Затлъстяването увеличава риска от смърт след Covid-19 с 48% Снимка: © Unsplash

Затлъстяването увеличава риска от смърт след Covid-19 с близо 50%. Изводът е на учени от Университета в Северна Каролина по поръчка на Световната банка, които са използвали данни от наличните научни изследвания на пациенти с коронавирусна инфекция от цял свят.

Мета-анализът им показва, че хората с индекс на телесната маса (BMI) над 30 са изложени на значително по-висок риск от хоспитализация при евентуална зараза със SARS-Cov2 (113%), по-вероятно е да бъдат приети в интензивни отделения за лечение (74%) и има повишен риск от фатален изход (48%).

Изследователите са прегледали имунологични и биомедицински данни, за да съберат подробна картина на механизмите и начините, по които затлъстяването се свързва с повишената опасност за здравето от Covid-19.

Затлъстяването е сред причинителите на някои от съпътстващите заболявания, които усложняват лечението на пациенти с коронавирусна инфекция - високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, хронични бъбречни и чернодробни заболявания.

Промените в метаболизма, причинени от затлъстяването, пречат на организма да се пребори с някои инфекции.

Още един притеснителен фактор е ефективността на евентуалната бъдеща ваксина срещу Covid-19 при хора, страдащи от затлъстяване. По-ранни изследвания показват, че противогрипните ваксини имат по-слаб ефект върху възрастни пациенти с индекс на телесна маса над 30 и е препоръчително тяхната доза да се увеличи. Не е ясно дали същата връзка ще бъде открита и при имунизацията срещу Covid-19, но учените смятат, че разработчиците на ваксини трябва да вземат предвид затлъстяването като модифициращ фактор при изследванията на ефективността им.

Според данни от началото на 2020 г., една четвърт от пълнолетните българи страдат от затлъстяване. Хората с наднормено тегло са почти 62% от населението в страната. Основните причини за затлъстяването са свързани с приемането на твърде много висококалорична храна и липсата на движение.

Авторите на изследването посочват, че ограничителните мерки по време на пандемията може да са влошили ситуацията за някои хора с наднормено тегло - работата от вкъщи, ограничените социални контакти и намаляването на всекидневните дейности водят до по-заседнал начин на живот. Намалените доходи или загубата на работа също влияят върху възможността на хората да се хранят здравословно.

Хората са изложени на по-голям стрес заради пандемията, а в същото време пазаруват вредни преработени храни и подсладени напитки, които са евтини и масово достъпни.

Учените подчертават, че здравните власти по света трябва да обърнат внимание на причините, които водят до затлъстяването, и да приложат по-сериозни политики за ограничаването на този проблем на национално ниво.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024