Снимка: © Unsplash

Затлъстяването увеличава риска от смърт след Covid-19 с близо 50%. Изводът е на учени от Университета в Северна Каролина по поръчка на Световната банка, които са използвали данни от наличните научни изследвания на пациенти с коронавирусна инфекция от цял свят. 

Мета-анализът им показва, че хората с индекс на телесната маса (BMI) над 30 са изложени на значително по-висок риск от хоспитализация при евентуална зараза със SARS-Cov2 (113%), по-вероятно е да бъдат приети в интензивни отделения за лечение (74%) и има повишен риск от фатален изход (48%).

Изследователите са прегледали имунологични и биомедицински данни, за да съберат подробна картина на механизмите и начините, по които затлъстяването се свързва с повишената опасност за здравето от Covid-19. 

Затлъстяването е сред причинителите на някои от съпътстващите заболявания, които усложняват лечението на пациенти с коронавирусна инфекция - високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, хронични бъбречни и чернодробни заболявания. 

Промените в метаболизма, причинени от затлъстяването, пречат на организма да се пребори с някои инфекции. 

Още един притеснителен фактор е ефективността на евентуалната бъдеща ваксина срещу Covid-19 при хора, страдащи от затлъстяване. По-ранни изследвания показват, че противогрипните ваксини имат по-слаб ефект върху възрастни пациенти с индекс на телесна маса над 30 и е препоръчително тяхната доза да се увеличи. Не е ясно дали същата връзка ще бъде открита и при имунизацията срещу Covid-19, но учените смятат, че разработчиците на ваксини трябва да вземат предвид затлъстяването като модифициращ фактор при изследванията на ефективността им. 

Според данни от началото на 2020 г., една четвърт от пълнолетните българи страдат от затлъстяване. Хората с наднормено тегло са почти 62% от населението в страната. Основните причини за затлъстяването са свързани с приемането на твърде много висококалорична храна и липсата на движение. 

Авторите на изследването посочват, че ограничителните мерки по време на пандемията може да са влошили ситуацията за някои хора с наднормено тегло - работата от вкъщи, ограничените социални контакти и намаляването на всекидневните дейности водят до по-заседнал начин на живот. Намалените доходи или загубата на работа също влияят върху възможността на хората да се хранят здравословно. 

Хората са изложени на по-голям стрес заради пандемията, а в същото време пазаруват вредни преработени храни и подсладени напитки, които са евтини и масово достъпни. 

Учените подчертават, че здравните власти по света трябва да обърнат внимание на причините, които водят до затлъстяването, и да приложат по-сериозни политики за ограничаването на този проблем на национално ниво. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сашка Васева е в тежко състояние, близките ѝ откриха дарителска сметка

Нуждае се от спешна операция, за да възстанови зрението си и да пребори рака

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада

Кои семейства имат право на помощи при деца на дистанционно обучение

Средномесечният доход на семейството трябва да е до 2925 лв при едно дете