Затворът за "незаконно" споделено пътуване този път не мина Снимка: © Unsplash

Мнозинството в Народното събрание изненадващо подкрепи ветото на президента Румен Радев върху промените в Наказателния кодекс, с които се въвеждаше присъда 2 до 5 г. затвор за хората, които превозват пътници без лиценз.

Промяната в закона беше приета преди няколко седмици с процедурна хватка през Кодекса за търговск корабоплаване и предизвика множество критики сред опозицията и обществото.

Президентското вето този път удържа в пленарната зала, като събра дори гласове от групата на "Обединени патриоти".

По-строгите наказания за нелегални превозвачи бяха изисквани от браншовите организации на собствениците на автобусни фирми. Критиците на този подход предупреждават, че неясните формулировки в НК може изведнъж да превърнат в "престъпници" дори хората, които се организират за споделени пътувания.

Министърът на правосъдието Десислава Ахладова също предупреди, че новите текстове създават условия за правна несигурност, защото се припокриват с предвиденото от законодателя административно нарушение по специалния закон - Законът за автомобилните превози.

Това е вторият опит на ГЕРБ да криминализират незаконните превози, след като в първоначалния си план предвиждаха от 3 до 5 години затвор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024