Снимка: © Getty Images

Символът на руската агресия в Украйна - „Z“ - вече е забранен в две от най-населените германски провинции - Бавария и Долна Саксония. А публичното му афиширане и използване по време на демонстрации ще се наказва – с глоба или до 3 години затвор, съобщи „Euractiv“. Очаква се още 3 немски провинции да последват примера.

„Z” в случая означава „За победа“ и се използва от руската пропаганда в знак на подкрепа за действията на армията на Владимир Путин в Украйна. От началото на военната инвазия „Z” беше изобразена върху руски танкове, военни униформи, използва се по време на демонстрации в подкрепа на действията на Кремъл, бе написана върху автомобили, сгради и т.н.

„Всеки, който използва символа „Z”, за да изрази публично одобрението си за войната на руския президент Владимир Путин срещу Украйна, трябва да очаква наказателно разследване в Долна Саксония“, заяви министърът на вътрешните работи на провинцията Борис Писториус, цитиран от NDR.

Буквата "Z" - символът на руската пропаганда за войната на Путин

Полицията в германския регион ще е длъжна да проверява всеки случай, за който има съмнения, че буквата „Z” е използвана в подкрепа на руското нахлуване в Украйна. В случай на основателно подозрение, служителите на реда трябва да започнат наказателна процедура срещу извършителите.

Разпоредбата за забрана, приета от местните парламенти, се позовава на текст от Наказателния кодекс на Германия. Според него подкрепата за извършено престъпление се наказва, ако това заплашва общественото спокойствие. Държавата има стриктно законодателство, което забранява използването и пропагандирането на различни символи, асоциирани с нацисткия режим.

Парламентарни групи в други три провинции в Германия също призоваха символът да бъде забранен. В Баден-Вюртемберг и Саксония-Анхалт социалдемократическата опозиция призова регионалните правителства за забранят на свой ред използването на „ Z“, а в Северен Рейн-Вестфалия апелът дойде от управляващата консервативна партия.

„Символът представлява обявяване на война срещу либералната демокрация“, каза Даниел Сивеке, зам.-председателят на парламента там от ХДС.

Сивеке оприличи руския знак с други забранени „антиконституционни символи“.

Министърът на правосъдието в Бавария Георг Айзенрайх коментира пред „Die Zeit”, че не бива да се позволява „одобрението на престъпления, които нарушават международното право“.

Българският Наказателен кодекс също има разпоредба, подобна на тази в германския наказателен закон. Преди ден тя бе припомнена от бившия външен министър Соломон Паси в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. Според чл. 419а от НК всеки „който оправдава, отрича или грубо омаловажава извършено престъпление против мира и човечеството и с това създаде опасност да се упражни насилие, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кина отказват да пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието