Затвор или глоба в Германия за афиширане на „Z“ - символ на руската агресия Снимка: © Getty Images

Символът на руската агресия в Украйна - „Z“ - вече е забранен в две от най-населените германски провинции - Бавария и Долна Саксония. А публичното му афиширане и използване по време на демонстрации ще се наказва – с глоба или до 3 години затвор, съобщи „Euractiv“. Очаква се още 3 немски провинции да последват примера.

„Z” в случая означава „За победа“ и се използва от руската пропаганда в знак на подкрепа за действията на армията на Владимир Путин в Украйна. От началото на военната инвазия „Z” беше изобразена върху руски танкове, военни униформи, използва се по време на демонстрации в подкрепа на действията на Кремъл, бе написана върху автомобили, сгради и т.н.

„Всеки, който използва символа „Z”, за да изрази публично одобрението си за войната на руския президент Владимир Путин срещу Украйна, трябва да очаква наказателно разследване в Долна Саксония“, заяви министърът на вътрешните работи на провинцията Борис Писториус, цитиран от NDR.

Буквата "Z" - символът на руската пропаганда за войната на Путин

Полицията в германския регион ще е длъжна да проверява всеки случай, за който има съмнения, че буквата „Z” е използвана в подкрепа на руското нахлуване в Украйна. В случай на основателно подозрение, служителите на реда трябва да започнат наказателна процедура срещу извършителите.

Разпоредбата за забрана, приета от местните парламенти, се позовава на текст от Наказателния кодекс на Германия. Според него подкрепата за извършено престъпление се наказва, ако това заплашва общественото спокойствие. Държавата има стриктно законодателство, което забранява използването и пропагандирането на различни символи, асоциирани с нацисткия режим.

Парламентарни групи в други три провинции в Германия също призоваха символът да бъде забранен. В Баден-Вюртемберг и Саксония-Анхалт социалдемократическата опозиция призова регионалните правителства за забранят на свой ред използването на „ Z“, а в Северен Рейн-Вестфалия апелът дойде от управляващата консервативна партия.

„Символът представлява обявяване на война срещу либералната демокрация“, каза Даниел Сивеке, зам.-председателят на парламента там от ХДС.

Сивеке оприличи руския знак с други забранени „антиконституционни символи“.

Министърът на правосъдието в Бавария Георг Айзенрайх коментира пред „Die Zeit”, че не бива да се позволява „одобрението на престъпления, които нарушават международното право“.

Българският Наказателен кодекс също има разпоредба, подобна на тази в германския наказателен закон. Преди ден тя бе припомнена от бившия външен министър Соломон Паси в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. Според чл. 419а от НК всеки „който оправдава, отрича или грубо омаловажава извършено престъпление против мира и човечеството и с това създаде опасност да се упражни насилие, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024