Сигнали за повреждане на уникалните стъклописи в Съдебната палата, изработени от художника Иван Пенков, накараха Софийския апелативен съд да излезе с обяснение по случая.

В петък бяха разпространени снимки от сградата на Съдебната палата, от които се създаваше впечатление, че цветните стъкла на прозорците са боядисани с тъмна блажна боя. Гледката предизвика силно възмущение, защото витражите са една от емблемите на сградата, построена през 1940 г. Създателят им Иван Пенков е и автор на витражите в сградата на Ректората на Софийския университет.

Ръководителят на Софийския апелативен съд пое отговорността за стопанисването на Съдебната палата през 2020 г., след като Висшият съдебен съвет го отне от председателя на ВКС Лозан Панов заради скандал със заснемането на музикален видеоклип.

От съда публикуваха съобщение, в което опровергават твърденията за боядисване и увреждане на стъклописите.

Оказва се, че във вътрешните дворове на сградата се провеждат ремонтни дейности, заради които прозорците са покрити със строителни пана и найлони.

"На места, където светлината е по-силна, ефектът се получава заради частично откъснати от последния силен вятър найлони или по-висока част на прозорците, които не са покрити с платна и найлони. Няма причинени замърсявания, нито увреди на витражите вследствие на човешка дейност. Разпространени из социалните мрежи снимки, придружени с твърдения, че някой е боядисал витражите в съдебната палата с черна боя, не отговарят на истината", съобщават от Апелативен съд-София.

Според "Лекс" замърсяването по стъклата, което се установява при допир, се дължи на натрупванията от прах заради включеното парно.

Витражите в столичната Съдебна палата бяха реставрирани през 2007 г., когато беше направен големият ремонт, напомня правният сайт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него