Затвор или глоба в Германия за афиширане на „Z“ - символ на руската агресия Снимка: © Getty Images

Символът на руската агресия в Украйна - „Z“ - вече е забранен в две от най-населените германски провинции - Бавария и Долна Саксония. А публичното му афиширане и използване по време на демонстрации ще се наказва – с глоба или до 3 години затвор, съобщи „Euractiv“. Очаква се още 3 немски провинции да последват примера.

„Z” в случая означава „За победа“ и се използва от руската пропаганда в знак на подкрепа за действията на армията на Владимир Путин в Украйна. От началото на военната инвазия „Z” беше изобразена върху руски танкове, военни униформи, използва се по време на демонстрации в подкрепа на действията на Кремъл, бе написана върху автомобили, сгради и т.н.

„Всеки, който използва символа „Z”, за да изрази публично одобрението си за войната на руския президент Владимир Путин срещу Украйна, трябва да очаква наказателно разследване в Долна Саксония“, заяви министърът на вътрешните работи на провинцията Борис Писториус, цитиран от NDR.

Буквата "Z" - символът на руската пропаганда за войната на Путин

Полицията в германския регион ще е длъжна да проверява всеки случай, за който има съмнения, че буквата „Z” е използвана в подкрепа на руското нахлуване в Украйна. В случай на основателно подозрение, служителите на реда трябва да започнат наказателна процедура срещу извършителите.

Разпоредбата за забрана, приета от местните парламенти, се позовава на текст от Наказателния кодекс на Германия. Според него подкрепата за извършено престъпление се наказва, ако това заплашва общественото спокойствие. Държавата има стриктно законодателство, което забранява използването и пропагандирането на различни символи, асоциирани с нацисткия режим.

Парламентарни групи в други три провинции в Германия също призоваха символът да бъде забранен. В Баден-Вюртемберг и Саксония-Анхалт социалдемократическата опозиция призова регионалните правителства за забранят на свой ред използването на „ Z“, а в Северен Рейн-Вестфалия апелът дойде от управляващата консервативна партия.

„Символът представлява обявяване на война срещу либералната демокрация“, каза Даниел Сивеке, зам.-председателят на парламента там от ХДС.

Сивеке оприличи руския знак с други забранени „антиконституционни символи“.

Министърът на правосъдието в Бавария Георг Айзенрайх коментира пред „Die Zeit”, че не бива да се позволява „одобрението на престъпления, които нарушават международното право“.

Българският Наказателен кодекс също има разпоредба, подобна на тази в германския наказателен закон. Преди ден тя бе припомнена от бившия външен министър Соломон Паси в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. Според чл. 419а от НК всеки „който оправдава, отрича или грубо омаловажава извършено престъпление против мира и човечеството и с това създаде опасност да се упражни насилие, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024