"Вяра и общество" на Горан Благоев изненадващо е свалено от ефир с решение на програмния директор на БНТ 1 Ивайло Огнянов.

Според Благоев - ръководството на програмата е решило да не излъчва летните повторения с избрани моменти от предаването за религия, въпреки че екипът е произвел общо 13 епизода съгласно плана за годината.

"Съгласно отпуснатия ни бюджет за второто тримесечие "Вяра и общество" приключи оргиналните си излъчвания на 6 юни, след което трябваше да започне излъчването на летните повторения - 13 на брой до 5 септември. Екипът започна да ги подготвя и на този етап почти всички издания са пред финализиране, а някои са напълно готови", казва Горан Благоев.

"За съжаление, като изпълнителен продуцент и автор на предаването аз по никакъв начин не бях уведомен за инцидентното решение на програмния директор на БНТ-1 Ивайло Огнянов", казва още той.

Благоев посочва, че в съботно-неделната програма на лятната схема на БНТ "единственото свалено предаване е именно "Вяра и общество".

"Имам основание да смятам, че това е началото на неговият край и от есента то едва ли ще бъде върнато в ефира на БНТ", предупреждава Горан Благоев.

Той изразява своите съмнения, че прекратяването на излъчванията може да е свързано с "последното оргинално предаване на "Вяра и общество" от 6 юни, когато критично бяха коментирани актуални теми върху отношенията държава-църква в България".

Една от темите в предаването е формулирана като "Рискова симбиоза между Църква и Държава", която е посветена на подкрепата от страна на държавата към БПЦ по време и след пандемията заради отпуснатите средства за капитални ремонти на БПЦ в трите ставропигиални манастира и на Софийската митрополия, плюс 1 300 000 лева само за пречиствателна станция на Рилския манастир. Един от участниците в разговора е бившият председател на настоятелството на "Св. Александър Невски" архимандрит Дионисий, който беше отстранен след организирането на заря пред храма по време на великденската служба.

"Кой има полза от това? Със сигурност не и свободата на словото, за която хора като г-н Емил Кошлуков твърдят, че са се борели преди 30 години", пише Горан Благоев.

"Нарушение на етичния кодекс на БНТ"

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков реагира на въпросите на Благоев с уверение, че предаването му няма да бъде отстранено от програмата на телевизията, "докато аз съм директор".

В същото време той обвинява Благоев в нарушения на правилата като служител на националната телевизия заради това, че е използвал профила на авторското си предаване, "за да отправи невярно твърдение" (т.е. да сигнализира, че летните броеве са спрени). Пред "Клуб З" Кошлуков твърди, че в телевизията имало сигнали срещу Горан Благоев срещу канените гости, дискусиите и коментарите на водещия.

Основната линия на критики срещу журналиста идва от ръководството на Българската православна църква, чиито изяви често са поставяни под съмнение в ефира на предаването. Благоев е един от противниците срещу наличието на бивши агенти на ДС в Синода. От 2014 г. представители на Светия Синод нямат право да участват в предаването "Вяра и общество".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос