за гражданите на ЕС с обяснението за производствени трудности. Липсващите дози в първото тримесечие на годината са 60% от предварително обещаваните от компанията при договарянето с ЕК, като проблемът засяга всички 27 държави членки.

Според механизма, въведен през януари 2021 г., компаниите-производители на ваксини са длъжни да поискат разрешение от националното правителство, преди да изнесат количества от препаратите към държава извън ЕС.

Австралия обаче не приема аргументите на италианските власти.

Финансовият министър на Австралия Саймън Бърмингам коментира пред Sky News, че "светът се намира в напълно непозната среда в момента и не е изненадващо, че някои държави са готови да се откажат от досегашните правила на играта".

"Това показва колко добре се справя Австралия на фона на отчаянието на други държави", казва той.

Въпреки недоволството от случващото се около пратките на AstraZeneca, местните власти смятат, че имунизационната програма на страната няма да пострада.

"Поръчали сме до 150 милиона дози от ваксините, като 50 милиона от тях ще се произведат тук, в Австралия", казва финансовият министър.

Италия е първата държава член на ЕС, която активира забраната за износ на ваксини, но няма да е последна.

Здравният министър на Франция Оливие Веран коментира пред BFM TV, че също би наложил подобни ограничителни мерки, ако се наложи.

Ако производителите на ваксини на територията на ЕС увреждат интереса на гражданите на съюза, държавните органи имат правото да откажат разрешението за износ на медицинските продукти към трети страни.

Външният министър на Италия Луиджи ди Майо използва профила си във Facebook, за да обясни мотивите за крайното решение,

"Днес Австралия се смята за държава, която не се намира в "рисковата група" според регулациите нан ЕС. Все още има твърде малко ваксини в ЕС и Италия, а забавянето на доставките от AstraZeneca са неприемливи", казва той.

Действително Австралия се справя много по-добре при овладяването на Covid-инфекциите - от края на септември 2020 г. насам няма дни с повече от 30-35 нови случая на ден, а от края на януари новите заболели са паднали до едноцифрени стойности. Постигането на този резултат стана възможно след много строг локдаун през лятоот на 2020.

По думите на Ди Майо, 250 000 дози от ваксината са достатъчно голямо количество, за да подлежат на експортен контрол: "Едно е да се изнесе малък брой дози за научни цели, друго е да се изнесат 250 хиляди".

"Това не е вражески акт на Италия спрямо Австралия, а е част от регулацията, одобрена на 30 януари в Европа", посочва Луиджи ди Майо.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество