Защо ваксината на AstraZeneca скара ЕС и с Австралия Снимка: © Getty Images

Ваксината на AstraZeneca е на път да влоши отношенията на ЕС с Австралия, след като вече провокира конфликт между Брюксел, Великобритания и Ирландия.

Часове след като стана ясно, че Италия е блокирала износа на 250 хиляди дози от ваксината, австралийските власти атакуваха решението като нарушаване на правилата на нормалната търговия и признак на "отчаяние" сред властите в ЕС.

Ходът на италианското правителство, който беше подкрепен и от администрацията на ЕС, засяга част от производството на фармацевтичен завод на американската компания Catalent в град Анани. Дружеството е подизпълнител на AstraZeneca, като отговаря за пълненето на ампулите и опаковането на аденовирусните векторни ваксини срещу Covid-19.

AstraZeneca не успява да изпълни заявките си за осигуряване на ваксини за гражданите на ЕС с обяснението за производствени трудности. Липсващите дози в първото тримесечие на годината са 60% от предварително обещаваните от компанията при договарянето с ЕК, като проблемът засяга всички 27 държави членки.

Според механизма, въведен през януари 2021 г., компаниите-производители на ваксини са длъжни да поискат разрешение от националното правителство, преди да изнесат количества от препаратите към държава извън ЕС.

Австралия обаче не приема аргументите на италианските власти.

Финансовият министър на Австралия Саймън Бърмингам коментира пред Sky News, че "светът се намира в напълно непозната среда в момента и не е изненадващо, че някои държави са готови да се откажат от досегашните правила на играта".

"Това показва колко добре се справя Австралия на фона на отчаянието на други държави", казва той.

Въпреки недоволството от случващото се около пратките на AstraZeneca, местните власти смятат, че имунизационната програма на страната няма да пострада.

"Поръчали сме до 150 милиона дози от ваксините, като 50 милиона от тях ще се произведат тук, в Австралия", казва финансовият министър.

Италия е първата държава член на ЕС, която активира забраната за износ на ваксини, но няма да е последна.

Здравният министър на Франция Оливие Веран коментира пред BFM TV, че също би наложил подобни ограничителни мерки, ако се наложи.

Ако производителите на ваксини на територията на ЕС увреждат интереса на гражданите на съюза, държавните органи имат правото да откажат разрешението за износ на медицинските продукти към трети страни.

Външният министър на Италия Луиджи ди Майо използва профила си във Facebook, за да обясни мотивите за крайното решение,

"Днес Австралия се смята за държава, която не се намира в "рисковата група" според регулациите нан ЕС. Все още има твърде малко ваксини в ЕС и Италия, а забавянето на доставките от AstraZeneca са неприемливи", казва той.

Действително Австралия се справя много по-добре при овладяването на Covid-инфекциите - от края на септември 2020 г. насам няма дни с повече от 30-35 нови случая на ден, а от края на януари новите заболели са паднали до едноцифрени стойности. Постигането на този резултат стана възможно след много строг локдаун през лятоот на 2020.

По думите на Ди Майо, 250 000 дози от ваксината са достатъчно голямо количество, за да подлежат на експортен контрол: "Едно е да се изнесе малък брой дози за научни цели, друго е да се изнесат 250 хиляди".

"Това не е вражески акт на Италия спрямо Австралия, а е част от регулацията, одобрена на 30 януари в Европа", посочва Луиджи ди Майо.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

100 години "българско от Своге" - зад стените на шоколадовата фабрика

Управляващият директор на Монделийз Интернешънъл за успехите и предизвикателствата

12:34 - 19.07.2024
Важно днес

Румен Радев обяви кога връчва втория мандат

Президентът най-накрая обяви кога ще даде мандата на ПП-ДБ

11:08 - 19.07.2024
Важно днес

Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии

Oт Microsoft казват, че работят по отстраняването на проблема

10:26 - 19.07.2024
Важно днес

Мирчев пита президента защо Пеевски е с държавна охрана от години

Бившият депутат твърди, че Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана

09:55 - 19.07.2024
Важно днес

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната. 

09:09 - 19.07.2024
Важно днес

Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка

Тръмп изнесе рекордно дълга реч пред съпартийците си и заплаши с "най-голямото депортиране" в историята на САЩ

08:31 - 19.07.2024
Важно днес

След атака с дрон над Тел Авив има загинал, хутите поеха отговорност

Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

08:07 - 19.07.2024
Млада България

Проблемите и възможностите, които класациите на елитните гимназии скриват

Разговор с Анет Маринова - консултант по приобщаващо образование, за капацитета на образователната система да гарантира правото на образование и обучение в оптимални условия и за всички.

07:57 - 19.07.2024
Важно днес

Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък

Предупреждения за високи температури и за гръмотевични бури

07:49 - 19.07.2024