Снимка: © Unsplash

Затлъстяването увеличава риска от смърт след Covid-19 с близо 50%. Изводът е на учени от Университета в Северна Каролина по поръчка на Световната банка, които са използвали данни от наличните научни изследвания на пациенти с коронавирусна инфекция от цял свят.

Мета-анализът им показва, че хората с индекс на телесната маса (BMI) над 30 са изложени на значително по-висок риск от хоспитализация при евентуална зараза със SARS-Cov2 (113%), по-вероятно е да бъдат приети в интензивни отделения за лечение (74%) и има повишен риск от фатален изход (48%).

Изследователите са прегледали имунологични и биомедицински данни, за да съберат подробна картина на механизмите и начините, по които затлъстяването се свързва с повишената опасност за здравето от Covid-19.

Затлъстяването е сред причинителите на някои от съпътстващите заболявания, които усложняват лечението на пациенти с коронавирусна инфекция - високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, хронични бъбречни и чернодробни заболявания.

Промените в метаболизма, причинени от затлъстяването, пречат на организма да се пребори с някои инфекции.

Още един притеснителен фактор е ефективността на евентуалната бъдеща ваксина срещу Covid-19 при хора, страдащи от затлъстяване. По-ранни изследвания показват, че противогрипните ваксини имат по-слаб ефект върху възрастни пациенти с индекс на телесна маса над 30 и е препоръчително тяхната доза да се увеличи. Не е ясно дали същата връзка ще бъде открита и при имунизацията срещу Covid-19, но учените смятат, че разработчиците на ваксини трябва да вземат предвид затлъстяването като модифициращ фактор при изследванията на ефективността им.

Според данни от началото на 2020 г., една четвърт от пълнолетните българи страдат от затлъстяване. Хората с наднормено тегло са почти 62% от населението в страната. Основните причини за затлъстяването са свързани с приемането на твърде много висококалорична храна и липсата на движение.

Авторите на изследването посочват, че ограничителните мерки по време на пандемията може да са влошили ситуацията за някои хора с наднормено тегло - работата от вкъщи, ограничените социални контакти и намаляването на всекидневните дейности водят до по-заседнал начин на живот. Намалените доходи или загубата на работа също влияят върху възможността на хората да се хранят здравословно.

Хората са изложени на по-голям стрес заради пандемията, а в същото време пазаруват вредни преработени храни и подсладени напитки, които са евтини и масово достъпни.

Учените подчертават, че здравните власти по света трябва да обърнат внимание на причините, които водят до затлъстяването, и да приложат по-сериозни политики за ограничаването на този проблем на национално ниво.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас